Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Dit zijn de beste podcast-apps voor Android

Michel van 't Klaphek
16 december 2020, 13:26
3 min leestijd
Dit zijn de beste podcast-apps voor Android

Vraag vijf mensen wat de beste podcast-app is en je krijgt vijf verschillende antwoorden. In dit artikel leggen we daarom uit welke app jij het best (niet) kunt gebruiken. Dit zijn de beste podcast-apps voor Android.

Lees verder na de advertentie.

De beste podcast apps voor Android: 4 fijne opties

Podcasts zijn in korte tijd ontzettend populair geworden. Deze opgenomen audioshows gaan kun je op ieder moment beluisteren en de onderwerpen, vertelvormen en insteken gaan van A tot Z. Zo zijn er gezellige ‘babbelpodcasts’, maar ook inhoudelijke interviews en volledige luisterseries. Ook populair zijn podcasts waarin (het mysterie rondom een) moord centraal staat.

Ook qua podcast-apps is de keuze reuze. Deze applicaties doen in basis allemaal hetzelfde, maar er zijn wel degelijk subtiele verschillen waardoor je de een fijner vindt dan de ander. Daarom hierbij 4 fijne podcast-apps.

1. Pocket Casts

Pocket Casts is de favoriete podcast-app van Android Planet. Dit komt met name vanwege het gebruikersgemak. De app is bijvoorbeeld heel goed in podcasts vinden, houdt slimme lijsten met daarin shows die jij nog moet luisteren en nieuwe afleveren worden automatisch gedownload.

Bovendien kun je natuurlijk shows offline opslaan om zonder internetverbinding te luisteren. Ook de synchronisatiestand is ideaal, want hierdoor onthoudt Pocket Casts waar je bent gebleven met luisteren. Dit werkt op meerdere apparaten, waardoor je de app bijvoorbeeld zowel op je privé- als werk-telefoon kunt gebruiken.

Pocket Casts - Podcast Player

Automattic, Inc

Gratis via Google Play

2. Podcast Addict

Daar waar Podcast Addict ooit als ‘pure’ podcast-app begon, is het de laatste jaren steeds meer een algemene audio-app geworden. Je kunt namelijk niet alleen naar podcasts luisteren, maar ook naar radioshows én audioboeken. Dit alles is gratis, mits je de kleine reclame onderaan de speler voor lief neemt. Deze banner is overigens af te kopen voor een klein bedrag.

Naast dat je natuurlijk naar allerlei audio kunt luisteren, onderscheidt Podcast Addict zich ook op het gebied van customization – of aanpasbaarheid in goed Nederlands. Je kunt bijvoorbeeld automatisch stiltes in shows overslaan, afspeellijsten op basis van onderwerp maken en podcasts unieke instellingen meegeven. Zo kun je een interview bijvoorbeeld versneld afspelen, omdat de presentator ietwat langzaam praat.

Podcast Addict: Podcast player

Xavier Guillemane - Podcast & Radio Addict

Gratis via Google Play

3. Spotify

Spotify heeft een duidelijke missie: dé audio-app van de wereld worden. In de muziekindustrie lukt dit al behoorlijk aardig en ook podcasts worden steeds belangrijk voor het van oorsprong Zweedse bedrijf. Zo nam Spotify meerdere podcastbedrijven over, zoals Anchor en Gimlet Media, en wist men grote podcaststerren aan zich te binden, zoals Joe Rogan.

Het pluspunt van Spotify als podcast-app ligt dan ook voor de hand: exclusiviteit. Sommige shows zijn alleen via hen te beluisteren. De shows van Joe Rogan kun je trouwens ook via videovorm bekijken. Spotify is in principe gratis, maar je moet dan wel naar advertenties luisteren. Deze kun je via een abonnement afkopen.

Spotify - Muziek en podcasts

Spotify AB

Gratis via Google Play

4. Stitcher

Stitcher heeft haar zaken vooral goed op orde qua aanbevelingen. De app gebruikt prettige, goed afleesbare afbeeldingen om mogelijk interessante nieuwe shows aan te raden. Dit is met name handig voor beginnende luisteraars, want het ontdekken van podcasts kan best lastig zijn.

Als je eenmaal een podcast luistert, oogt Stitcher herkenbaar en werkt ‘ie lekker vlot. Ook is er, net als bij de andere apps, een widget aanwezig waarmee je het afspelen van een podcast kunt beheren.

Stitcher - Podcast Player

Stitcher, Inc

Gratis via Google Play

En hoe zit het met Podimo?

De podcastwereld wordt steeds volwassener. Dat bleek wel toen in 2022 het Deense Podimo naar Nederland kwam. Deze app omschrijft zichzelf als de Netflix voor podcasts. Luisteraars betalen een vast bedrag per maand om naar (exclusieve) shows en audioboeken te luisteren.

podimo review uitgelicht

Grote Nederlandse podcasts als Mr. Big, de Zelfspodcast en Man, Man, Man De Podcast zijn voortaan enkel via Podimo te luisteren. Wie fan is van (een van) deze shows en wil blijven luisteren, moet dus voortaan eerst een abonnement afsluiten.

En dat is vervelend, want de app van Podimo is gewoon niet zo best. Hij is bijvoorbeeld niet efficiënt met dataverbruik, waardoor het luisteren van podcasts zo enkele GB’s aan mobiel internet kan kosten. Bovendien werkt de zoekfunctie gebrekkig en zijn de trailers, die Podimo gebruikt om nieuwe shows aan te raden, eerder vervelend dan aantrekkelijk.

→ Lees verder in onze review van Podimo

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu