De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Android vs iOS: zo bevalt drie weken met een iPhone

Erwin Vogelaar
5 januari 2017, 20:32
7 min leestijd
Android vs iOS: zo bevalt drie weken met een iPhone

Het is goed om zo nu en dan bij de buren te kijken om te zien hoe het daar gaat, dus daarom heb ik drie weken lang mijn Android-toestel opzij gelegd en een iPhone gebruikt. Het is tijd voor een actuele tussenstand van Android vs iOS.

Lees verder na de advertentie.

Android vs iOS in 2017

Een besturingssysteem leer je pas echt kennen als je er langere tijd dagelijks mee aan de slag gaat. Daarom heb ik drie weken lang mijn Android-toestel omgeruild voor een iPhone om te zien hoe dat bevalt. Dat biedt tevens een goed moment om de nieuwste versies van de besturingssystemen van Google en Android naast elkaar te leggen: Android 7.0 (Nougat) en iOS 10. Welk systeem doet wat beter? Kan Android nog wat van iOS leren?

In deze weken heb ik een nieuwe iPhone 7 gebruikt. Dit is zonder meer een mooi gemaakte smartphone. Toch wil ik mij in dit artikel focussen op de software en niet de hardware, aangezien Android op veel verschillende soorten toestellen draait.

Apps

Als we het hebben over apps op Android en iOS, dan is er eigenlijk weinig verschil meer. Jaren geleden merkte je nog duidelijk twee losse platformen, maar app-makers kiezen er steeds vaker voor om hun apps tegelijkertijd, of met een kleine vertraging, voor beide besturingssystemen uit te brengen. Dit betekent dat als je wisselt tussen Android en iOS je praktisch dezelfde apps kunt terugvinden. Uiteraard heeft iOS apps die Android nog niet heeft en daar zitten hele mooie programma’s tussen, maar er is weinig dat je echt zult missen. Daarnaast werkt de ene app net beter op het ene systeem, terwijl de andere beter werkt op de ander. Goodreads is bijvoorbeeld een stukje stabieler op iOS, maar Pocket Casts klinkt weer heel blikkerig als je podcasts versneld afspeelt.

android vs ios

Omdat we tegenwoordig steeds meer in de cloud werken, is de hoeveelheid dingen die je opnieuw moet instellen bij het wisselen van besturingssystemen niet eens zo heel groot. Neem bijvoorbeeld audio. Audible en Pocket Casts weten nog precies waar ik ben in m’n boeken en podcasts en Spotify heeft al mijn afspeellijsten direct voor de hand. Zo werkt het ook met m’n foto’s, documenten, e-mails, Pokémon enzovoort.

Ook de app-menuutjes bij het ingedrukt houden van een icoontje zijn gelijk. Bij iOS worden er wel meer apps ondersteund, omdat de functie al langer bestaat, maar het idee is hetzelfde. Behalve dat je bij iOS de app hard moet indrukken, terwijl Android laat zien dat dit helemaal niet nodig is. Het icoontje gewoon eventjes kort ingedrukt houden werkt namelijk fijner.

Google

Als het gaat om diensten, dan is Apple duidelijk niet de beste. Daarom zullen veel gebruikers op iOS ook voor de diensten van Google kiezen, en dat kan prima. Denk hierbij aan apps als Google Foto’s, Google Maps, Google Zoeken en Google Drive. Zeker als je van Android komt, ben je aan Google gewend en is het ook logisch om daar mee door te gaan. Google op iOS werkt uitstekend. Google geeft iOS zelfs soms extra aandacht, omdat het bedrijf daar meer geld verdient aan zijn diensten voor smartphones. Zo was het toetsenbord Gboard eerder op iOS beschikbaar.

android vs ios

De integratie van de verschillende diensten van Google in Android gaat echter een stuk dieper. Alle diensten worden gecombineerd en je krijgt de juiste informatie wanneer je het nodig hebt zonder de apps te hoeven openen. Je weet wanneer je pakketjes aankomen, of het verkeer goed is en je reisinformatie wordt op tijd weergegeven via Google Now. Ben je daarom een Google-gebruiker, dan is Android een logische keuze.

Vrijheid

Waar Android daarnaast in schittert, is het bieden van vrijheid in de vorm van alternatieven. Als er bij iOS iets niet bevalt, dan moet je het er maar mee doen. Bij Android kun je dan altijd op zoek naar iets anders. Bij iOS is het bijvoorbeeld nog maar net mogelijk om andere toetsenborden te installeren, maar de keuze valt nog tegen. Het standaard iOS-toetsenbord voelt als een stap terug, maar Gboard is nog niet in het Nederlands beschikbaar. Maar denk bij vrijheid ook aan het installeren van andere launchers, waardoor je de complete ervaring van het toestel aanpast.

Als er bij iOS iets niet bevalt, dan moet je het er maar mee doen.

Android geeft ook apps meer de vrijheid om te integreren in Android. Zo kun je in Android met meer apps vanuit de notificaties reageren. Ook is het bijzonder fijn dat je zelf kunt bepalen wat er in het instellingenmenu staat, dat je snel tevoorschijn kunt halen. Op iOS moet je het doen met de icoontjes die Apple daar neergezet heeft. Ik had daar graag een knop voor de hotspot willen plaatsen in plaats van de zaklamp of het rekenmachine, maar dat is niet mogelijk.

android vs ios

Die vrijheid mis ik ook op het thuisscherm. Staat deze helemaal vol, dan is er weinig verschil tussen Android en iOS. Bij iOS zijn de icoontjes meer uniform, maar daar houdt het wel op. Wil je echter een alternatieve indeling, dan merk je direct het verschil. Op Android kun je de icoontjes plaatsen waar je maar wil, terwijl ze op iOS in een rij moeten staan van boven naar onder. Je kunt dus niet een ruimte leeg laten. Je kunt ook niet alleen apps onderaan het scherm zetten, ook al kun je daar beter bij met je duim. Wil je maar enkele apps op je homescreen zetten, dan moeten ze altijd bovenaan staan.

iMessage

iMessage laat zien dat Apple een betere visie heeft op berichten-apps dan Google. Apple heeft met iMessage gewoon één app en deze wordt uitgebreid. Sinds iOS 10 is er zelfs een hele iMessage App Store voor nieuwe uitbreidingen in de vorm van apps, games en stickers. Google werkt heel anders, want het bedrijf gooit de ene na de andere communicatie-app eruit. Dit zorgt voor veel verwarring. Ook worden deze apps niet massaal gebruikt. De nieuwste poging, Allo, is een mooie app, maar weet ondanks de toevoeging van Google Assistant niet mensen ervan te overtuigen over te stappen van Telegram of WhatsApp.

android vs ios

Maar als we over assistenten hebben, dan wint Google weer duidelijk. Siri en Google Now stonden redelijk op gelijke voet, met Google Now in het voordeel, maar Google Assistant gaat nu zoveel verder. Siri voelt in vergelijking behoorlijk dom aan en is voornamelijk handig om een wekker mee te zetten. Maar aangezien Google Assistant enkel nog op een Google Pixel of Google Home te gebruiken is, is deze assistent nog geen voordeel voor Android in het algemeen.

Kleine dingen

En dan zijn er nog wat kleinere dingen die tussen de twee systemen verschillen, maar dat zijn ook dingen die in de toekomst waarschijnlijk redelijk vlot gelijk getrokken zullen worden. Zo heeft Android een hele fijne splitscreenmodus, waardoor je snel even twee apps naast elkaar kunt zetten. Op een iPhone is dit nog niet mogelijk. De gebundelde notificaties van Android zijn daarnaast een stuk fijner om mee te werken. Ook heeft Android meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld virtual reality, maar dat moet dan net je ding zijn.

android vs ios

Het grootste kleine verschil wat ik bij de iPhone miste was de terugknop. Kenmerkend voor Android is dat er onderin het scherm altijd een terugknop, thuisknop en overzichtsknop staat. De terugknop betekent dat je in elke Android-app een stap terug kunt nemen. In iOS stuurt de ene knop je altijd terug naar het thuisscherm. Daarom moet je vaak voor een stap terug op een pijltje bovenin het scherm drukken, swipen, of naar een knop zoeken. Na een tijdje werken met iOS is mij pas opgevallen hoe fijn de vaste Android-terugknop in het dagelijks gebruik is. Overal werkt deze knop hetzelfde.

Conclusie

Mijn periode met een iPhone is absoluut niet tegengevallen. Dit komt voornamelijk doordat iOS en Android tegenwoordig zoveel op elkaar lijken, zowel in apps als opties. Werk je veel met Google, dan is Android sowieso een betere optie, omdat alle diensten beter in het systeem geïntegreerd zijn. Houd je meer van vrijheid, dan ben je uiteraard bij Android ook aan het goede adres. Ook als je niet een rib uit je lijf wil inleveren voor een smartphone, zit je bij Android goed (mits je geen Pixel koopt).

Het is voornamelijk heel goed duidelijk dat Apple en Google goed bij elkaar afkijken, van elkaar leren en zichzelf zo verbeteren. De verschillen tussen Android 7.0 (Nougat) en iOS 10 zijn voor de gebruiker nog nooit zo vaag geweest. Apple heeft nog voornamelijk moeite om zijn gebruikers vrijheid te geven. Dat is echter geen probleem voor de meeste gebruikers die willen dat hun smartphone gewoon werkt. Als Android-gebruiker ben ik echter gewend om mijn eigen ervaring samen te stellen, en dan voelt iOS te strikt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu