De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android M officieel: 6 verbeteringen in het nieuwe Android

Gijs Ettes
28 mei 2015, 22:15
3 min leestijd
Android M officieel: 6 verbeteringen in het nieuwe Android

Google heeft vanavond als verwacht Android Marshmallow officieel onthuld. Er gingen al langer geruchten over de nieuwe Android-versie, die Lollipop opvolgt en diverse verbeteringen met zich meebrengt. Hierna gaan we daar uitgebreid op in.

Lees verder na de advertentie.

Android M officieel met diverse nieuwe features

Android M verbetert het besturingssysteem van Google op 6 punten. De eerste heeft te maken met  app-permissies.  Deze zijn simpeler gemaakt (zie hieronder) en je hoeft niet elke permissie toe te staan om een app te gebruiken.  Pas als een app  toegang wil tot een specifiek permissie, zoals de contacten, locatie, camera of foto`s, moet de gebruiker hier per permissie toestemming voor geven middels een pop-up-venster.

google-io-20150079

Eenmaal gedaan heeft de app altijd de beschikking over deze permissie, totdat de gebruiker `m weer uitschakelt. Via schuifknopjes kun je per permissie aangeven of apps hier toegang tot mogen hebben.

De tweede  verbetering heeft te maken met de gebruikerservaring op het web. Ontwikkelaars hebben twee opties voor links in hun app; deze kunnen de gebruiker sturen naar de browser of naar een webview.

google-io-20150087

De derde verbetering in Android M is ook gericht op ontwikkelaars en heeft te maken met app-links, verwijzingen van de ene app naar de andere. Meer daarover later!

En dan de vierde verbetering, die is gericht op mobiel betalen en – je raadt het al – Android Pay. Het betaalplatform was al eerder uitgelekt en focust zich op eenvoud, veiligheid (je creditcardnummer wordt niet gedeeld met winkels waar je betaalt) en keuze. Pay  werkt met elke Android-smartphones met nfc en wordt aanvankelijk alleen in de VS beschikbaar. De dienst kan overweg  met Android 4.4+, en werkt vanaf Android M perfect met vingerafdrukscanners.

android pay android m officieel

De  vijfde verbetering  is de ingebouwde ondersteuning voor vingerafdrukscanners in Android M.  Je kunt nu je vingerafdruk gebruiken om je toestel te ontgrendelen, betalingen in de Play Store te autoriseren en ontwikkelaars kunnen een api gebruiken om de functionaliteit in hun app te implementeren.

android m accu

De laatste nieuwe feature die Android M introduceert is gericht op  energieverbruik. Dankzij een feature genaamd ‘Doze’ gaat Android slimmer om met de accu van je smartphone. Het besturingssysteem gebruikt slimme bewegingsdetectie om op te merken of je Android-toestel is verplaatst. Is dat niet het geval, dan wordt een slaapstand ingeschakeld die minder data en energie verbruikt. Als voorbeeld wordt de Nexus 9 gegeven: de tablet kan dankzij Android M twee keer zo lang vooruit op één acculading.

TypeC-androidM

Meer verbeteringen in Android M

Android M brengt nog een aantal kleinere verbeteringen waaronder usb-c-ondersteuning voor Android-toestellen, simpelere opties voor het aanpassen van het volume en een vliegend plakbord (voor knippen en plakken in teksten). Ook handig is dat tekstselectie vanaf nu woord-voor-woord gaat in plaats van letter-voor-letter. Ook dit moet knippen en plakken makkelijker maken.

Verder  is Android M voorzien van Google Now on Tap. Deze functie analyseert wat er op je scherm wordt getoond en gebruikt die context om op het juiste moment de juiste informatie te tonen. Now on Tap kan herinneringen instellen, informatie over restaurants opvragen en direct de juiste telefoonnummers voor je zoeken.

now on tap

Tot slot heeft Google de nieuwe foto-app Google Photos gelanceerd, een  veilige privé-omgeving voor al je kiekjes die het gemakkelijker maakt om deze te organiseren. Photos is beschikbaar voor Android, iOS en web en laat je  onbeperkt foto’s en  video’s van hoge kwaliteit opslaan in de cloud.

Android M Developer preview

De Android M preview images zijn nu beschikbaar. De consumentenrelease zal later dit jaar plaatsvinden, en dan zullen we ook te weten komen waar de ‘M’ precies voor staat. Zodra we meer  weten, lees je het uiteraard op Android Planet!

Het laatste nieuws over Android M

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu