Android-tips: Hoe veilig is Google Wallet?

11 mei 2024, 10:08
3 min leestijd
Android-tips: Hoe veilig is Google Wallet?

Grote kans dat je Google Wallet gebruikt om contactloos met je te betalen, maar hoe veilig is Googles betaaldienst eigenlijk?

Lees verder na de advertentie.

Android-tips om alles uit Google Wallet te halen

Van contactloos betalen tot het bewaren van klantkaarten en evenementtickets: Google Wallet valt het best te omschrijven als een digitale portemonnee. Steeds meer mensen betalen in (online) winkels met hun telefoon en gezien de populariteit van Android zullen een hoop van deze betalingen via Google Wallet verlopen.

In deze editie van Android-tips duiken we in de veiligheid van Googles digitale portemonnee.

google wallet

1. Google Pay vs Google Wallet: wat is het verschil?

Google heeft een roerige geschiedenis als het om betaal-/portemonnee-apps aankomt. De eerste versie van Google Wallet verscheen al in 2011, maar werd vier jaar later opgevolgd door Android Pay. Vervolgens werd in 2018 besloten om Google Wallet en Android Pay samen te voegen, wat leidde tot Google Pay.

Om het geheel nog verwarrender te maken, keerde Google Wallet in 2022 terug. Google Pay is sindsdien onderdeel van de Wallet-app.

Alhoewel de namen op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen. Google Wallet is, zoals de naam doet vermoeden, een digitale portemonnee-app. Je kunt er onder meer (digitale versies van) betaalkaarten, ov-kaartjes en zelfs concerttickets in bewaren.

Google Pay draait daarentegen met name om betalen. Je gebruikt het platform om in (online) winkels en binnen apps af te rekenen. Meerdere Nederlandse banken ondersteunen Google Pay, waaronder Rabobank, bunq en ABN Amro. Ook ING-klanten kunnen sinds maart 2024 met Google Pay afrekenen.

Google Pay ING

2. Hoe veilig is Google Wallet?

Er zitten meerdere beveiligings- en privacymechanismen in Google Wallet, waaronder encryptie. Andere populaire-apps, zoals WhatsApp, doen dit ook. Het komt erop neer dat de inhoud van berichten versleuteld wordt, en enkel de verzender en ontvanger de sleutel hebben om de encryptie op te heffen.

Voor Google Wallet betekent dit dat bijvoorbeeld de hoogte van het af te rekenen bedrag enkel inzichtelijk is voor de betaler en ontvanger. Mocht iemand op wonderlijke wijze aan deze informatie komen, heeft diegene er dus niet zoveel aan. Er staat immers enkel dat er een transactie heeft plaatsgevonden, maar meer niet.

Verder anonimiseert Google Wallet betalingen. Hierdoor worden mogelijk gevoelige betaalgegevens, zoals rekeningnummers, niet met de ontvanger (zoals een winkelier) gedeeld.

3. Google Wallet extra beveiligen doe je zo

Van nature is Google Wallet dus erg veilig. Wel is het mogelijk om het niveau handmatig nog ietsjes op te krikken, bijvoorbeeld door tweestapsverificatie aan te zetten. Hierdoor moet je je tijdens het afrekenen verifiëren aan de hand van een vingerafdruk, gezichtsscan of pincode.

  1. Ga naar het instellingenmenu van de Google Wallet-app;

  2. Kies ‘Verificatie-instellingen’;

  3. Tik op ‘Ov-betalingen’;

  4. Verschuif de schakelaar bij ‘Verificatie vereist’.

Verder is het mogelijk om betaalgegevens handmatig te verwijderen. Standaard wordt deze data, waaronder recente transacties en betaalmethoden, opgeslagen in je Google-account:

  1. Ga naar het instellingenmenu van Google Wallet;
  2. Kies ‘Je gegevens in Wallet’;
  3. Tik op ‘Betalingsgegevens beheren’;
  4. Log eventueel in op je Google-account;
  5. Tik op ‘Verwijderen’, onder het kopje ‘Betalingstransacties en -activiteit’;
  6. Geef aan welke betaalgegevens je wil verwijderen, en bevestig.

4. Google Wallet uitschakelen

Heb je geen behoefte aan Google Wallet? Uiteraard kun je de app simpelweg de-installeren, maar dan blijft de onderliggende betaaldienst – Google Pay – ‘gewoon’ op je telefoon staan. Hierdoor blijf je waarschijnlijk notificaties krijgen op het moment dat de smartphone dicht bij een kaartlezer of betaalautomaat in de buurt komt.

Om hiervan af te zijn moet je Google Pay verwijderen. Dit is een vrij rigoreuze stap, want hierdoor raak je alle opgeslagen betaalkaarten, transactiegeschiedenis en gedane bestellingen kwijt. Weet je zeker de Google-betaaldienst niet nodig te hebben? Volg dan deze aanwijzingen:

  1. Ga naar de Mijn account-omgeving van Google, en log eventueel in;
  2. Selecteer ‘Privacy en personalisatie’;
  3. Scrol naar beneden en kies, onder het kopje ‘Je gegevens downloaden of verwijderen’, ‘Een Google-service verwijderen’;
  4. Selecteer Google Pay uit de lijst, bevestig je keuze en volg de aanwijzingen op het scherm.

Meer Android-tips

Heb je iets aan dit artikel gehad? Download dan de gratis Android Planet-app, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je blijft dan gratis op de hoogte van alle Android-nieuwtjes en handige tips. Bekijk ook onze andere adviezen:

Bron afbeelding: Google Wallet
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu