De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Sony Xperia XA

6

Midranger met premium design

De Sony Xperia XA werd tijdens het Mobile World Congress 2016 in Barcelona aangekondigd en is de spirituele opvolger van de Xperia M4 Aqua. Het toestel heeft afmetingen van 143,6 bij 66,8 bij 7,9 millimeter en weegt maar 137 gram. Daarmee is de smartphone bijzonder handzaam en licht. Dit komt ook door het 5 inch-scherm, dat is voorzien van een hd-resolutie (1280 bij 720 pixels).

Onder de motorkap vinden we een vlotte 2GHz octacore-processor (Mediatek MT6755 Helio P10) met 2GB aan werkgeheugen. Dat laatste is niet heel veel, maar genoeg om apps vloeiend te draaien en te multitasken. Standaard is er 16GB aan opslagruimte aanwezig, dat middels een micro-sd-geheugenkaartje uitbreidbaar is tot 200GB. De accucapaciteit bedraagt 2300 mAh, wat moet zorgen voor een standby-tijd van circa 600 uur. Inmiddels heeft Sony al weer een upgrade van de Xperia XA uitgebracht, namelijk de Xperia XA1 waarbij vooral is ingezet op de camera.

De Sony Xperia XA in vogelvlucht

De Sony Xperia XA beschikt niet over de allerbeste specs, maar is door het lage prijskaartje voor veel gebruikers interessant. Hieronder hebben we de belangrijkste features  van het toestel op een rijtje gezet.

  • Compact 5 inch-scherm met hd-resolutie
  • Voorzien van een vlotte octacore-processor met 2GB RAM
  • Draait uit de doos op Android 6.0 (Marshmallow)
  • 2300 mAh-accu geeft het toestel stroom

Meer over de Sony Xperia XA

Zoals een Sony-toestel betaamt, is de Xperia XA voorzien van een tweetal goede camera`s. Aan de achterkant is een 13 megapixel-camera te vinden, al beschikt deze niet over de ‘Predictive Hybrid Autofocus’-functie van Sony. Deze feature zorgt ervoor dat de camera snel scherpstelt en bewegende objecten kan volgen waarop gefocust moet worden. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld bij een sportwedstrijd bent. De 8 megapixel-frontcamera is geschikt voor het maken van selfies en houden van videogesprekken.

Sony Xperia XA

Uit de doos draait de Xperia XA op Android 6.0 (Marshmallow) met daaroverheen de lichte Sony-schil. Marshmallow voegt veel handige functies toe, waaronder de energiebesparende functie Doze en de mogelijkheid om afzonderlijke app-permissies te beheren. Ook nieuw is Google Now on Tap, een fijne functie die je van contextgevoelige informatie voorziet.

De Sony Xperia XA moet de concurrentie aangaan met midrange toestellen van Samsung, Huawei en LG. De smartphone heeft een adviesprijs van 299 euro en is inmiddels in de Benelux verkrijgbaar.

Conclusie Sony Xperia XA review

Dat Sony mooie smartphones kan maken, laten ze met de Xperia XA goed zien. Het design van deze smartphone is uitzonderlijk goed geslaagd, zeker gezien de relatief lage adviesprijs. Helaas is de adviesprijs dan weer veel te hoog voor vrijwel elk ander aspect van de XA. De hardware is ondermaats, er wordt veel bloatware meegeleverd en de gebrekkige accuduur valt ons tegen van Sony. In een wereld waarin je voor 200 euro een smartphone met een mooi scherm en vingerafdrukscanner koopt, is de 300 euro die Sony voor de Xperia XA vraagt eigenlijk veel te hoog.

Lees meer in onze uitgebreide Xperia XA review!

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Sony Xperia XA

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu