De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Netflix onderweg: zo beperk je dataverbruik en bespaar je data

Dennis de Vries
4 november 2019, 16:49
3 min leestijd
Netflix onderweg: zo beperk je dataverbruik en bespaar je data

Wil je onderweg Netflix kijken op je smartphone, maar ben je niet gezegend met een abonnement met onbeperkt data? Op deze manier beperk je het datagebruik tijdens het streamen.

Lees verder na de advertentie.

Netflix onderweg kijken

Netflix heeft een uitstekende mobiele app, die ook bingewatchen op je smartphone goed mogelijk maakt. Het streamen kost alleen de nodige data. Het kijken van video’s in hoge kwaliteit (1080p) vergt 3GB aan data per uur. Ga je voor wat minder kwaliteit (720p), dan kost het zo’n 700MB per uur.

Heb je even geen wifi en heeft jouw abonnement geen onbeperkt data? Dan ben je dus vrij rap door je databundel heen. Gelukkig heeft de Android-app van Netflix een aantal manieren om data te besparen tijdens het streamen.

netflix onderweg kijken data besparen

Stel databesparing in de Netflix-app in

De Android-app van Netflix heeft een functie om het mobiele dataverbruik te beheersen. Tik onderin op het hamburgermenu en ga daarna naar ‘App-instellingen’. De eerste optie die je dan ziet, is ‘Mobiel dataverbruik’. Er zijn vier opties waaruit je kunt kiezen:

 • Automatisch: de app kiest zelf de beste afspeelinstellingen. Daarbij maakt het een afweging tussen dataverbruik en beeldkwaliteit. Volgens Netflix verbruik je met deze instelling ongeveer 1GB in vier uur kijken.
 • Alleen wifi: hierbij verbruik je geen mobiele data. Onderweg kijken kan alleen als je verbinding hebt met een (openbaar) wifi-netwerk;
 • Data besparen: dit is de zuinigste stand voor mobiele data. De beeldkwaliteit kan wat lager zijn, maar je kunt nu op 1GB aan data wel 6 uur lang streamen;
 • Maximale data: de naam zegt het al, kies deze optie alleen als je onbeperkt data hebt.

Download Netflix-series of -films

De Netflix-app biedt ook de mogelijkheid om series en films te downloaden, zodat je ze offline kunt bekijken. Door je favoriete titels dus thuis nog even te downloaden via wifi, hoef je onderweg helemaal geen mobiele data te verbruiken. Houd er wel rekening mee dat niet alles op Netflix beschikbaar is als download.

 1. Tik in de Netflix-app onderaan op het download-icoon;
 2. Je ziet nu alle films en series die beschikbaar zijn als download;
 3. Selecteer wat je onderweg wil bekijken. Op de detailpagina zie je per aflevering (als het een serie is) een downloadknop om de titel op te slaan;
 4. In de app-instellingen kun je aangeven in welke kwaliteit de downloads opgeslagen worden. Dit is handig als je in de knoop komt met je opslagruimte.

→ Lees ook: met deze 4 streamingdiensten kun je offline films kijken

Zet de afspeelkwaliteit wat lager

Kijk je eigenlijk alleen maar onderweg Netflix, dan kun je er ook voor kiezen om de afspeelkwaliteit standaard omlaag te zetten. Dit kan niet via de app, maar kun je doen door in te loggen op de website van Netflix. Als je daar rechts bovenin klikt op de avatar van je profiel en naar ‘Account’ gaat, zie je onder het kopje ‘Mijn profiel’ de optie ‘Instellingen voor afspelen’.

Hier is het mogelijk om te kiezen uit vier opties:

 • Laag: de zuinige stand verbruikt 0,3GB per uur per apparaat;
 • Gemiddeld: kijken op maximaal 720p verbruikt 0,7GB per uur per apparaat;
 • Hoog:  geeft standaard de beste videokwaliteit, maar verbruikt wel tot 3GB per uur voor hd. Heb je een duurder abonnement, dan is ultra hd mogelijk. Dat verbruikt zo’n 7GB per uur per apparaat;
 • Automatisch: wordt automatisch aangepast om een optimale kwaliteit te leveren op basis van de huidige snelheid van je internetverbinding.

Als je kiest voor lager dataverbruik, dan heeft dat ook gevolgen voor de kwaliteit waarin video’s worden afgespeeld. Hoe lager het verbruik, hoe minder goed de beeld- en geluidskwaliteit is. Deze instellingen zijn per profiel in te stellen. Per Netflix-account kun je meerdere profielen aanhouden, met elk hun eigen instellingen.

Lees meer over Netflix

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu