De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Android weekoverzicht #39: Android M, Nest in Nederland en 5 goede clouddiensten

Gijs Ettes
27 september 2014, 12:34
4 min leestijd
Android weekoverzicht #39: Android M, Nest in Nederland en 5 goede clouddiensten
android nieuws android nieuwsoverzicht

AndroidPlanet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag dit weekoverzicht met Android nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld van Android.

Lees verder na de advertentie.

Deze week stond het Android nieuws onder andere in het teken van de vermeende nieuwe Nexus-toestellen, de slimme Nest-thermostaat en -rookmelder en #bendgate. Diverse Android-fabrikanten staken afgelopen week de draak met de iPhone 6 Plus, die een buigbare behuizing blijkt te hebben.

Ontwikkelaars hebben het nu al over Android M

Android M

Hoewel de release van Android L, de nieuwe Android-versie die mogelijk Lemon Meringue Pie gaat heten, nog even op zich laat wachten, wordt er onder ontwikkelaars al gesproken over zijn opvolger. Uit discussies tussen ontwikkelaars blijkt dat Android M mogelijk eind volgend jaar of begin 2016 wordt uitgebracht. Op de website van het Android Open Source Project heeft een softwareontwikkelaar van Google het over ‘experimentele features die in Android M zijn terug te zien’, maar wat deze precies zijn, is niet bekend. Ook is het nog veel te vroeg om te zeggen waarvoor de M staat in Android M. Google kiest doorgaans voor zoetigheden, dus het zou zomaar kunnen dat de volgende versie Marshmallow heet. Of misschien toch Maoam, M&M, Milky Way, Mars, Maltesers, Milka Chocolade of iets anders?

‘Foto nieuwe Nexus-smartphone opgedoken’

Nexus-smartphone 3

Een vermeende foto van de nieuwe Nexus-smartphone, die naar verwachting Nexus X of Nexus 6 gaat heten, is uitgelekt. Het toestel heeft qua design veel weg van de nieuwe Moto X, al zijn de volumetoetsen en powerknop iets naar beneden verplaatst en is het scherm gegroeid tot 5,9 inch. Naar verluidt heeft het scherm een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels, waarmee de pixeldichtheid uitkomt op een indrukwekkende 498 ppi. Onderhuids is de nieuwe Nexus-smartphone voorzien van een flinke 3200 mAh-accu. Het toestel wordt aangedreven door een Snapdragon 805-chip en 3GB aan werkgeheugen. Het instapmodel krijgt 32GB aan opslagruimte, maar waarschijnlijk verschijnen er ook versies met meer geheugen. Uit de doos draait de nieuwe Nexus – niet geheel verrassend – op Android L.

Slimme Nest-thermostaat en -rookmelder nu verkrijgbaar in Nederland

nest kopen

Sinds afgelopen  donderdag zijn de slimme Nest-thermostaat en -rookmelder te koop in Nederland en België. Beide producten kunnen met een app worden bestuurd en leren de gebruiker kennen, hun patronen te analyseren en daarop te anticiperen. Zo weet Nest wanneer je naar werk vertrekt, welke dagen je vrij bent en hoe laat je `s avonds naar bed gaat. Daarop past de thermostaat zich aan. De rookmelder houdt rook en koolstofmonoxide in de gaten en kan bijvoorbeeld de bron van koolstofmonoxide of rook benoemen en de bron zelfs uitschakelen. Als het apparaat iets detecteert, dan verstuurt hij een pushbericht naar de Nest-app. De Nest Learning Thermostat heeft een verkoopadviesprijs van 219 euro en is nu verkrijgbaar bij Coolblue. De Nest Protect: Smoke + Carbon Monoxide Alarm wordt verkocht in twee verschillende versies – bedraad of met batterij – en kost 109 euro bij Coolblue.

‘Google Play Services 6.1 brengt back-upfunctie via Google Drive’

Google Play Services 6.1

Android krijgt een uitgebreide back-upfunctie, waarbij bestanden, instellingen en apps worden opgeslagen in Google Drive. Dat blijkt althans uit een  analyse van Google Play Services 6.1. Vanaf deze versie zou het mogelijk zijn om automatisch een reservekopie van je apparaat op de slaan in Drive. Daarnaast moet het overzetten van data naar een ander Android-apparaat gemakkelijker worden met behulp van bijvoorbeeld bluetooth. Google Play Services 6.1 bevat ook een functie om Android-toestellen met nfc-tags te ontgrendelen (‘Nearby’). Als voorbeeld wordt een carkit genoemd die is voorzien van een chip, zodat je je smartphone niet hoeft te ontgrendelen als je hem hierin klikt. De functie zou er ook voor kunnen zorgen dat je geen wachtwoord hoeft in de voeren op je Chromebook als je smartphone nabij is.

LG, Samsung en KitKat reageren op #bendgate van iPhone 6

bendgate

De iPhone 6 kan buigen in de broekzak. Althans, de iPhone 6 Plus, zo blijkt uit enkele video’s en foto’s die zijn gepubliceerd. De Plus is zo groot en dun dat het buigen van de smartphone vrij zou gaan, zelfs als je ‘m in de broekzak stopt en gaat zitten. Het buigen begint bij de volumeknoppen, wat volgens experts de zwakke plek is van de nieuwe iPhone. Op deze #bendgate, waarbij de hashtag veelvuldig op Twitter wordt gebruikt om de draak met de nieuwe iPhone te steken, hebben ook enkele Android-namen gereageerd: LG, Samsung en KitKat, waarbij laatstgenoemde zijn naam heeft geleend aan Android 4.4. Check alle reacties hier.

De 5 veiligste clouddiensten voor Android

Android opslag

Er zijn diverse manieren om je Android opslag uit te breiden en over meer ruimte te beschikken. Je kunt bestanden en apps verwijderen of met een micro-sd-kaartje het geheugen uitbreiden. Vallen deze opties echter af, dan kun je overwegen om data van je Android-toestel in de cloud te bewaren. In dit artikel lichten we een vijftal clouddiensten uit die veilig zijn én goed samenwerken met Android.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu