Gids: zo download je het veiligst apps buiten de Play Store om

10 mei 2018, 15:24
5 min leestijd
Gids: zo download je het veiligst apps buiten de Play Store om

Apps in de Play Store blokkeren steeds vaker rootgebruikers. Met deze tips kun je toch nog veilig Android-apps buiten de Play Store om downloaden en installeren.

Lees verder na de advertentie.

Android-apps buiten de Play Store om downloaden

Laten we vooropstellen dat we niet aanraden om apps buiten de Play Store om te downloaden en te installeren. Je beperken tot Googles digitale winkel is de veiligste manier om apps te vinden, omdat die zijn gecontroleerd om malware en andere narigheid.

Heb je je toestel geroot, dan word je mogelijk toch verplicht om je tot andere bronnen te wenden. Steeds meer app-makers blokkeren namelijk rootgebruikers. Bijvoorbeeld Netflix, dat om misbruik te voorkomen rootgebruikers ervan weerhoudt de app te downloaden van de Play Store.

Google geeft sinds vorig jaar elke app-maker de mogelijkheid om op deze manier geroote toestellen te blokkeren. Ze hoeven enkel een vinkje bij de optie ‘SafetyNet exclusion’ te zetten als ze hun app uploaden. EĂ©n klik en een hoop Android-gebruikers zullen de app niet meer vinden in de Play Store, of krijgen de melding dat hun toestel incompatibel is.

apps buiten de play store om

App-makers hebben hun redenen om op deze manier een groot deel potentiĂ«le betalende gebruikers van hun platformen te weren. Rootgebruikers krijgen namelijk meer rechten op hun Android-toestel en daardoor kunnen ze sneller misbruik maken van apps. Denk aan het rippen van video’s in Netflix of valsspelen in PokĂ©mon GO. Maar ook gebruikers die hun toestel om andere redenen rooten, worden hiervan de dupe.

Geblokkeerde apps zijn nog wel te gebruiken

Zodra een app-maker ‘SafetyNet exclusion’ gebruikt, controleert de Play Store of jouw toestel onveilig is of niet gecertificeerd door Google. Komt er een rode vlag omhoog, dan kun je de app niet downloaden. Dit betekent echter niet dat je de app zelf niet meer kunt gebruiken. Die verandert namelijk niet, enkel de manier waarop je hem downloadt.

De oplossing voor rootgebruikers, of mensen die een custom rom op hun toestel draaien, is om op andere plekken naar de app te zoeken. Apps zijn namelijk als apk-bestanden op je toestel te downloaden en te installeren. Het nadeel hiervan is dat je nooit honderd procent zeker weet wat je installeert. Er kan malware in de app zitten en ook het installeren en updaten werkt anders. Daarom geven we hierna tips om op een zo veilig mogelijke manier Android-apps buiten de Play Store om te installeren.

Zo bereid je jouw toestel voor op het installeren van apk-bestanden

Standaard is je toestel beveiligd tegen het installeren van apk-bestanden. Op deze manier krijgen onveilige apps geen kans, afgezien van die enkele keren dat ze door de beveiliging van Google zijn geglipt. Via de instellingen heb je de mogelijkheid om apps vanuit andere bronnen te downloaden en te installeren. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen’. Hoewel je zo je toestel een stukje onveiliger maakt, is dit nodig om (ook vertrouwde) apk-bestanden op je toestel te installeren.

apps buiten play store om

Zo download en installeer je een apk-bestand

Het downloaden en installeren van een apk-bestand is erg simpel. Zodra je het juiste bestand hebt gevonden, download je dit zoals je gewend bent. Als de download klaar is, ga je naar ‘Downloads’ op je toestel, tik je op het bestand dat je net gedownload hebt en op installeren. Dat is alles. Is de installatieknop grijs, dan moet je mogelijk eerst de oude versie van de app sluiten.

Dit zijn de nadelen van het downloaden van een apk-bestand

Het downloaden van een apk in plaats van een Android-app via de Play Store, heeft verschillende nadelen. Hoewel er voor rootgebruikers steeds vaker geen andere optie is, is het toch goed om deze nadelen in de gaten te houden. Allereerst is het downloaden en installeren van een apk-bestand onveiliger dan downloaden via de Play Store. Houd daarom altijd goed in de gaten waar je een bestand van downloadt en door wie het is geĂĽpload.

Een ander groot nadeel is dat je geen automatische updates krijgt. Als je applicaties via de Play Store downloadt, installeert Google automatisch updates als er een nieuwe versie beschikbaar is. Download je apk’s, dan moet je elke keer een nieuwe versie downloaden en installeren.

Dit is een veilige plek om apk-bestanden te downloaden

Er zijn verschillende plekken waar je apk-bestanden vindt. Wij zien APK Mirror als de veiligste plek. De website wordt onderhouden door de mensen achter Android Police en apps worden handmatig gecheckt. Ook staan op deze website enkel gratis apps uit de Play Store. Hier vind je dus geen illegale downloads van programma’s waar je eigenlijk voor moet betalen. Apps als Netflix kun je zonder problemen binnenhengelen. Zelf gebruiken we APK Mirror geregeld om bijvoorbeeld updates te testen die nog niet naar ons zijn uitgerold.

apps buiten de play store om

Om een app te downloaden, kijk je naar de nieuwste releases op de hoofdpagina, of gebruik je de zoekmachine. Vervolgens kies je de juiste app-versie. Er zijn namelijk vaak verschillende varianten beschikbaar voor arm- en x86-toestellen. Om erachter te komen welke versie jij nodig hebt, download je de app Droid Hardware Info. Kijk in deze app naar ‘Kernel Architectuur’. Controleer ook welke versie van Android je draait, want er zijn oudere bestanden voor oudere versies van het OS.

Zo gebruik je Pushbullet om updates te krijgen via APK Mirror

APK Mirror heeft een handig alternatief voor het installeren van updates. Op de pagina van een app staat rechtsboven een Pushbullet-knop. Pushbullet is een handige app die je hier vindt en waarmee je onder andere bestanden en berichtjes kunt synchroniseren. Via de Pushbullet-knop abonneer je jezelf op specifieke kanalen voor app-updates. Bijvoorbeeld een kanaal van een specifieke app met een specifieke architectuur. Vervolgens krijg je via Pushbullet berichten over nieuwe updates om te downloaden en installeren. Het is niet zo makkelijk als updaten via de Play Store, maar het komt aardig in de buurt.

→ Lees ook ons dossier over het rooten van je Android-toestel

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu