Hopelijk heb je het nooit nodig, maar bereid je jezelf voor op het ergste door belangrijke medische informatie en noodcontacten op te slaan.
Lees verder na de advertentie.
Medische informatie opgeven in Persoonlijke veiligheid
Veel mensen hebben hun telefoon continu bij zich. Het is daarom helemaal geen gekke gedachte om hem voor te bereiden op een eventueel ongeluk of andere noodsituatie. Daar bestaat uiteraard een app voor: Persoonlijke veiligheid van Google. Deze staat standaard geïnstalleerd op je smartphone. Zo niet, dan download je hem gewoon in de Play Store.
De app laat je verschillende voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het toevoegen van belangrijke gezondheidsinformatie. Daarmee achterhalen hulpverleners in één oogopslag wat ze van je moeten weten. Je kunt onder meer je bloedgroep, eventuele allergieën en medicijngebruik in Persoonlijke veiligheid opslaan. Ook kan de app je in noodsituaties uit de brand helpen door (stilletjes) hulpdiensten in te schakelen.
Zo voeg je medische informatie aan een Android-telefoon toe:
- Open de app ‘Persoonlijke veiligheid’ of download deze gratis uit de Play Store;
- Meld je aan met een (Google-)account, of sla deze stap over en ga anoniem door;
- In het menu ‘Mijn informatie’ kun je medische informatie toevoegen, waaronder je bloedgroep, eventuele allergieën, of je geneesmiddelen gebruikt en medische aantekeningen toevoegen.
Deze informatie wordt lokaal op de Android-telefoon opgeslagen.
- Alles ingevuld? Tik op ‘Klaar’ om je gegevens op te slaan.
Je kunt de app nu verlaten.
SOS: Meer noodhulp in noodsituaties
In Persoonlijke veiligheid vind je ook het menu ‘Functies’, waar je onder meer de SOS-functie inschakelt. Je hoopt deze natuurlijk nooit te hoeven gebruiken, maar mocht je in een noodgeval terechtkomen, dan hoef je alleen maar 5 keer op de aan/uit-knop van de telefoon te drukken.



Vervolgens worden de hulpdiensten ingeschakeld. Hierbij heb je de optie om via spraak met ze te communiceren of met tekstberichten, mocht je geen geluid kunnen of willen maken. Ook kun je een video maken die vervolgens met de hulpdiensten wordt gedeeld. Tot slot wordt de SOS-melding ook gedeeld met je noodcontacten.
Noodcontacten instellen
Noodcontacten zijn personen waarvan jij wil dat ze op de hoogte zijn als jij in een noodsituatie terecht komt. Denk aan je ouders, je kinderen, huisgenoot of partner. In het menu ‘Je informatie’ vind je de optie ‘Contacten voor noodgevallen’. Door hierop te klikken stel je ze gemakkelijk in. Deze personen krijgen ook de mogelijkheid om je telefoon te ontgrendelen zonder toegangscode, mocht jij dat zelf niet meer kunnen.
Even eropuit? Stel de veligheidscheck in
De noodcontacten zijn ook je eerste contactpersonen voor de ‘Veilgheidscheck’. Dat is een functie die je instelt als je er even op uit gaat, bijvoorbeeld in je eentje op vakantie. Door een timer in te stellen, vraagt je telefoon na een bepaalde afgesproken tijd of je veilig bent.
Reageer je niet binnen de maximum tijd, dan worden je (live)locatie en medische informatie automatisch met noodcontacten gedeeld. Je stelt de functie in via de thuispagina van de Persoonlijke veiligheid’ en bij het menu ‘Functies’. Eenmaal ingesteld kies je voor ‘Veiligheidscheck starten’ om de functie in te schakelen.



Liever even oefenen om helemaal voorbereid te zijn voor een échte noodsituatie? Dan heeft de app ook verschillende demo’s voor je klaarstaan. Je kunt dan oefenen met bijvoorbeeld het activeren van de SOS-melding of de veiligheidscheck, zonder dat je noodcontacten echt een melding krijgen. Zo weet je wat je te wachten staat, mocht het helaas eens echt misgaan.
Meer handige Android-tips:
- Zo ruim je de Google Foto’s-app op: weg met screenshots en meer (12 jun)
- Zo vind je de Android 16 Easter Egg – en dit kun je ermee (11 jun)
- Met AI je foto’s bewerken: dit zijn de opties in Google Foto’s (10 jun)
- Bestanden van en naar Android overzetten doe je zo (7 jun)
- Android Auto werkt niet: 9 tips om snel weer op pad te gaan (31 mei)