Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

9292 Reisplanner-app: alles wat je ermee kunt

Colin Baak
21 december 2022, 13:03
4 min leestijd
9292 Reisplanner-app: alles wat je ermee kunt

9292 is voor veel mensen dé bron om reizen met het openbaar vervoer te plannen. Hoe de app werkt en allerlei handige weetjes lees je in dit artikel!

Lees verder na de advertentie.

De 9292-reisplanner brengt je heen waar je zijn moet

De 9292-reisplanner is een van de beste apps in Nederland om jouw route met het openbaar vervoer uit te stippelen. Anders dan apps van bus- of treinmaatschappijen zelf kun je met de 9292-app je hele reis van deur tot deur uitvogelen. De applicatie combineert alle mogelijke vormen van openbaar vervoer. Van bus, trein en metro of de OV-fiets en zelfs de veerboot. De app zoekt daarbij de snelste route vanaf jouw huidige locatie of elke andere plek binnen Nederland.

Het fijne van de 9292 reisplanner-app is dat je alleen maar een adres nodig hebt. Je hoeft verder niet te weten hoe de bushaltes in de buurt heten of welke metrolijn je nodig hebt. Je hoeft zelfs de vertrektijden niet in te vullen. Type simpelweg het aankomstadres in, hoe laat je wil arriveren en klaar. Je kunt uiteraard ook kiezen om juist de vertrektijd in te vullen, om te checken hoe laat je dan aankomt. 

De 9292-app toont vervolgens precies welke trein je moet pakken, hoe laat die vertrekt en vanaf welk perron. Ook zie je hoeveel overstaptijd je hebt tussen elke lijn of vorm van transport. Nadat de bus, trein of metro je zo dicht als mogelijk bij je eindbestemming heeft afgezet, kun je het laatste stukje lopen, fietsen of de scooter pakken, uiteraard met routeplanner. Daarbij kun je instellen hoe lang je daarover maximaal wil doen.

Is 9292 gratis te gebruiken?

Ja, de 9292-reisplanner is helemaal gratis te gebruiken voor iedereen. Downloaden doe je vanuit de Play Store, de App Store van Apple of in de eigen AppGallery van Huawei. De app toont wel advertenties, maar daar heb je in de praktijk weinig last van.

9292 reisplanner OV + e-ticket

9292

Gratis via Google Play

Maak gebruik van de handige e-tickets

Natuurlijk worden ook prijzen getoond van de ov-reizen die je gaat maken. Zo zie je precies wat dat gedeelte met de trein, bus of metro kost. Daarbij kun je vanuit de 9292 reisplanner-app ook direct digitale kaartjes kopen voor het hele traject.

Moet jij bijvoorbeeld met twee bussen en een trein nemen naar je eindbestemming? Dan koop je vanuit de app direct kaartjes voor het hele traject. Deze kun je vanaf je telefoon laten scannen zodat je bent ingecheckt. Je kunt de kaartjes in de app ook gebruiken om door de fysieke poortjes op een station te komen.

Een vraag over het OV? In de app vind je waarschijnlijk het antwoord

Mag je hond mee in de trein? Moet je betalen om je fiets mee te nemen? Hoe gaat reizen met een rolstoel? Op al deze vragen en meer kun je antwoord vinden in de app. Wel word je dan stiekem doorgestuurd naar de (mobiele) website van 9292.

Natuurlijk vind je daar ook allerlei informatie over je OV-chipkaart, de meest gestelde vragen of contactinformatie. Ben je student, wil je wat weten over abonnementen of het laatste nieuws lezen, ook dan ben je daar aan het juiste adres.

Blijf op de hoogte van vertragingen en storingen via de 9292 OV-app

Eén van de grootste ergernissen van het openbaar vervoer zijn toch wel de vertragingen. Op sommige trajecten lijkt er elke week wel iets aan de hand te zijn. Uiteraard kom jij daar pas achter wanneer je al begonnen bent met je reis of op het station bent. Gelukkig biedt de 9292 reisplanner-app daarvoor de uitkomst.

Daarin vind je namelijk alle verwachte en onverwachte storingen van dit moment. Je ziet in één oogopslag voor welke trajecten dit geldt en hoe je het snelste kunt omreizen. Door dit simpelweg even te checken voordat je de deur uitloopt, weet je direct of je beter een half uurtje later kunt vertrekken of niet. Afhankelijk van het werk dat je doet, kun je wellicht zelfs beter thuiswerken. Dat scheelt je veel tijd.

Eigen prijsvergelijker voor reis-abonnementen

In het openbaar vervoer kun je gebruikmaken van verschillende abonnementen. Deze kun je digitaal laden op je OV-chipkaart. Fijn wel, want zo hoef je er nooit meer tegoed op te zetten. Daarnaast is een abonnement veelal voordeliger dan elke keer een los kaartje kopen. 

De vraag met zoveel verschillende abonnementen voor zowel trein, bus als metro is: “Welk abonnement past bij mij en is het voordeligst?”. Daarvoor heeft 9292 een handige tool ontwikkeld. Je beantwoordt een paar basisvragen met betrekking tot je (dagelijkse) reisgedrag en zij tonen dan het abonnement dat daar het beste bij past. Handig, snel en fijn én zo kun je op jaarbasis nog flink wat besparen ook.

Waar komt de naam 9292 eigenlijk vandaan?

Lang voordat er smartphones en allerlei handige apps bestonden, moest je bellen om aan je reisinformatie te komen. Het nummer dat je moest bellen was: 0900-9292. In het hoofd van elke reiziger staat die cijferreeks dus gelijk aan het opvragen van reisinformatie.

Op een gegeven moment kwam er een website en later ook de reisplanner-app. 9292 is dus behouden gebleven en is daarmee een leuke knipoog naar vroeger. 

Check meer app-nieuws op Android Planet:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu