Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Huawei Mate 20 Pro preview: slimme software maakt camera van topklasse

Thomas Haenen
16 oktober 2018, 20:31
7 min leestijd
Huawei Mate 20 Pro preview: slimme software maakt camera van topklasse

Huawei maakte dit jaar al veel impact met de P20 Pro, en doet er met de Mate 20 Pro nog een schepje bovenop. Zorgen de grotere accu, verbeterde camera en krachtigere hardware voor het ultieme vlaggenschip?

Lees verder na de advertentie.

Aan de slag met de Huawei Mate 20 Pro

De Huawei Mate 20 Pro voldoet in vrijwel elk opzicht aan het totaalplaatje van het moderne toptoestel. Een driedubbele camera die voor het eerst bij Huawei ook een groothoeklens omvat. De krachtigste chipset van het moment. En een primeur, in de vorm van een vingerafdrukscanner die in het scherm zit. De Mate 20 Pro heeft echter ook de torenhoge adviesprijs die je helaas steeds vaker bij een vlaggenschip ziet. Weet Huawei die voldoende te rechtvaardigen?

Android Planet mocht de smartphone al een middagje testen; onze bevindingen lees je in deze Huawei Mate 20 Pro preview. Een volledige bespreking van de verbeterde chipset, het grotere scherm en meer vind je later deze maand in onze definitieve review.

Verbeterde camera met groothoeklens

Net als op de Huawei P20 Pro zitten er drie Leica-lenzen achterop. Dit keer zitten ze echter niet in de linkerbovenhoek, maar samen met de scanner in een keurig symmetrisch vierkantje in het midden. Daardoor wiebelt de Mate 20 Pro een stuk minder als je hem plat op tafel legt.

Ook de camera’s zelf zijn gewijzigd. Tot nu toe gebruikten Huawei’s smartphones altijd een monochrome lens naast de primaire kleurenlens om meer informatie over het beeld te verzamelen. Nu heeft het bedrijf een lens met ultrabrede kijkhoek van 120 graden. In totaal heb je dus een primaire lens van 40 megapixel met diafragma van f/1.8, een secundaire telefoto-lens van 8 megapixel met 3x optische zoom en optische beeldstabilisatie en die laatste lens van 20 megapixel.

Huawei Mate 20 Pro preview

De groothoeklens maakt hele brede foto’s zonder dat je de camera hoeft te draaien. Daardoor heb je bijvoorbeeld in één keer een heel panorama in beeld. De camera werkt prima, al is het wel even wennen om hem te vinden: je moet ‘uitzoomen’ om van 1x zoom naar 0,6x zoom te schakelen in de camera-app.

Houd er ook rekening mee dat het perspectief bij de randen van het beeld wat vertekend zijn, alsof je door een vissenkom kijkt. Dat is een beetje de norm bij groothoeklenzen, dus verrassend is het niet. De overige camera’s doen hun werk ook nog steeds uitstekend en leveren scherpe, kleurrijke foto’s op.

Agressieve AI pakt goed uit bij video

Wel heeft Huawei’s kunstmatige intelligentie soms nog steeds de neiging om kleuren wel erg intens te maken. Een duf groen struikje wordt op de Mate 20 Pro opeens de groenste plant die je ooit hebt gezien. De kleuren spatten van het scherm, maar het is zo onrealistisch dat het meer als een overdreven filter. In zulke gevallen kun je de AI gelukkig ook gewoon uitzetten. Bij portretfoto’s werkt ‘ie dan wel weer erg goed: de blur wordt exact juist toegepast, waardoor mensen op de voorgrond er prachtig uitspringen.

Huawei Mate 20 Pro preview

Nieuw is dat Huawei de kunstmatige intelligentie niet alleen voor foto’s gebruikt, maar ook voor video’s. In de camera-app vind je vijf videofilters, die toegepast kunnen worden tijdens het filmen. De meest opvallende daarvan is de AI Portrait Mode. Die maakt alles in beeld zwart-wit, behalve mensen op de voorgrond: die worden in kleur getoond.

Het werkt verrassend goed. Zelfs als iemand druk met zijn of haar armen zwaait, of in een drukke omgeving vol objecten, kan de camera onderscheid maken tussen wat kleur moet krijgen en wat niet. Of je het vaak gaat gebruiken is een tweede: het blijft een beetje een gimmick. Stijlvol is het wel, dus genoeg reden om er bij feesten en partijen toch gebruik van te maken.

Supersnel opladen en grote accu

Ook de accuduur is een paradepaardje van de Mate-reeks. In de Mate 20 Pro zit een accu met een capaciteit van 4200 mAh, iets groter dan in de Mate 10 Pro. Het zou ruimschoots genoeg moeten zijn om het een volle dag zonder opladen uit te houden, al heb ik dat natuurlijk niet kunnen testen. Het snellere opladen dan weer wel: Huawei belooft dat je accu na 30 minuten weer voor 70 procent vol zit. Al na vijf minuten opladen had ik er tien procent bij, dus dat belooft veel goeds.

