Enkele maanden geleden schreven we al over de mogelijke overstap van BlackBerry op Android. Inmiddels is de kogel door de kerk en is het goed om stil te staan bij welke voordelen dit de Canadese telefoonmaker biedt.
Lees verder na de advertentie.
‘Hey meisje wat is je Ping’ was zo’n acht jaar geleden één van de meest gehoorde openingszinnen in de uitgaanswereld. Een enorm grote groep mensen zweerde bij een BlackBerry. Niet alleen zakenlui die het merk kozen voor de krachtige beveiliging van onder andere e-mails en berichten, maar ook veel jongeren die verzot waren op BlackBerry Messenger en het fysieke toetsenbord van succesmodel Bold. Ping. Ping. Ping. Overal waar je was, hoorde je het kenmerkende geluidje van BlackBerry. Totdat BlackBerry uit het straatbeeld verdween.
Eén kolossale fout
BlackBerry maakte namelijk één kolossale fout: het bedrijf had geen interesse in touchscreens. Het besturingssysteem en apps waren geoptimaliseerd voor een fysiek toetsenbord en klein scherm zonder touchbesturing. Mocht je toch iets op het scherm willen selecteren, dan kon dat met een knopje die de cursor bedient. Het werkte, dus waarom zou je het veranderen?
Uiteindelijk kwam BlackBerry met een soort compromis: de Torch en Curve, die beide over een touchscreen beschikten. Eén probleem: BlackBerry paste zijn software er nauwelijks op aan. Het resulteerde in smartphones die schommelden tussen de oude vertrouwde BlackBerry-besturing en de toekomst van touchscreens.
In de jaren na 2010 verloor het bedrijf de strijd om de smartphone in drastisch tempo. Het bracht begin 2013 BlackBerry 10 uit, het eerste besturingssysteem dat was geoptimaliseerd voor touchscreens. Het OS flopte. Niet alleen omdat BlackBerry te weinig ervaring had met besturing via een touchscreen, maar omdat ze gewoonweg te laat waren. Er waren nauwelijks apps en consumenten gebruikten inmiddels Android of een iPhone, die toentertijd al veel verder waren dan BlackBerry 10 was.
Waarom kiest Blackberry voor Android?
Door het falen van BlackBerry 10 werd het Canadese bedrijf gedwongen om zijn koers te wijzigen. Dat is pijnlijk, want BlackBerry 10 werd aangekondigd als de verlosser van het bedrijf. Toch heeft BlackBerry het roer redelijk snel omgegooid; twee jaar na de release van het nieuwe besturingssysteem bracht het bedrijf zijn eerste Android-smartphone uit. De BlackBerry Priv is typerend voor het nieuwe BlackBerry, dat niet meer probeert de mobiele markt te infiltreren met een eigen besturingssysteem, maar zich als een fabrikant opstelt.

Het klinkt misschien heel romantisch, zo’n eigen besturingssysteem. Voor BlackBerry is het vooral pijnlijk om te realiseren dat het niet is gelukt om opnieuw een succesvol besturingssysteem uit te brengen. Het is echter knap dat BlackBerry nu kiest voor de veiligste en mogelijk ook beste oplossing: de overstap naar het open source Android. Je hebt dan niet meer de kosten van het ontwikkelen en onderhouden van je eigen mobiele besturingssysteem, maar kunt toch nog verdienen aan de verkoop van producten en aanbieden van diensten.
Android heeft in de mobiele markt gewonnen van BlackBerry. Met een marktaandeel van ongeveer 71 procent is het platform de grootste speler. Met Android heb je dus logischerwijs ook de meeste kans om een smartphone te verkopen. Door een Android-toestel uit te brengen probeert BlackBerry een nieuwe doelgroep aan te spreken. Er zijn nog steeds veel mensen die graag een BlackBerry zouden willen hebben, maar dan niet met zijn eigen besturingssysteem. Voor die groep komen de Priv en toekomstige andere Android-smartphones van BlackBerry als geroepen.
Daarnaast blijft BlackBerry zich richten op het aanbieden van diensten op verschillende gebieden: van communicatie tot beveiliging. Met name zakelijke gebruikers vinden een Android-smartphone van BlackBerry waarschijnlijk interessant, grotendeels door de extra beveiligingslaag die het bedrijf aan de Priv toevoegt. Onder andere Samsung heeft eenzelfde werkwijze: producten uitbrengen en met diensten de gebruiker proberen te behouden en, in sommige gevallen, extra te laten betalen.
Hoe onderscheidt Blackberry zich?
Een smartphone succesvol maken is echter lastiger dan het lijkt. De mobiele markt is overvol en de keuze is enorm. Wat doet BlackBerry om zich te onderscheiden van de rest? Dat valt op te delen in vier categorieën, waar het Canadese bedrijf goed over na heeft gedacht.
1. Hardware
BlackBerry bracht als eerste Android-smartphone geen standaard toestel. De Priv heeft een uitschuifbaar fysiek toetsenbord waarmee je naast typen ook een heuse cursor op het scherm kunt bedienen. Met het fysieke toetsenbord probeert BlackBerry de lans te breken voor de oude generatie BlackBerry’s, die dankzij het fysieke toetsenbord zo populair zijn geworden.
Nog steeds zijn er velen die een fysiek toetsenbord prefereren, waarmee het bedrijf de keuze geeft aan de consument: de oude vertrouwde BlackBerry-manier of met het 5,4 inch-touchscreen, zoals de meesten gewend zijn. En eerlijk is eerlijk: wij hebben nooit meer zo snel op een touchscreen kunnen typen als toentertijd met het fysieke toetsenbord van de Bold.
2. Productiviteit
BlackBerry heeft veel eigen diensten, variërend van het nog steeds populaire BlackBerry Messenger tot zijn eigen Hub. Laatstgenoemde is afkomstig uit BlackBerry 10, waar de Hub een belangrijke rol in speelde. BlackBerry Hub biedt een overzicht voor al je meldingen, van e-mails tot socialmedianotificaties.
Daarnaast levert BlackBerry zijn eigen apps voor de kalender, contacten en documenten mee, en is er een speciale dienst die een universele zoekfunctie in het systeem biedt. Met deze diensten probeert de fabrikant de productiviteit van gebruikers te stimuleren, wat het bedrijf ook deed met de eerste generaties van BlackBerry-telefoons.
3. Beveiliging
Als er één bedrijf bekendstaat om zijn uitstekend beveiliging, is het BlackBerry. Het gebruikt een eigen serverinfrastructuur en focust zich sinds het begin al op beveiliging van diensten. Zo is SecuSUITE, de beveiligde communicatiesectie van BlackBerry 10, goedgekeurd voor gebruik door de Amerikaanse regering.
Voor Android biedt BlackBerry BES12 aan, een platform waarmee werkgevers hun bedrijfscommunicatie kunnen beveiligen en onderhouden. BES12 is compatibel met Android, iOS, Windows Phone en BlackBerry 10, en heeft een eigen cloud met onder andere e-mail, berichten en videogesprekken die end-to-end-encrypted zijn. Daarmee levert BlackBerry de zogeheten backend voor een beveiligde mobiele omgeving; de structuur achter beveiligde apps en diensten waar bedrijven flink voor betalen.
4. Zakelijk
Met BES12 komen we aan bij de doelgroep die BlackBerry altijd zal blijven aanspreken: de zakelijke markt. De afgelopen jaren zien we een enorme groei van beveiligde smartphones en diensten, variërend van de BlackPhone tot de end-to-end-encryptie van WhatsApp. Beveiliging en encryptie worden, mede door de onthullingen van Edward Snowden, steeds belangrijker.
Daar speelt BlackBerry slim op in door zijn smartphones ook te optimaliseren voor het bedrijfsleven middels het Bring Your Own Device (BYOD)-principe. Zo ondersteunt BES12 zowel Android for Work als Samsung Knox, waar BlackBerry nauw mee samen werkt. Hiermee is de Priv niet alleen geschikt als consumentensmartphone, maar ook voor zakelijk gebruik.
Blackberry Android: en de toekomst?
BlackBerry heeft ondanks de diepe dalen zijn naam hoog weten te houden. Mensen associëren het merk met stevige smartphones met een handig toetsenbordje. Of met beveiliging. Of met Messenger. Het zijn met name positieve nostalgische herinneringen, die velen ook hebben bij een merk als Nokia. Een BlackBerry met een nauwelijks aangepaste versie van Android? Dat is best aantrekkelijk.
Toch komt het succes niet zo gemakkelijk aanwaaien. De mobiele markt verandert door de opkomst van sim-only-abonnementen in een grote prijzenoorlog, waar Chinese fabrikanten met hun goedkope smartphones in een rap tempo de markt overnemen. BlackBerry staat niet bekend om zijn aantrekkelijke prijzen, en moet het voornamelijk van de combinatie nostalgie (de naam en het toetsenbord) en beveiliging (variërend van consumentendiensten tot BES12) hebben.
Wel heeft BlackBerry nog een andere lucratieve bedrijfstak: patenten. Die variĂ«ren van standaardfuncties hoe een smartphone werkt tot voorspellingen bij het typen en het maken van een agenda-afspraak via een smartphone. Het bedrijf heeft ongeveer 44.000 patenten, waarvoor veel fabrikanten – van Apple tot Samsung – betalen om de technologieĂ«n in hun producten te implementeren. Door het patentportfolio over te nemen, zou een koper al die licentiekosten innen.
Maar waar BlackBerry met name in schittert, zijn patenten omtrent digitale beveiliging. Samsung zou deze patenten enorm goed kunnen gebruiken voor Knox, maar ook Apple of Google zouden deze handig in hun software kunnen integreren. Daarmee heeft BlackBerry altijd nog een belangrijke troef achter de hand, mocht hun waarschijnlijk laatste poging om de smartphonemarkt te betreden ook mislukken.
Denk dat jij de keuze van BlackBerry voor Android het verschil zal maken? Laat het weten in de comments.