De Sony Xperia XA1 is een midrange smartphone, die in theorie veel te bieden heeft voor zijn adviesprijs. In deze Xperia XA1 review lees je of het toestel de moeite waard is, of dat je je geld beter aan een ander toestel kunt uitgeven.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Sony Xperia XA1 review
De Sony Xperia XA1 is de opvolger van de Sony Xperia XA en neemt dezelfde plaats in Sony’s assortiment in. Het toestel is het goedkopere broertje van de Sony Xperia XZs en Xperia XZ Premium, die als groep werden aangekondigd op Mobile World Congress 2017 in Barcelona. In deze review bespreken we het betaalbare toestel en kijken we of je geld hier goed besteed is.
Design en beeldscherm: geen vernieuwing
De ontwerptaal van Sony-smartphones is in de gehele line-up van het bedrijf min of meer hetzelfde, en de Xperia XA1 is daar geen uitzondering op. Het toestel is net zo hoekig afgewerkt als zijn duurdere tegenhangers en heeft een scherm dat naadloos van rand tot rand loopt. De achterkant is van plastic, dat behoorlijk vlekgevoelig is, terwijl de rand van metaal gemaakt is. Hierdoor ligt het toestel goed in de hand en voelt het als een degelijk apparaat aan.
Sony heeft alle fysieke knoppen van de Xperia XA1 aan de rechterzijkant geplaatst. Naast de standaard aan/uit- en volumeknoppen zit er ook een cameraknop op de zijkant. Dit is één van de onderscheidende aspecten van Sony-smartphones en iets dat meer fabrikanten wat ons betreft op hun smartphones mogen installeren. Deze knop druk je half in om scherp te stellen, en helemaal om een foto te maken.
Met een relatief lage resolutie van 1280 bij 720 pixels en een diagonaal van 5 inch is het niet het beste scherm dat we ooit hebben gezien. Andere smartphones weten voor dezelfde prijs (of zelfs goedkoper) een mooier display te bieden. We hadden dan ook liever gezien dat Sony voor een full-hd-scherm was gegaan, zeker gezien de adviesprijs van het toestel.
Hardware: missende vingerafdrukscanner
Onder de motorkap bevindt zich een octacore-chip van MediaTek, de Helio P20. In het dagelijks gebruik is deze chip krachtig genoeg voor je alledaagse apps, maar een echt snelheidsmonster is het niet. Apps als Facebook, WhatsApp en Snapchat lopen vloeiend genoeg, maar bij zwaardere games kreeg de processor het lastig.
De voorganger van de Xperia XA1, de Xperia XA, werd behoorlijk warm tijdens het draaien van zware apps. De XA1 doet het in dit opzicht een stuk beter. Tijdens het spelen van zware games of het draaien van benchmarks wordt het toestel wel warm, maar niet zĂł heet dat apps gaan stotteren, wat bij de Xperia XA nogal eens gebeurde.
De Xperia XA1 is alleen niet uitgerust met een vingerafdrukscanner, terwijl je dit zelfs in het lagere segment steeds meer op smartphones ziet. De goedkopere Motorola Moto G5 en Nokia 5 zijn bijvoorbeeld gewoon te beveiligen met vingerafdruk. Met een adviesprijs van bijna 300 euro is een vingerafdrukscanner wat ons betreft een must.
Software: bijna stock Android
Sony levert de Xperia XA1 met Android 7.0 (Nougat) en de beveiligingsupdate van april 2017. Ondanks dat het toestel pas een paar maanden op de markt is, loopt hij nu al achter op beveiligingsgebied. Nu is een toestel met de veiligheidsupdate van april redelijk up-to-date, maar eigenlijk zou een nieuw toestel op de laatste update moeten lopen.
De afgelopen jaren heeft Sony zijn Android-skin steeds lichter gemaakt, wat je duidelijk ziet op de XA1. Zo kun je op je homescreen naar rechts vegen om Google Now te openen, een functie die doorgaans alleen op toestellen met een standaardversie van Android terugkeert. De meeste systeem-apps zien er net wat anders uit, zoals de gebruikte icoontjes in de instellingen-app, maar zijn qua functie nagenoeg hetzelfde als de standaard Google-apps.
Al met al levert Sony redelijk wat extra apps mee met het toestel. Wat ons tegenstond was dat er een Pro-versie van AVG Protection voorgeĂŻnstalleerd stond. Nu kun je deze app eenvoudig verwijderen, maar niet iedereen weet hoe dit moet. Na 180 dagen moet je of een abonnement op de app nemen, of de app verwijderen. We hadden liever gezien dat Sony geen apps meeleverde die na verloop van tijd om een betaling vragen.
De verdere apps op het toestel komen ook uit de stal van Sony. Zo geeft de Xperia Lounge-app je notificaties over nieuwe films en games, terwijl de Nieuws-app je via je notificatiescherm op de hoogte houdt van het laatste nieuws. Ook staan er apps van LinkedIn en Amazon op de Xperia XA1. De hoeveelheid overbodige apps is al minder dan wat we bij eerdere Sony-smartphones zagen, maar het blijft irritant.
Camera: scherp met cameraknop
De camera aan de achterkant van de Xperia XA1 bestaat uit een sensor van 23 megapixel. Dit klinkt op paper indrukwekkend, maar in de praktijk verricht de camera geen wonderen. Foto’s komen scherp uit de bus en de kleurreproductie is meer dan prima te noemen, maar de camera gaat minder goed om met verschillen in belichting. Dit probleem zie je vaker terug bij camera’s van goedkopere smartphones, en het verbaasde ons dan ook niet dat dit ook bij de Xperia XA1 terugkeert.
Het schieten van video’s geeft min of meer dezelfde resultaten als foto’s maken. De beelden die het toestel schiet zijn scherp, maar de belichting fluctueert behoorlijk tijdens het filmen. Tijdens het fluctueren van de belichting lijken ook kleuren te verspringen van koel naar warm en vice versa. In omstandigheden met veel licht schiet je prima filmpjes, maar de kwaliteit kan verschillen als de situatie niet ideaal is.
De cameraknop aan de zijkant maakt foto’s nemen met het toestel een stuk makkelijker. Met zo’n knop hoef je je toestel niet stil te houden terwijl je op het scherm tikt om scherp te stellen, maar doe je dit gewoon met de cameraknop. In combinatie met de ingebouwde Pro-modus, die ‘Handmatig’ genoemd wordt, maakt dit de Xperia XA1 een fijn toestel om mee te fotograferen.
Accu: terugkerende teleurstelling
De Xperia XA, de voorganger van de Xperia XA1, was uitgerust met een accu van 2300 mAh. In onze Xperia XA review schreven we dat de accu veel te klein was, en dat je bij normaal gebruik maar met moeite het eind van de dag haalde. Ondanks dat je met de ingebouwde snellaadtechniek redelijk snel bij kon laden, bleef het een heikelpunt dat je veel te veel een stopcontacten moest zoeken.
Deze ervaring hebben we helaas ook met de Xperia XA1. Bij gematigd gebruik moesten we het toestel vaak al aan het begin van de avond aan de lader leggen. Bij licht gebruik haal je het einde van de dag gemakkelijker, maar ben je een veeleisende gebruiker, dan is de XA1 niet voor jou.
Conclusie Sony Xperia XA1 review
Al met al is de Sony Xperia XA1 geen slechte smartphone. De telefoon voelt stevig aan, is krachtig genoeg voor de meeste taken en de camera levert redelijke resultaten af. Daarnaast loopt de Xperia XA1 op een bijna kale versie van Android 7.0, met een aantal meegeleverde apps.
Toch hadden we meer verwacht voor een adviesprijs van een kleine 300 euro: zo laten de schermresolutie en -helderheid het afweten en ontbreekt de vingerafdrukscanner. Ook de accuduur is ondermaats. Daarom is het moeilijk om de smartphone aan te raden, zeker omdat je voor minder geld (veel) betere toestellen in huis haalt.
Sony Xperia XA1 kopen
Heb je na het lezen van deze review interesse in het toestel? We hebben de beste aanbiedingen voor de Sony Xperia XA1 hieronder voor je op een rijtje gezet. Ook kun je de Xperia XA1 los kopen bij verschillende webwinkels.