Huawei Mate 20 Pro preview

Vernieuwde vingerafdrukscanner kent weinig voordeel

Op de Huawei Mate 20 Pro zit de vingerafdrukscanner niet achterop, maar in het scherm verwerkt. Huawei is één van de eerste bedrijven die deze techniek aanbiedt op een smartphone die in het Westen verschijnt. Er zit een kleine camera in het scherm verwerkt, die een foto van je vinger maakt en deze naast de eerder gemaakte scan legt.

Het gedeelte dat kan scannen is vrij klein, ongeveer even groot als je vinger. Zit je er een klein beetje naast, dan wordt er niks ontgrendeld. Je legt je vinger erop, het scanvlak wordt groen en dan pas wordt alles ontgrendeld. Het is een proces van hooguit een seconde, maar nog altijd is het merkbaar langzamer dan op een ‘ouderwetse’ vingerafdrukscanner.

Het is tekenend dat Huawei wel claimde dat de scanner 20 procent sneller is dan andere vingerafdrukscanners, maar geen cijfers gaf voor een vergelijking met traditionele scanners. Ik ben er vooralsnog niet onder de indruk van. Een scanner achterop is makkelijker op de tast te vinden, ontgrendelt sneller en zit ook een randloos scherm niet in de weg. Opvallende, maar nodeloze innovatie.

Gezichtsherkenning werkt wel goed

Gelukkig heeft Huawei ook een alternatief in de vorm van verbeterde gezichtsherkenning. Het bedrijf gebruikt niet alleen de selfiecamera om je gezicht te scannen maar heeft tal van sensoren toegevoegd. Er is een dotprojector, die een fractie van een seconde tientallen kleine infrarode stipjes op je gezicht projecteert om een 3D-scan te maken, net als met Face ID van de iPhone XS. Een infraroodcamera kijkt vervolgens of je gezicht overeenkomt met de scan.

Huawei Mate 20 Pro preview

Volgens Huawei is hun gezichtsherkenning niet alleen beter, maar ook sneller dan Face ID. Waar Apple zijn scanners pas inschakelt als er een gezicht wordt gedetecteerd, schakelt Huawei de dotprojector in zodra je het toestel uit stand-by probeert te halen. Bovendien werkte de scanner ook prima in ruimtes met minder licht, of als de Mate 20 Pro alleen de zijkant van m’n gezicht zag. Ik zag in feite nooit het lockscreen: het toestel sprong in elke situatie direct door naar het homescreen.

Adviesprijs: betere alternatieven voor minder geld?

Tot zover geen beren op de weg: de Huawei Mate 20 Pro heeft de hard- en software in huis om een uitstekende smartphone neer te zetten. Helaas is de adviesprijs erg stevig. Huawei vraagt liefst 999 euro voor de Mate 20 Pro. Dat is ruim 200 euro meer dan het bedrijf vorig jaar vroeg voor de Mate 10 Pro, die voor 799 euro in de verkoop ging. Het maakt van deze nieuwe Mate zelfs de allerduurste Android-smartphone van het moment.

Of dat het waard is, hangt natuurlijk ook een beetje af van je eigen budget. Ik zet er op het eerste gezicht voorzichtig mijn vraagtekens bij. Voor veel minder geld vind je immers alternatieven die de Mate 20 Pro aardig weten te evenaren. De P20 Pro is inmiddels voor minder dan 750 euro te vinden, terwijl de Samsung Galaxy S9 bij sommige winkels al onder de 600 euro zakt. Pas met een uitgebreidere test van de camera en accu durf ik te zeggen in hoeverre dat prijsverschil valt te rechtvaardigen.

Conclusie Huawei Mate 20 Pro preview

Met de Mate 20 Pro laat Huawei zien dat het overtuigend bij de grote jongens hoort. Sterker nog: op cameragebied kan de concurrentie nog veel leren van Huawei. Hoewel de kunstmatige intelligentie soms wat intensief zijn werk doet, is het eindresultaat overwegend uitstekend. De nieuwe videofilters zijn een beetje gimmicky, maar werken goed genoeg dat je ze op feesten en partijen er toch al gauw bij haalt.

Ook op andere gebieden heeft de Mate 20 Pro veel in zijn mars. Vooral de grote accu in combinatie met razendsnel opladen is veelbelovend: de kans dat je nu nog met een lege smartphone zit is wel heel klein. Van het strakke design tot de vlotte hardware tot de up-to-date software: Huawei laat eigenlijk nergens kansen liggen.

Het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu