Ieder voordeel heeft z’n nadeel en deze wijsheid gaat ook op voor Chromebooks. Twijfel je of je dit schooljaar zo’n ‘cloudlaptop’ in huis moet halen? Dit zijn de voor- en nadelen van Chromebooks voor scholieren.
Lees verder na de advertentie.
Een Chromebook voor scholieren: de voor- en nadelen
Een Chromebook kun je het beste zien als een laptop die voor het internet is gemaakt. Er zijn daarom enkele verschillen met een ‘gewone’ laptop met Windows of macOS. Check ons artikel over wat een Chromebook is voor een overzicht. Hieronder behandelen we de voor- en nadelen van een Chromebook voor scholieren.
Voordeel 1: Betaalbaar
Nederlanders blijven Nederlanders en letten daarom op de prijs. Chromebooks zijn er in alle soorten en maten met bijbehorende prijskaartjes, maar over het algemeen zijn ze een stuk betaalbaarder dan andere laptops.

Zo haal je voor 350 euro al een goede Chromebook in huis, terwijl de kwaliteit en snelheid van Windows-laptops in die prijsklasse soms te wensen overlaat. Een MacBook met dergelijk prijskaartje ga je ĂĽberhaupt niet eens vinden.
Voordeel 2: Snel
Chromebooks zijn uitgerust met een SSD, waardoor ze bliksemsnel opstarten en snel tussen applicaties schakelen. Zodra je op de aan/uit-knop drukt, is de ‘internetlaptop’ binnen enkele seconden opgestart.
Ook draaien Chromebooks op Chrome OS, een besturingssysteem gebaseerd op de Chrome-browser. Dit systeem is erg licht en zorgt ervoor dat je weinig rekenkracht nodig hebt om alsnog een prettige werksnelheid te behalen.
Voordeel 3: Lichtgewicht
Toen ik op de middelbare school zat, had ik les in drie verschillende gebouwen. Wanneer je dagelijks veel onderweg bent om naar les te gaan, is het belangrijk dat je tas niet te zwaar aanvoelt.
Het is daarom mooi meegenomen dat Chromebooks een stuk lichter zijn dan gewone laptops. De oorzaak is vrij simpel: de doorgaans vrij zware harde schijf ontbreekt. Dankzij het compacte formaat kun je Chromebooks bovendien zelfs in de meest kleine schooltas vervoeren.
Voordeel 4: Android-apps
Op vrijwel alle Chromebooks van tegenwoordig is het mogelijk om de Play Store te openen. Dit is fijn, want zo kun je makkelijk Android-apps downloaden en gebruiken.

Van Microsoft Word voor het opmaken van documenten, Pixlr Editor voor het bewerken van foto’s tot aan Netflix voor de ontspanning: je kunt de programma’s zonder problemen op je Chromebook zetten. Let wel op dat sommige apps het best werken met een touchscreen.
Lees verder: Overzicht: deze Chromebooks ondersteunen Android-apps
Voordeel 5: Lange accuduur en veilig
Een Chromebook wordt automatisch beschermd tegen virussen en heeft daardoor geen losse virusscanner nodig. Google houdt bedreigingen op afstand en omdat er geen harde schijf aanwezig is, is het systeem een minder aantrekkelijk doelwit voor hackers.
Daarnaast staan Chromebooks bekend om hun lange accuduur. Dit komt omdat ze geen zware processor, harde schijf en videokaart aan boord hebben. Bovendien is Chrome OS een erg zuinig besturingssysteem, waardoor een batterijduur van 8 uur heel realistisch is.

Nadeel 1: Geen harde schijf
Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Omdat de Chromebook geen harde schijf heeft, kun je er geen programma’s opzetten zoals je gewend bent van een Windows-laptop of MacBook. Wanneer er dus geen (vergelijkbare) app in de Play Store staat, vis je achter het net.
Controleer vooraf dus of applicaties die jij veel gebruikt in de Play Store van Google staan. Houd er ook rekening mee dat een Chromebook vrijwel alles opslaat in de cloud. Niet iedereen vindt dit een fijn idee, of is bereid om geld te betalen voor aanvullende opslag.
Nadeel 2: Internetverbinding nodig
De Chromebook is behoorlijk afhankelijk van het internet. Zodra je verbinding wegvalt, kun je geen verbinding maken met je opgeslagen bestanden in de cloud, nieuwe apps downloaden of verder werken in je gezamenlijke tekstdocument.
Google probeert iets aan deze afhankelijkheid te doen door steeds meer apps een offline-modus te geven, zodat je in ieder geval kunt doorgaan met wat je aan het doen was, maar ideaal is het niet. Bovendien kun je dankzij de kleine SSD-opslag maar beperkt bestanden op de laptop zelf opslaan.

Nadeel 3: Plastic
Zoals eerder gezegd zijn Chromebooks vaak een stuk goedkoper dan andere laptops. Dit betekent dat de fabrikant meestal op enkele onderdelen bezuinigt, zoals de behuizing. Zodoende hebben de meeste Chromebooks een behuizing van plastic.
Gelukkig gebruiken de meeste fabrikanten wel hoogwaardige kunststof, waardoor het apparaat alsnog stevig aanvoelt. Het blijft echter een verschil met veel andere laptops, die vaker van iets beter materiaal zijn. Wanneer je normaal met je Chromebook omgaat, hoeft dit echter geen probleem te zijn.
Conclusie
Een Chromebook is ideaal voor het maken van werkstukken, schrijven van verslagen en het kijken van films en series via Netflix. Ook kun je Android-apps downloaden en dankzij de lange accuduur gerust je oplader een keertje vergeten.
Wanneer je van plan bent om foto’s te bewerken in Photoshop of video’s te monteren, kun je beter voor een Windows-laptop of MacBook gaan, omdat deze over een harde schijf en betere hardware beschikken. Daartegenover zijn deze laptops wel een stuk duurder.
Meer over Chromebooks
Neem een kijkje in ons overzicht met Chromebooks welke geschikt is voor jou. Begin je straks weer een aan nieuw schooljaar? Zodra je de Chromebook in huis hebt doe je er verstandig aan om deze 7 studie-apps te downloaden.