Zo vind je het IMEI-nummer van je toestel en dit kun je ermee

Je IMEI-nummer heb je zelden nodig, dus dat je er niet bekend mee bent is heel begrijpelijk. Toch kan het soms handig zijn, zoals bij diefstal of verzekering. Dit is hoe je het IMEI-nummer kunt vinden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Het IMEI-nummer vinden

imei nummer

Het IMEI-nummer wordt gebruikt om je telefoon te identificeren. De 15-cijferige code is uniek en wordt door een provider of fabrikant aan een specifiek toestel gekoppeld. Aan de hand van het IMEI-nummer kan een provider bijvoorbeeld het toestel blokkeren, waardoor het onbruikbaar wordt. Ook heb je het nummer soms nodig voor voor de verzekering en kan bij diefstal door de politie worden gevraagd je IMEI door te geven.

Hierdoor is het handig dit nummer ergens op te schrijven, mocht je het nodig hebben en het niet kunnen checken op je telefoon. Daarvoor moet je alleen wel even dat nummer weten te vinden. Soms staat het al op de verpakking van je toestel, en is het zo gevonden. Als het er echter niet op staat, of als je de verpakking kwijt bent, zijn er echter nog andere manieren.

Het opvragen van je IMEI-nummer op je smartphone is gelukkig vrij makkelijk. Ga op je smartphone naar de ‘telefoon’- of ‘bellen’-app en toets *#06# in. Er opent zich dan een klein venster waarop de code af te lezen valt. Werkt dat niet, dan kun je het ook nog terugvinden via je instellingen. Daarvoor ga je in de instellingen naar ‘Over de telefoon,’ vervolgens naar ‘Status’ en tot slot ‘IMEI-informatie’.

Zo beschermt het IMEI-nummer je

IMEI staat voor ‘Internationale Mobiele Toestellen Identiteit’. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het serienummer op een auto of een ander elektronisch product. Jij bent de enige die een product heeft met dit nummer, waardoor het herkenbaar en uniek is. Het nummer verandert ook niet als je er een andere simkaart in stopt, al is er wel (illegale) software die het IMEI-nummer soms overschrijft.

De code maakt je smartphone zeer makkelijk identificeerbaar als iemand het toestel steelt en probeert door te verkopen. Het is dan ook verstandig om je IMEI-nummer te noteren. Bij diefstal kun je het doorgeven aan de politie, die dit nummer op een zwarte lijst zet. Vaak kunnen ze zelfs, in samenwerking met de provider, een sms-bericht versturen naar het IMEI-nummer. Heeft de ‘nieuwe eigenaar’ van je smartphone de simkaart verwisseld, dan kan hij dus alsnog via dit bericht op de hoogte worden gesteld dat het toestel gestolen is.

→ Meer handige tips vind je in onze Android tipsectie

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.