Honderden Android-games luisteren mee met je televisie: dit is waarom

Erwin Vogelaar
30 december 2017, 9:56
2 min leestijd
Honderden Android-games luisteren mee met je televisie: dit is waarom

Meer dan 250 Android-games luisteren mee met wat je ondertussen op televisie kijkt. Dit is hoe het werkt en waarom het gebeurt.

Lees verder na de advertentie.

Android-games luisteren mee naar je televisie

Inmiddels zijn we gewend om apparaten in huis te halen die met je meeluisteren. Denk aan een slimme assistent op een smartphone of in een slimme speaker die controleert of je specifieke activatiewoorden zegt. Daar kies je echter zelf voor. Nu blijkt dat er meer dan 250 Android-games bestaan die stiekem meeluisteren naar wat jij op televisie kijkt.

Het gaat om titels als Honey Quest, Pool 3D en Real Bowling Strike 10 Pin. In deze games zit software Alphonso verwerkt. Deze software luistert mee naar wat jij op televisie kijkt. Het idee erachter is dat je vervolgens gerichtere advertenties voorgeschoteld krijgt. Dit vertelt Ashish Chordia, ceo van Alphonso, tegenover The New York Times.

android-games luisteren mee

Chordia stelt dat Alphonso een deal had met muziekherkenningssoftware Shazam, die recentelijk door Apple is overgenomen. Shazam kan naast muziek ook televisieseries en reclames herkennen. Alphonso stuurde de opgenomen audiofragmenten door naar Shazam. Shazam identificeerde wat er op de televisie werd afgespeeld en stuurde deze data weer terug naar Alphonso.

Het idee achter deze technologie is dat bedrijven advertenties aan mensen kunnen laten zien die een specifiek televisieprogramma hebben gekeken. Hierdoor zien ze wellicht een product zowel in de reclame tijdens dat programma als in de app en is de kans groter dat ze het product onthouden.

Wel toestemming nodig

De apps geven uiteraard op Android wel aan dat er toestemming nodig is voor de toegang van de microfoon, maar heel duidelijk is de informatie niet. Er wordt bijvoorbeeld niet aangegeven dat de apps constant meeluisteren om te horen welke televisieprogramma’s je kijkt.

De software is natuurlijk voornamelijk interessant voor Amerikaanse adverteerders en Amerikaanse televisie, maar het is goed om in de gaten te houden wat er kan gebeuren als je na het installeren van een app toegang geeft tot je microfoon. Ook kijken we in Nederland met diensten als Netflix steeds vaker dezelfde televisieseries als in de Verenigde Staten.

Overigens wordt deze truc niet enkel op Android gebruikt, maar staan sommige games inclusief deze software ook in de App Store van Apple.

Meer over advertenties

Er gaat veel werk zitten om mensen zo persoonlijk mogelijke advertenties aan te bieden op Android. Lees bijvoorbeeld meer over hoe eng persoonlijke YouTube-advertenties worden en hoe trackers je gedrag in de gaten houden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu