Steeds meer Android-gebruikers bekommeren zich om de veiligheid van berichten die ze verzenden met hun mobiel. Worden deze wel versleuteld verzonden en zijn ze niet door kwaadwillenden te lezen of onderscheppen?
Lees verder na de advertentie.
Veilig sms’jes en berichten versturen
De onrust over de veiligheid van sms- en chat-apps is begrijpelijk. Begin dit jaar lekte bijvoorbeeld nog de gegevens van 4,6 miljoen Snapchat-gebruikers uit. En ook in het verleden is het meerdere keren voorgekomen dat data en informatie van gebruikers lekte als gevolg van een kwetsbaarheid in een chat-app. Het heeft er weliswaar voor gezorgd dat gebruikers minder graag hun gegevens toevertrouwen aan een chatdienst, maar daarvan is weinig te merken als je bijvoorbeeld kijkt naar de toegenomen populariteit van WhatsApp.
Het wantrouwen dat veel gebruikers richting WhatsApp hebben, is eind 2014 echter niet meer zo gegrond. Natuurlijk is de chatdienst onderdeel van Facebook en is het verdienmodel achter de app niet geheel duidelijk, maar als je nagaat dat berichten inmiddels versleuteld worden verstuurd en WhatsApp end-to-end-encryptie heeft ingeschakeld, is er weinig reden om je enorm druk te maken. Chats kunnen nu namelijk alleen nog door gesprekspartners worden ontsleuteld, aangezien de versleuteling wordt opgezet door de app op je telefoon. WhatsApp zelf kan dus geen berichten meer uitlezen.
Wat ook in het voordeel van WhatsApp spreekt, is dat de beveiliging voor rekening is genomen van OpenWhisper, de maker van de veilige chat-app TextSecure. De versleuteling staat bovendien automatisch aan, zodat ook mensen die zich niet per se druk maken om hun privacy veilig berichten verzenden.
→ Download WhatsApp in Google Play (gratis)
TextSecure
Twijfel je toch aan de goede bedoelingen van WhatsApp, dan is TextSecure (ook van OpenWhisper) een goed alternatief. Deze chat-app is gratis en opensource, zodat je desgewenst kunt checken of hij wel zo veilig is. TextSecure vervangt je huidige berichten-app en maakt directe communicatie mogelijk op een veilige en snelle manier. Ook deze app gebruikt end-to-end-encryptie, zodat berichten alleen door jou en je gesprekspartner(s) ontsleuteld kunnen worden. De servers van TextSecure kunnen niet bij je chats of metadata zoals de titel en samenstelling van een groepsgesprek.
Hoewel TextSecure lokale sms’jes kan versleutelen, zijn berichten die je verstuurt naar contacten die de app niet gebruiken ook niet op deze manier beveiligd. Het probleem waar veel gebruikers dan ook tegenaan zullen lopen, is dat er gewoonweg te weinig mensen van de dienst gebruikmaken.
→ Download TextSecure in Google Play (gratis)
Telegram
Het hierboven geschetste probleem heeft – in mindere mate – betrekking op Telegram. Ook met deze chatdienst kun je veilig berichten verzenden en ontvangen, al moet je de end-to-end-encryptie gek genoeg handmatig inschakelen. Ongeveer anderhalf jaar na de introductie is het aantal Telegram gebruikers gestegen tot boven de 50 miljoen; nog steeds minder dan WhatsApp, maar je zult merken dat er vast wel één of meer van je contacten gebruikmaken van de dienst.
Bovendien heeft Telegram een behoorlijk aantal functies waardoor de app fijner in gebruik is. Zo is de app opensource, is er een speciale desktopversie en hoef je alleen je gebruikersnaam met anderen uit te wisselen om met elkaar te communiceren. Je bent dus niet verplicht om je telefoonnummer met een ander te delen om via Telegram te chatten. Dat is niet alleen handig, maar ook nog eens privacyvriendelijk.
→ Download Telegram in Google Play (gratis)
Threema
Toen eerder dit jaar bekendgemaakt werd dat WhatsApp door Facebook was overgenomen, stoomde niet alleen Telegram, maar ook Threema op in de populaire apps-lijsten van Google Play. In tegenstelling tot Telegram is Threema niet gratis, maar de 1,60 euro die je voor de app betaalt is nog wel te overzien. Het maakt meteen duidelijk waaraan de makers van deze berichtenkluis hun geld verdienen.
Threema is afkomstig uit Zwitserland en heeft ook al zijn servers in dat land staan. De app maakt gebruik van end-to-end-encryptie, is desgewenst volledig anoniem te gebruiken en biedt alle functies die je nodig hebt: tekstberichten, foto’s en video’s versturen, je locatie delen, groepsgesprekken creĂ«ren en spraakberichten verzenden. Je maakt zelf je encryptie aan door vóór aanmelding op een vierkant vlak te wrijven. Om je inlog te bevestigen voer je je telefoonnummer in, die overigens direct erna weer wordt ontkoppeld. Je kunt je contacten synchroniseren, maar ook Threema-codes of QR-codes scannen om een gesprekspartner toe te voegen.
Threema is misschien minder snel dan Telegram, maar voelt al met al enorm veilig. Bij verzending via de server worden berichten extra beveiligd, lokale bestanden worden versleuteld bewaard en de end-to-end-encryptie geldt ook voor groepsgesprekken. Aanrader!
→ Download Threema in Google Play (1,60 euro)
Welke app(s) gebruik jij om veilig berichten te verzenden? Laat het ons weten in de comments!