De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Telegram: alles over de populaire chat-app

Redactie
3 min leestijd
Telegram

De Telegram Android-app is sinds de overname van WhatsApp door Facebook enorm populair geworden. Lees hier alles wat je moet weten over de online berichtendienst.

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws over Telegram

Telegram: een korte geschiedenis

Telegram is opgericht door twee russen: de broers Nikolai en Pavel Durov, die beide ook de oprichters van de Russische Facebook VK zijn. Het hoofdkantoor van Telegram bevindt zich in Berlijn, waar ook de servers zijn geplaatst. De app heeft dus geen banden met Rusland, maar werkt gewoon onder de Europese wet. Dit is voor velen een belangrijk onderdeel van Telegram, want de servers van WhatsApp staan in de Verenigde Staten, waar jouw informatie onder de Amerikaanse privacywet staat – een wet die grotendeels zegt dat de politie gewoon in jouw gegeven mag kijken.

Met sterke beveiliging

De online berichtendienst Telegram is volledig beveiligd door middel van encryptie.  Zo zijn de berichten standaard beveiligd, maar is het ook mogelijk om een ‘geheim gesprek’ te starten waarbij berichten enkel door een specifieke code per toestel kan worden ontgrendeld. Ofwel: je kan veilig chatten en alleen de ontvanger kan met dat specifieke toestel de berichten bekijken.

telegram

Verder is de gratis Telegram Android-app grotendeels hetzelfde als de WhatsApp Android-app. Onder andere het design, de functies en de werking zijn grotendeels hetzelfde. Je kan naast berichten ook foto’s, video’s, documenten en je locatie versturen, en er zijn logischerwijs een rits emoji’s aanwezig – iets dat niet bij een berichtendienst mag ontbreken.

Telegram Android: eerste indruk

Degenen die WhatsApp gewend zijn, zullen geen problemen hebben met Telegram. Immers: de dienst werkt ongeveer hetzelfde. Ook verstuurt Telegram de berichten vlot. Daarbij blijft het mogelijk om te zien wanneer een bericht is ontvangen en gelezen, en wanneer iemand online is of de laatste keer dat iemand online is geweest.

De Telegram Android-app biedt een lijst met al je contactpersonen die ook Telegram hebben geïnstalleerd en laat je gebruikers blokkeren, groepsgesprekken tot 200 leden starten, de achtergrondafbeelding van gesprekken aanpassen en natuurlijk het notificatiegeluid veranderen. Allemaal broodnodige features.

Ook de notificaties zijn erg uitgebreid. Zo kun je heel specifiek instellen wanneer je een melding krijgt, en of je een voorvertoning van het ontvangen bericht krijgt. Dit geldt ook voor groepsgesprekken. Ook de in-app-notificaties zijn allemaal naar eigen wens aan te passen. Dit betekent dat je, als de app al is opgestart, je ook de notificaties binnen de app kunt aanpassen.

Een andere fijne optie is de mogelijkheid om gesprekken met contactpersonen en groepen te dempen. Dit kan voor een maximale periode van één of twee uur, of twee dagen. Ook is het mogelijk om bestanden tot een grootte van 1,5GB naar elkaar te versturen. Deze bestanden blijven bewaard in de cloud van Telegram, waardoor je via verschillende apparaten met de app toegang hebt tot deze bestanden.

Geheime chats  en een webversie

De geheime chat is één van de meest interessante features van de Telegram Android-app. De encryptie en de ontgrendeling daarvan vindt plaats op het toestel zelf, waardoor je maar met twee toestellen één geheim gesprek kan starten. Dit gesprek zie je bijvoorbeeld niet op jouw Windows- of Mac-app van Telegram, waar alle niet-geheime-chats wel beschikbaar zijn. In deze gesprekken is het ook mogelijk om in te stellen dat berichten na een specifieke tijdsinterval weer verdwijnen, net als Snapchat.

desktop-telegram

Een groot voordeel van het gebruik van Telegram is dat de dienst een open api en protocol heeft en daarmee lekker veelzijdig is. Zo is er bijvoorbeeld ook een webversie beschikbaar en een Chrome-plugin te vinden waarmee je via je computer met je contactpersonen kunt sms’en. Verder kun je bijvoorbeeld een echte desktop-app downloaden, waarmee je vanaf je computer met je contactpersonen kunt chatten.

Download de Telegram Android-app

Telegram is gratis te downloaden in Google Play. Of het beter is dan WhatsApp durf ik niet te zeggen, maar de dienst is zeker het proberen waard en biedt een paar leuke extra’s in tegenstelling tot WhatsApp. Nu nog kijken hoe je al je vrienden en vrienden naar Telegram kunt laten overstappen.

Telegram

Telegram FZ-LLC

Gratis via Google Play
Heeft dit artikel je geholpen?

Telegram archief

Bekijk archief (67 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu