De recent uitgebrachte OnePlus 6T is vanaf vandaag ook te koop in een heuse McLaren-uitvoering. Het luxe automerk en OnePlus hebben de telefoon voorzien van een licht gewijzigd ontwerp, meer werkgeheugen en een sneller oplaadsysteem.
Lees verder na de advertentie.
Check de OnePlus 6T McLaren Edition preview
Deze week onthulden automerk McLaren en OnePlus de OnePlus 6T McLaren Edition, een opgevoerde versie van het OnePlus 6T-vlaggenschip. Die telefoon is pas een maand te koop, en blijft gewoon verkrijgbaar. De McLaren-variant is een limited edition, al weet een OnePlus-woordvoerder niet hoeveel exemplaren er gemaakt worden.
Lees ook: onze uitgebreide OnePlus 6T-review
De OnePlus 6T McLaren Edition is verkrijgbaar via de OnePlus-website en de site en fysieke winkels van Belsimpel. Het toestel kost 709 euro, 70 euro meer dan de duurste uitvoering van de reguliere OnePlus 6T.

Dit krijg je bij aanschaf van de McLaren-editie
Het prijsverschil uit zich onder andere in een luxere doos met daarin een handgemaakte, glazen McLaren-beeldje en een boek over de geschiedenis van OnePlus en McLaren. Open je een speciale app op de smartphone en richt je de camera op plaatjes in het boek, dan worden er via augmented reality (AR) filmpjes afgespeeld of een 3D-auto getoond. Geinig, maar na één keer heb je het wel gezien.
OnePlus levert de McLaren-telefoon ook met een hoesje met het McLaren-logo. Dit hoesje kost normaliter – zonder het logo – ruim dertig euro. In de doos tref je ook een usb-c-naar-3,5mm-adapter, 1 meter lange oplaadkabel en stekker aan. Alle drie niet in de rode OnePlus-kleur, maar in het oranje en zwart, de stijl van McLaren. De oplaadkabel is – in tegenstelling tot andere OnePlus-kabels – gemaakt van nylon, wat ‘m volgens de fabrikant steviger maakt.

Hetzelfde ontwerp met een oranje randje
De McLaren-editie van de OnePlus 6T verschilt niet alleen qua accessoires van de reguliere versie. Het toestel zelf is ook anders, al zijn de verschillen subtiel. De glazen achterkant heeft een smalle oranje rand aan de onderkant, die doorloopt tot halverwege de zijkanten. Onder het glas achterop is ook een carbonfiber-patroon geplaatst, al zie je dat alleen wanneer je het toestel schuin houdt en er genoeg (dag)licht op de behuizing valt.

Een smartphone met 10GB werkgeheugen
De reden dat McLaren en OnePlus samen een smartphone hebben ontwikkeld, is omdat beide bedrijven zich focussen op snelheid. McLaren maakt onder andere raceauto’s, OnePlus stopt al jaren de snelste processors en grote hoeveelheden werkgeheugen in zijn telefoons. De OnePlus 6T McLaren-editie is een van de eerste smartphones met 10GB werkgeheugen, tegenover 6GB of 8GB in de ‘normale’ OnePlus 6T.
Hoe meer werkgeheugen, hoe meer apps een telefoon in het kortetermijngeheugen kan houden. Wissel je van de ene naar de andere app, dan opent die direct in plaats van dat hij moet opstarten. Handig, maar dit heeft ook een negatief effect op de accuduur.
Uit ervaring kunnen we zeggen dat de OnePlus 6 en 6T met 6GB en 8GB werkgeheugen ook al tientallen apps open houden. Of je verschil merkt met 10GB is dus nog maar de vraag, of het de gebruikservaring verbetert is een tweede. Wat wel zeker is: extra werkgeheugen maakt een telefoon duurder.

Wat ons betreft is 6GB of 8GB (meer dan) genoeg voor een high-end Android-smartphone, maar OnePlus claimt dat de 10GB-versie daadwerkelijk sneller in gebruik is dan de reguliere OnePlus 6T. De telefoon zou ook toekomstbestendiger zijn, want mogelijk komen er later zware apps die veel werkgeheugen opslokken.
Net als de duurste OnePlus 6T-uitvoering heeft de McLaren-variant 256GB opslaggeheugen, waarvan 240GB beschikbaar is voor de gebruiker. Ruimte voor een micro-sd-geheugenkaartje ontbreekt.
Sneller opladen
De tweede verandering ten opzichte van de OnePlus 6T is dat de McLaren-uitvoering sneller oplaadt. Dit komt niet dankzij aanpassingen aan de hard- en software, maar vooral door de krachtigere oplader. Waar de OnePlus 6T-oplader niet verder komt dan 20 Watt, heeft de McLaren-lader een vermogen van 30 Watt. De stekker is daarom iets groter en zwaarder.
OnePlus noemt zijn nieuwe oplaadtechniek ‘Warp Charge 30’ en stelt dat de accu binnen 20 minuten voor 50 procent oplaadt. Dit hebben we tijdens onze hands-on-sessie niet kunnen testen, maar het klinkt aannemelijk.

Overigens is Warp Charge een verbeterde versie van OnePlus’ bestaande oplaadtechniek. Er wordt dus geen gebruikgemaakt van de meer geavanceerde VOOC-techniek van Oppo, het moederbedrijf van OnePlus. Oppo-toestellen als Find X en RX17 Pro zijn dankzij VOOC nĂłg sneller opgeladen.
Vingerafdrukscanner onder het display en Android Pie
Behalve meer werkgeheugen en een sneller oplaadsysteem, verschilt de OnePlus 6T McLaren-editie niet van de normale uitvoering. Dat betekent dat de telefoon hetzelfde 6,4 inch-oled-scherm heeft en ook draait op een Snapdragon 845-processor. Onder het scherm zit een vingerafdrukscanner, al heeft die op de McLaren-versie een oranje effect in plaats van groen. Beide smartphones draaien op Android 9.0 (Pie) met de lichte OxygenOS-softwareschil van OnePlus.

Conclusie OnePlus 6T McLaren Edition preview
De OnePlus 6T is één van de beste smartphones van het jaar, mede vanwege zijn scherpe prijs/kwaliteitsverhouding. De McLaren-editie is zeventig euro duurder, wat voor een limited edition nog meevalt. Voor dat geld krijg je een snellere lader (fijn), een hoesje (altijd handig) en meer werkgeheugen (waar wij weinig nut in zien). De oranje rand en het McLaren-logo achterop geven de smartphone een unieke smoel, zonder schreeuwerig over te komen. Het boek en standbeeld maken het exclusieve gevoel compleet.
Wie hoopt dat de McLaren-editie de minpunten van de OnePlus 6T aanpakt, komt echter bedrogen uit. Features als draadloos opladen, een koptelefoonaansluiting en micro-sd-slot zijn opnieuw afwezig. Al met al is de OnePlus 6T McLaren Edition vooral voor echte fans van OnePlus en McLaren, want de meeste gebruikers hebben echt voldoende aan het instapmodel van de OnePlus 6T, dat je al voor 559 euro koopt.