De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

BlackBerry

BlackBerry

BlackBerry is een zeer bekende smartphonemarker die vooral succes boekte in de eerste jaren, met de modellen met een fysiek toetsenbordje. Daarna is BlackBerry gestopt en verkocht de eigenaar de merknaam aan TCL, dat onder meer Alcatel-smartphones maakt. TCL bracht een handvol modellen uit voordat het de merknaam verkocht aan een minder bekende partij. Die maakt nu BlackBerry’s met het welbekende toetsenbordje en ondersteuning voor moderne features als 5G-internet. Het updatebeleid is echter onbekend. Lees verder

Laatste BlackBerry reviews

BlackBerry nieuws

BlackBerry-toestellen met Android

BlackBerry-toestellen met Android

BlackBerry heeft een korte periode toestellen uitgebracht met Android als besturingssysteem, maar al met al waren dat geen succesnummers. Dat lag niet per se aan Android, want de fabrikant leverde een vrij kale variant mee. Zo werd een stock Android-ervaringen geboden en waren er alleen wat eigen apps voorgeïnstalleerd zoals BlackBerry Hub. Die app biedt via een centrale plek alle binnenkomende berichten van bijvoorbeeld mail-apps of Instagram, sms en natuurlijk WhatsApp. Qua updatebeleid was het mager gesteld met BlackBerry, iets waar de fabrikant dus niet al teveel punten scoorde.

BlackBerry: van eigen OS naar Android

BlackBerry is één van de oudste smartphonefabrikanten en boekte met name in de beginjaren groot succes. BlackBerry-toestellen met het bekende fysieke qwerty-toetsenbordje waren gebruiksvriendelijk, relatief betaalbaar en populair onder zowel jongeren als zakelijke gebruikers. Ze vormden een interessant alternatief voor Android-smartphones van merken als Samsung, LG en HTC, die nog experimenteerden met een fysiek toetsenbordje of juist een groter scherm zonder toetsenbordje. 

In 2015 is BlackBerry overgestapt van zijn eigen besturingssysteem naar Android. Met name omdat de eigen software minder compleet was dan Android. Zo ontbrak een goede appwinkel, terwijl Android vooruitliep met de Play Store (die destijds nog de Android Market heette).

De BlackBerry Priv was de eerste BlackBerry-smartphone met Android, maar flopte. En dat geldt ook voor latere modellen, met of zonder fysiek toetsenbordje. In 2016 stopte BlackBerry daarom met zijn smartphonetak en verkocht het de rechten aan het Chinese TCL. Dit bedrijf verkoopt al jaren smartphones onder de Alcatel-naam en later ook met de eigen merknaam.

TCL heeft drie jaar BlackBerry-toestellen verkocht, zonder noemenswaardig succes. Eind 2020 verkocht TCL de rechten daarom weer door aan het Amerikaanse Onward Mobility. Dit bedrijf beloofde direct dat het in 2021 nieuwe BlackBerry-smartphones met 5G-ondersteuning zou uitbrengen. Op moment van publicatie – juli 2021 – is die belofte nog niet ingelost.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu