Al onze communicatie wordt afgeluisterd, zo is gebleken door onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Met deze 3 apps maak je het de geheime diensten een stuk moeilijker.
Lees verder na de advertentie.
Waarom hebben we encryptie nodig?
Als je aan het bellen bent, is de verbinding standaard versleuteld. Dit betekent dat de inhoud wordt gecodeerd met allerlei ééntjes en nulletjes, waardoor afluisteren niet direct mogelijk is. Deze versleuteling heeft de telecomprovider ingevoerd en werkt algemeen, waardoor iedereen op dezelfde manier wordt versleuteld.
Echter is gebleken dat deze versleuteling niet erg veilig is. Zo heeft de telecomprovider de sleutel van deze versleuteling, waardoor zij indien nodig jouw communicatie kunnen aftappen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de politie jou wilt afluisteren. Maar ook de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten hebben deze vorm van encryptie allang gekraakt en tappen veel netwerken massaal af. Het is daarom volgens vele beveiligingsonderzoekers tijd voor een krachtigere vorm van encryptie: end-to-end-encryptie.
Hoe werkt end-to-end-encryptie?
Bij end-to-end-encryptie wordt het bericht al voordat het wordt verstuurd versleuteld. De versleuteling die dan plaatsvindt, is een speciale versleuteling. Het bericht wordt namelijk specifiek voor de ontvanger versleuteld. In tegenstelling tot algemeen versleutelde verbindingen, waarbij alle communicatie met één sleutel is te ontsleutelen, wordt er bij end-to-end-encryptie per ontvanger een sleutel aangemaakt.

Als het bericht versleuteld wordt verzonden, komt het ook versleuteld bij de ontvanger aan. Deze heeft dan de mogelijkheid om het met de benodigde software, zoals een Android-app, te ontsleutelen. Elke gebruiker heeft een eigen sleutel, waardoor andere gebruikers het versleutelde bericht niet kunnen ontsleutelen. Zij missen immers de benodigde sleutel waarvoor het bericht is versleuteld. Elke keer als je naar een ander contactpersoon iets stuurt, wordt jouw bericht op basis van de sleutel van de ontvanger versleuteld.
Dit systeem is vooralsnog erg krachtig en veilig. Zo wordt end-to-end-encryptie onder andere door Snowden en belangrijke journalisten gebruikt.
Met deze 3 apps kun je beveiligd bellen
1. RedPhone

RedPhone is een product van Open Whisper Systems, een opensourceproject dat zich richt op versleutelde communicatie. De app gebruikt je normale 06-nummer als identificatie. Anderen met RedPhone kunnen vervolgens op basis van jouw telefoonnummer zien of jij ook de app gebruikt. Je kunt op een gebruiker drukken om diegene via voip te bellen. De verbinding werkt dus middels je databundel en is stabieler als je een snelle internetverbinding gebruikt, zoals 4g of wifi. Daarmee lijkt de werking van RedPhone op die van Skype.
Als je iemand belt, wordt er automatisch een specifieke versleuteling voor het gesprek opgezet. Je hebt vervolgens de mogelijkheid om de luidspreker te gebruiken. Ook toont RedPhone automatisch de optie om iemand versleuteld te bellen, als diegene ook over RedPhone beschikt. Anders werkt de versleuteling niet.
→ Download RedPhone in Google Play (gratis)
2. Silent Phone

Silent Phone is gemaakt door Silent Circle, het bedrijf achter de beveiligde smartphone Blackphone. Ook Silent Phone werkt grotendeels als een normale telefoon-app: je kunt op Silent Phone-contacten drukken om ze te bellen en tijdens het bellen heb je verschillende opties, bijvoorbeeld om de luidspreker te gebruiken, een derde persoon toe te voegen of een videogesprek te beginnen.
De app maakt gebruik van gebruikersnamen, dus je hoeft niet per se je 06-nummer aan iemand te geven om te kunnen communiceren. Ook bij Silent Phone gaat de verbinding via het internet. Silent Phone is de meest robuuste en betrouwbare app om beveiligd te bellen, maar er zitten helaas ook kosten aan verbonden. Voor gebruik van de app heb je een abonnement van 9,95 dollar per maand of 99,95 dollar per jaar nodig.
→ Download Silent Phone in Google Play (gratis)
3. CSipSimple

CSipSimple is een opensource-app die kan worden gebruikt met Ostel, eveneens een opensourceproject dat zich richt op versleutelde telefoongesprekken. Bij Ostel kun je gratis een account aanmaken, om deze vervolgens in CSipSimple toe te voegen. Je hoeft daarbij geen persoonlijke informatie in te voeren. De app ondersteunt de technologie van Ostel, die je vervolgens kunt gebruiken om je contactpersonen mee te bellen.
Het is echter wel noodzakelijk dat de ontvanger ook Ostel gebruikt, anders werkt de encryptie niet. Dit geldt ook voor Silent Phone en RedPhone. De app oogt vrijwel hetzelfde als de telefoon-app van Android 4.0 Ice Crean Sandwich en het is mogelijk om telefoongesprekken op te nemen. Ook kun je wisselen tussen algemene en geavanceerde instellingen, mocht je specifieke onderdelen van de app willen veranderen.
→ Download CSipSimple in Google Play (gratis)
→ Lees ook de beste apps om veilig sms’jes mee te versturen