De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Huawei P9 (Plus) preview: aan de slag met het nieuwe toptoestel

Jarno Stinissen
7 april 2016, 21:00
5 min leestijd
Huawei P9 (Plus) preview: aan de slag met het nieuwe toptoestel

Reviewscore

8

Op een evenement in Londen heeft Huawei de Huawei P9 en P9 Plus gepresenteerd. In deze preview lees je onze eerste bevindingen over de twee nieuwe toptoestellen van de Chinese  smartphonefabrikant.

Lees verder na de advertentie.

De cijferscore hiernaast is gebaseerd op onze eerste indruk.

Huawei  heeft dankzij slimme  marketing en een goede prijs-kwaliteitverhouding een flinke voet aan de grond gekregen. De Huawei P8, het vlaggenschip van vorig jaar, beschikte over een prachtig design en prettige gebruikerservaring, waarmee de fabrikant indruk maakte. Met de P9 en P9 Plus verlegt Huawei zijn focus naar  de camera’s van zijn toestellen. Of ze een flitsende eerste indruk hebben achtergelaten, lees je in deze Huawei P9 preview.

Strak design en scherp display

Huawei en design gaan al jaren hand in hand, en dat is bij de P9 niet anders. Het toestel beschikt over een volledig metalen behuizing, dat opvallend licht aanvoelt. Door de mooie afgeronde hoeken en het slanke design (6,95 millimeter) ligt het toestel erg prettig in de hand.

huawei p9 preview5

Het scherm van de P9 is met 5,2 inch even groot als dat  van de P8, waarbij dezelfde 1080p-resolutie wordt gehanteerd. Het toestel is prima met één hand te bedienen  en het scherm ziet er lekker scherp uit.  Tijdens onze hands-on viel op dat de kijkhoeken van de P9  erg goed zijn. In de felverlichte demoruimte was het scherm vanuit alle hoeken goed te zien, waarbij de kleuren levensecht ogen. Wel jammer is de zwarte rand rondom het scherm, die vooral bij de witte versie van de P9 opvalt.

Verbeterde hardware en herkenbare software

De Huawei P9 beschikt over de nieuwe Kirin 955-chipset met een 2,5GHz octacore-processor, die voor een soepele ervaring moet zorgen. De P9 komt beschikbaar in twee versies: een 32GB-versie met 3GB RAM en een 64GB-versie met 4GB RAM. Bij  beide varianten heb je de  optie  om het opslaggeheugen uit te breiden met  een micro-sd-kaartje.

Voor deze preview testten we de 32GB-versie en hoewel we de smartphone nog niet uitgebreid aan de tand hebben gevoeld, lijken de prestaties prima in orde. Apps laden snel, swipen door de interface verloopt vloeiend en multitasken is geen probleem. Wel wordt het toestel erg warm wanneer het meerdere apps op de achtergrond draait, iets waar we in onze review uitgebreid op terug zullen komen.

Naast Android 6.0 (Marshmallow) is de P9 voorzien van de nieuwe EMUI 4.1-schil van Huawei. De skin voert een heleboel visuele veranderingen door, oogt wat kinderachtig en nog steeds voegt weinig toe.  Het grootste nadeel is  de afwezigheid van een app-drawer. Hierdoor moeten apps in mapjes geplaatst moet worden, wil je het scherm overzichtelijk houden.

Nieuw bij de Huawei P9 is de  vingerafdrukscanner, die tijdens onze hands-on goed en snel werkte.  Daarnaast  beschikt de smartphone over een usb-c-poort voor snelle doorvoer van data en stroom. Hierdoor laadt het toestel aanzienlijk sneller op, al kunnen we momenteel nog weinig zeggen over de accuduur. In onze review kijken we hoelang het toestel meegaat, al belooft Huawei een accuduur van anderhalve dag.

Dubbele camera van Leica

De meest onderscheidende feature van de P9 is de dubbele 12 megapixel-camera aan de achterzijde. Deze is in samenwerking met de Duitse cameraproducent Leica ontwikkeld, dat bekendstaat om haar kwalitatief hoogstaande camera-apparatuur.

De twee camera’s hebben elk een andere camerasensor: de één maakt gebruik van een RGB-sensor, de ander heeft een monochrome-sensor. Omdat een RGB-sensor licht filtert  om de kleuren te bepalen, gaat de kwaliteit van geschoten foto’s achteruit. Door de toevoeging van een monochrome camerasensor blijven de foto’s gedetailleerd, omdat deze in zwartwit  schiet  en kleuren  niet weg hoeft te filteren.

huawei p9 preview4

Ook vangt de dubbele camera meer licht op, waardoor je scherpere kiekjes schiet  in het donker. Een andere toffe feature is dat je de apertuur kunt aanpassen, waardoor je zelf bepaalt in welke mate je scherp stelt op een foto.

De 8 megapixel-frontcamera beschikt – net als bij voorgaande Huawei-toestellen –  over enkele toffe features, zoals een glimlach-detector en ‘Perfect Selfie’, waarmee je gezicht er net iets egaler uit ziet.  We hebben de camera’s en bijhorende features nog niet uitgebreid kunnen testen, maar de foto’s die we hebben gemaakt ogen prima. In de review komen we hier uitgebreid op terug.

Huawei P9 Plus preview

Waar de verwachte P9 Lite en P9 Max achterwege werden gehouden, verscheen wel de Huawei P9 Plus. De 5,5 inch-smartphone onderscheidt zich van de reguliere P9 door zijn drukgevoelige scherm, grotere 3400 mAh-accu en dubbele speaker aan de voorkant.

Het toestel komt beschikbaar in één versie met 64GB aan uitbreidbaar opslaggeheugen en 4GB RAM. Alhoewel de grotere P9 Plus dezelfde resolutie van 1920 bij 1080 pixels heeft, is het verschil in beeldkwaliteit met de reguliere P9 nauwelijks te zien.

huawei p9 preview2

De Huawei P9 Plus ligt net als de reguliere P9 fijn in de hand, waarbij  het drukgevoelige scherm enkele unieke features met zich meebrengt. Zo kun je door het display inzoomen op een bepaald aspect van een foto. Hoeveel er ingezoomd wordt, is afhankelijk van hoe hard je op het scherm drukt.

Met de 3400 mAh-accu is het volgens Huawei mogelijk om bij  normaal gebruik het twee dagen uit te houden. Het toestel wordt door een nieuwe snellaadtechniek nog vlotter opgeladen dan de P9, al hebben we dit niet kunnen testen.

Conclusie Huawei P9 en P9 Plus preview

Onze eerste ervaringen met de Huawei P9 en P9 Plus zijn zeer positief. Huawei blijft innoveren met het mooie  design, en de samenwerking met cameraproducent Leica lijkt zijn  vruchten af te werpen bij het vlaggenschip. Ook met de prestaties zit het wel goed, al wordt het toestel tijdens het multitasken behoorlijk warm. Daarnaast heeft Huawei weinig verbeterd aan  de EMUI-skin, die nog steeds weinig toevoegt. De komende week nemen we de Huawei P9 uitgebreid onder handen, waarna we volledig oordeel over de smartphone kunnen vormen.

Als gezegd komt de Huawei P9 in twee versies: een 32GB-versie met 3GB RAM voor 599 euro en een 64GB-variant met 4GB RAM voor 649 euro. De Huawei P9 Plus verschijnt met 64GB/4GB RAM voor 749 euro. Beide toestellen zijn vanaf 16 april beschikbaar in de Benelux, maar al wel  te reserveren  via de geselecteerde webshops. Hieronder vind je de beste aanbiedingen.

Huawei P9

Huawei P9 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Huawei P9 prijzen. Bekijk alle Huawei smartphones.

Alle Huawei smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P9
Huawei P9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu