De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Huawei P20 Pro review: drie camera’s en lange adem

Rick van der Veer
9 april 2018, 14:53
9 min leestijd
Huawei P20 Pro review: drie camera’s en lange adem

Reviewscore

8

De Huawei P20 Pro is de eerste high-end Android-smartphone met een driedubbele camera aan de achterkant. Voegt die camera wat toe aan de Huawei P-serie? Dat lees je in onze uitgebreide review.

Lees verder na de advertentie.

Check onze Huawei P20 Pro review

Tijdens een evenement in Parijs kondigde Huawei de P20 Pro aan, de eerste smartphone die maar liefst drie camera’s achterop heeft. Ceo Richard Yu besteedde dan ook het grootste deel van de aankondiging aan dit toestel, dat op vrijwel ieder gebied hoge ogen lijkt te gooien. Naast de P20 Pro werd ook de Huawei P20 getoond: dat toestel is iets kleiner en heeft ‘slechts’ twee camera’s achterop.

Huawei heeft de P20 Pro uitgerust met drie verschillende sensoren aan de achterkant. Deze opstelling bestaat uit een zwartwitcamera voor detail, een sensor voor kleurinformatie en een telelens om optisch te zoomen. In deze review lees je meer over de prestaties van de camera en wat de verschillende sensoren precies toevoegen.

Design en scherm: naadloos oled-scherm met notch

De Huawei P20 Pro voelt aan de buitenkant als een echte high-end smartphone. De achterkant bestaat uit glas, terwijl het toestel zelf is omlijst met een metalen frame. Dat glas fungeert tegelijkertijd als een soort spiegel en ligt glad in de hand. Ook is de achterkant heel gevoelig voor vingerafdrukken. Een hoesje is dus geen overbodige luxe.

Het oled-scherm heeft een diagonaal van 6,1 inch en is voorzien van een inkeping bovenin, ook wel ‘notch’ genoemd. Dankzij deze inkeping kan het scherm verder doorlopen naar de bovenkant en is er ruimte onder het scherm voor de vingerafdrukscanner. Net zoals zijn goedkopere broertje, de Huawei P20 Lite, heeft de P20 Pro hiermee wat weg van de iPhone X. Of je het mooi vindt of niet: de notch lijkt in ieder geval dé designtrend van 2018 te zijn.

Huawei P20 Pro review

De vingerafdrukscanner bevindt zich bij veel Huawei-smartphones aan de achterkant, maar is bij de P20 Pro naar de voorkant gehaald. Zoals je mag verwachten ontgrendelt deze het toestel razendsnel, vaak al voordat het scherm de kans heeft om aan te springen. Het is een kwestie van smaak of je ‘m liever aan de achterkant ziet of voorop wil hebben, maar wat ons betreft heeft Huawei hier een goede keuze gemaakt.

Hardware: razendsnel en uit eigen stal

Onder de motorkap van de Huawei P20 Pro loopt de Kirin 970-chipset, die we al kenden uit de Mate 10 Pro. Deze wordt bijgestaan door 6GB aan werkgeheugen, waarmee multitasken geen enkel probleem is. Afgezien van het feit dat dit een high-end chipset is met uitstekende prestaties, bevat deze ook een chip voor artificial intelligence. Hierover later in deze review meer.

Gezichtsherkenning op Android is niets nieuws meer, maar de P20 Pro heeft de beste implementatie van deze feature die we tot dusver gezien hebben. De 24 megapixel-camera voorop maakt het mogelijk om snel en betrouwbaar je smartphone te ontgrendelen, zelfs in situaties met weinig licht. Het is ons ook niet gelukt om ‘m te foppen met een foto. De keuze om een vingerafdruk of gezichtsherkenning te gebruiken, ligt dus vooral aan wat je zelf prettiger vindt. Beide opties zijn in ieder geval razendsnel.

Huawei P20 Pro review

Goed om te weten is dat Huawei de P20 Pro voorzien heeft van een IP67-certificering. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je het toestel een keer in water laat vallen, want daar is hij gelukkig tegen bestand. Het is nog niet zo lang geleden dat Huawei zijn vlaggenschepen begon uit te rusten met waterdichtheid, wat het een extra waardevolle toevoeging maakt.

Wat verder in positieve zin opvalt zijn de luidsprekers van de P20 Pro. Als je het toestel kantelt, wordt de oorluidspreker gebruikt om stereogeluid te geven. Dat maakt het kijken van een film of serie net wat prettiger omdat het geluid niet alleen van één kant komt. Daarnaast geven de speakers veel volume af zonder te gaan storen, zelfs op maximaal volume.

Voor veel mensen zal het weinig toevoegen, maar het is toch het vermelden waard: Huawei heeft een ir-blaster in het toestel gestopt. Hiermee kun je apparaten bedienen die normaal met een afstandsbediening aangestuurd worden, zoals televisies en radio’s.

Software: Android 8.1 met schil

De Huawei P20 Pro is de eerste smartphone van Huawei die op Android 8.1 (Oreo) draait. Ten opzichte van Android 8.0 is die versie een kleine update, maar wel met een paar handige functies. Vooral de verbeterde Autofill-ondersteuning is een welkome toevoeging. Wachtwoord-apps kunnen zo automatisch gegevens invullen; niet alleen in de browser, maar ook in losse apps.

Zoals je zou verwachten van een Huawei-smartphone, loopt ook op de P20 Pro EmotionUI, de softwareschil van het Chinese bedrijf. Deze past het uiterlijk van Android aan naar iets dat op een aantal punten wat weg heeft van Apples iOS. Grote veranderingen ten opzichte van oudere Huawei-toestellen met EMUI vind je hier alleen niet: het uiterlijk is nagenoeg onveranderd.

Een aantal pijnpunten van EmotionUI blijven helaas ook ongewijzigd. Zo heeft de software de neiging om apps op de achtergrond af te sluiten in het kader van energiebesparing. Deze apps kunnen je vervolgens geen notificaties sturen. Vooral apps als Snapchat en WhatsApp zijn hier de dupe van. Gelukkig kun je deze functie uitschakelen en is er nauwelijks een nadelig effect op de accuduur te merken als je dat doet.

EmotionUI bevat wel een paar handige tweaks. Zo kun je de inkeping (of ‘notch’) met een instelling verbergen, zodat het één zwarte balk wordt. Bovendien kun je zelf kiezen of je de navigatietoetsen op het scherm weergegeven wil hebben, of gebaren op de vingerafdrukscanner voor navigatie wil gebruiken. Daarnaast kun je dubbeltikken op het scherm om het toestel te laten ontwaken. Ook kun je twee versies van één app draaien met App-tweeling, zodat je voor bijvoorbeeld twee simkaarten losse WhatsApp-accounts draaien.

Een aantal pijnpunten van EMUI blijven helaas onveranderd

Wel levert Huawei een aantal (overbodige) apps mee met het toestel, al doet het bedrijf dit al minder dan voorheen. Apps zoals Booking.com, eBay en Facebook staan vooraf op het toestel geïnstalleerd. Deze kun je gelukkig wel uitschakelen, maar we hadden liever gezien dat Huawei deze achterwege liet. Verder biedt Huawei alternatieven voor vrijwel iedere Google-app, die in geen enkel geval beter zijn.

Huawei P20 Pro review

De eerder genoemde kunstmatige intelligentie die door de Kirin 970 wordt aangestuurd, keert op meerdere plekken terug in de software. Zo herkent de Foto’s-app automatisch objecten, gezichten en locaties in foto’s, zodat je daar gericht naar kunt zoeken.

Ook houdt de AI bij op welke manieren en op welke tijdstippen de processor belast wordt, zodat de accu langer meegaat en het toestel minder hard slijt. Tijdens onze korte test merkten we echter vooral de aanwezigheid van AI in de camera-app.

Camera: drie sensoren, gebundeld door slimme software

De belangrijkste feature van de Huawei P20 Pro is overduidelijk de driedubbele camera. Deze drie lenzen worden gebundeld met behulp van de kunstmatige intelligentie. Iedere sensor is dan ook gericht op één taak: de zwartwitcamera legt details vast, de kleurcamera legt kleurdetail vast, terwijl de telelens voor zoom zorgt.

Die zoom gaat optisch gezien tot 3x, maar met behulp van de software kun je dit vergroten tot 5x, waarbij volgens Huawei geen detail verloren gaat. In de praktijk blijkt dat vooral te kloppen in situaties waar je genoeg licht hebt. Het is indrukwekkend hoe scherp foto’s met 5x zoom uit de bus komen, maar het lukt de AI nog niet altijd om dit consistent goed genoeg in te schatten, om 5x optische zoom te kunnen vervangen.

Huawei P20 Pro review
Links: iPhone 8 Plus, rechts: Huawei P20 Pro (nachtmodus)

Ook de beeldstabilisatie in zowel de foto- als de videostand wordt slim geregeld. In de praktijk duurt het een seconde of twee tot het toestel doorheeft wat je probeert te doen, waarna het beeld vervolgens bijna perfect stil blijft. Dat is vooral indrukwekkend wanneer je een foto wil maken terwijl je 5x bent ingezoomd: als je het toestel ongeveer stil houdt, komt je foto meestal goed uit de bus.

Foto’s met 5x zoom komen scherp, maar niet consistent uit de bus

Met behulp van AI herkent de camera-app automatisch wat je probeert te fotograferen en past de app de beste instellingen toe voor de betreffende situatie. Zo gaat de ingebouwde nachtmodus automatisch aan wanneer er weinig omgevingslicht is en is er een speciale voedselstand als je een gerecht op Instagram wil delen.

Zoals we van Huawei gewend zijn, heeft ook de P20 Pro verschillende beautyfilters aan boord voor selfies. Deze staat standaard op 50 procent ingesteld, waardoor oneffenheden in je huid worden weggepoetst en het haast lijkt alsof je makeup op hebt. Zelfs als je deze opties uitzet, lijkt er een soort filter over selfies heen te zitten. Daar staat tegenover dat de 24 megapixel-frontcamera voor prachtige foto’s zorgt, die bovendien van een bokeh-filter voorzien kunnen worden.

Huawei P20 Pro review

Accu: snelladen met forse capaciteit

Drie camera’s, een groot oled-scherm en high-end hardware onder de motorkap vereisen aardig wat stroom. Huawei heeft daarop ingespeeld door een 4000 mAh-accu in het toestel te stoppen. Dat betekent dat je in praktijk makkelijk twee dagen aan gebruik haalt. Gebruik je het toestel wat minder, dan haal je misschien zelfs drie (!) dagen zonder opladen.

Op het moment dat het tijd is om op te laden, hoef je er niet lang op te wachten. Huawei levert een eigen snellader mee, die meer dan 50 procent bijlaadt in een half uur. Fijn is ook dat de P20 Pro tijdens het snelladen niet warm wordt, wat de stress op de accu vermindert.

Huawei P20 Pro review

Prijs-kwaliteitsverhouding

De P20 Pro heeft een adviesprijs van 899 euro. Dat maakt het één van de duurste Android-smartphones van het moment. Die prijs is wel in lijn met wat je voor bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9 Plus betaalt. Het is nog altijd goedkoper dan de iPhone X van Apple, die voor meer dan duizend euro over de toonbank gaat.

Bovendien zakken Huawei-toestellen na de release relatief snel in prijs. Zo is de ‘gewone’ Huawei P20 op moment van schrijven al een paar tientjes in prijs gezakt, terwijl het toestel pas net in de winkels ligt. Ook de Mate 10 Pro is inmiddels al bijna 200 euro goedkoper dan bij verschijning. Als je dus even geduld hebt, kun je dus ook op de P20 Pro wat besparen.

Conclusie Huawei P20 Pro review

De P20 Pro is de meest high-end smartphone die Huawei ooit gemaakt heeft. Het toestel kan op vrijwel ieder vlak concurreren met andere vlaggenschepen en schiet de concurrentie zelfs voorbij op het gebied van de accuduur en camera. Vooral die camera is indrukwekkend, en legt de lat hoog voor de concurrentie.

Het grootste nadeel van de P20 Pro is de skin die het bedrijf over Android drapeert. Of je deze mooi vindt of niet is subjectief, maar Huawei blijft zijn eigen apps aanprijzen bij de gebruiker die misschien liever Google-apps gebruikt. Bovendien haalt het geheel nog altijd veel inspiratie bij Apples iOS. Los daarvan is de P20 Pro wat ons betreft één van de beste smartphones die je op het moment kunt kopen.

Huawei P20 Pro kopen

Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden? In de tabel hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Huawei P20 Pro met abonnement. Ook is het mogelijk om de P20 Pro los aan te schaffen.

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Huawei P20 Pro prijzen. Bekijk alle Huawei smartphones.

Alle Huawei smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu