Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Huawei P Smart Pro

Huawei P Smart Pro

Alles wat je moet weten over de Huawei P Smart Pro

De Huawei P Smart Pro is een midrange-smartphone van China’s grootste smartphonemaker. Het meest opvallende aan het toestel is de selfiecamera, die via een mechanisme uit de behuizing schuift als je ‘m nodig hebt. Daardoor heeft het scherm geen notch, maar loopt van rand tot rand. De P Smart Pro is de grotere en beter uitgeruste versie van de populaire Huawei P Smart (2019).

Deze Huawei is op heel veel punten vergelijkbaar de Honor 9X, gemaakt door een dochteronderneming van Huawei. Ook moet hij concurreren met de Xiaomi Mi 9T en de Oppo Reno 2Z, die ook een uitschuifbare selfiecamera hebben. Deze beide toestellen bieden qua specificaties wel iets meer waar voor je geld.

Pluspunten Huawei P Smart Pro

  • Verstopte selfiecamera die uit de behuizing schuift
  • Groot scherm zonder notch
  • Grote accu voor ruim een dag gebruik

Minpunten Huawei P Smart Pro

  • Niet de laatste versie van Android

Uitschuifbare camera voor ‘notchloos’ scherm

Meest opvallende feature aan de Huawei P smart Pro is de selfiecamera die in de behuizing schuift. Daardoor hoeft er geen uitsparing te zitten in het 6,59 inch grote scherm, die ononderbroken over de hele voorkant van het toestel kan lopen. Zo kun je ongestoord genieten van de scherpe beelden die het scherm met full hd-resolutie van 2340 bij 1080 pixels geeft.

Huawei P Smart Pro

Zodra je een selfie wilt nemen, plopt de 16 megapixel-camera tevoorschijn. Dit toestel is zeker niet de eerste die voor zo’n mechanisme oplossing kiest om de selfiecamera weg te werken. Zoals gezegd hebben bijvoorbeeld de Honor 9X en de Oppo Reno 2Z eenzelfde oplossing. Ook Huawei deed het al eerder met de Huawei P Smart Z.

Prima specificaties voor P Smart Pro

Net als de ‘normale’ Huawei P Smart biedt de Pro-variant prima specificaties voor een niet al te hoge prijs. Net als zijn kleine broertje draait dit toestel op Huawei’s Kirin 710-chip. De P Smart Pro beschikt echter over tweemaal zoveel werkgeheugen. Met 6GB aan RAM kan het toestel gemakkelijk meerdere applicaties tegelijk draaien.

Ook het opslaggeheugen is flink groter in deze pro-versie. Je hebt 128GB aan ruimte, die ook nog uitbreidbaar is met een geheugenkaartje. Een grote accu is ook aanwezig. Een batterij met 4000 mAh-capaciteit is fors en ruim voldoende voor een dag stevig gebruik. Opladen gaat via de moderne versie van usb, usb-c. Een vingerafdrukscanner zit, vrij ongebruikelijk, aan de zijkant van het toestel.

Driedubbele camera

De Huawei P Smart Pro beschikt over een driedubbele camera, zoals de meeste telefoons in deze prijsklasse tegenwoordig hebben. Het gaat om een hoofdcamera die foto’s maakt met een hoge resolutie van 48 megapixels. Het toestel heeft daarnaast een 8 megapixel-camera met groothoeklens die een wijd beeld vangt. Zo wordt het gemakkelijk om bijvoorbeeld een grote groep mensen in één keer op de foto te zetten.

Tot slot heeft deze smartphone ook nog een 2 megapixel camera die diepte-informatie opslaat. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld bij portretfoto’s de achtergrond mooi wazig te maken. Huawei voegt slimme software aan de camera’s toe die ervoor zorgt dat het gemakkelijker wordt een mooi plaatje te schieten. Vooral de nachtmodus van Huawei is erg goed.

Huawei P Smart Pro

Android Pie en EMUI

De Huawei P Smart Pro draait op besturingssysteem Android 9.0 (Pie), met de eigen EMUI-software die het uiterlijk van Android wat aanpast. Dat is helaas niet de meest recente versie van het besturingssysteem, wat Android 10 is. Huawei zal ongetwijfeld in de toekomst een update proberen te leveren. Daarbij is het goed te vermelden dat op de achtergrond de dreigende handelsoorlog tussen China en de VS nog roet in het eten kan gooien.

Huawei was de dupe van een handelsverbod dat Android-uitgever Google verbood zaken te doen met de Chinese smartphonefabrikant. Daardoor zouden er geen Android-updates meer geleverd kunnen worden voor Huawei-telefoons. Inmiddels is daar geen sprake meer van, maar zolang een definitieve overeenkomst tussen de VS en China uitblijft, kan het zomaar zijn dat Huawei weer op het strafbankje komt en telefoons verstoken blijven van updates.

Conclusie Huawei P Smart Pro review

De Huawei P Smart Pro is een prima smartphone, maar heeft iets teveel nadelen om echt uit te blinken. Zo is het jammer dat nfc en 5GHz-wifi ontbreken en ook snelladen niet aanwezig is. Daarnaast zijn de camera’s beperkt bij weinig licht, maar dat zien we in deze prijsklasse wel vaker. Wel is de P Smart Pro een lekker snelle smartphone met een prima (en voorkantvullend) scherm, erg goede accuduur, mooi design en uitstekende vingerafdrukscanner.

Het grote probleem is echter de onduidelijkheid rondom de software: de P Smart Pro draait inmiddels op Android 10, maar het is de vraag hoe lang de telefoon updates blijft ontvangen, en of je in de toekomst ook op een Android 11-upgrade kunt rekenen.

De P Smart Pro is daarom lastig aan te raden, ook omdat er in deze prijsklasse toestellen die toekomstigbestendiger én completer zijn, zoals de Moto G8 Power en Moto G8 Plus van Motorola en Galaxy A51 van Samsung.

→ Lees meer in de uitgebreide Huawei P Smart Pro review

Huawei P Smart Pro
7,0
Welke Huawei P Smart Pro wil je?
Selecteer:
128GB
Huawei P Smart Pro met abonnement
Toestel eenmalig € 0,00
€ 16,00 p/m Abo: € 7,50 p/m Toestel: € 8,50 p/m
Sim only nodig?

Laatste berichten

Huawei P Smart Pro review: incomplete budgettelefoon is lastig aan te raden

Huawei P Smart Pro review: incomplete budgettelefoon is lastig aan te raden

7
Reviews Wat kun je anno 2020 van een budgetsmartphone van Huawei verwachten? In deze Huawei P Smart Pro review bespreken we de betaalbare telefoon met een ‘notch-loos’ scherm, grote accu en driedubbele camera.
Huawei brengt randloze P Smart Pro met Google-apps naar Nederland

Huawei brengt randloze P Smart Pro met Google-apps naar Nederland

Nieuws Huawei heeft de P Smart Pro, een smartphone met een voorkantvullend scherm en uitschuifbare selfiecamera, officieel aangekondigd voor Nederland. Dit is opvallend, want het toestel was al een tijdje bij Nederlandse webwinkels verkrijgbaar.
Huawei P Smart Pro met ‘notchloos’ scherm nu te koop in Nederland

Huawei P Smart Pro met ‘notchloos’ scherm nu te koop in Nederland

Deals De P Smart Pro van Huawei werd eind november stilletjes gelanceerd. Het toestel met een 'notchloos' scherm en vingerafdrukscanner in de zijkant is nu in Nederland te koop.