De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Dit moet je weten over de nieuwe Google-dienst Nearby

Gijs Ettes
14 juli 2015, 18:39
2 min leestijd
Dit moet je weten over de nieuwe Google-dienst Nearby

Google heeft de nieuwe Nearby API gelanceerd, waarmee Android-apparaten aan mensen  en  plaatsen kunnen laten weten waar jij je op dat moment bevindt. Nearby gebruikt de microfoon, wifi en bluetooth  om Google-diensten te helpen om te verbinden.

Lees verder na de advertentie.

Google Nearby: wat is het?

Google Nearby maakt het mogelijk dat apparaten met extreme precisie aan elkaar kunnen laten weten waar zij zich bevinden, waarna ze met elkaar kunnen communiceren. En dit kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan  het inloggen op basis van een geluidwachtwoord. Google nam eerder Slicklogin over, een dienst waarmee je via de microfoon (geluid), wifi en bluetooth in de webbrowser van je desktop kunt inloggen bij bijvoorbeeld Gmail.

Nearby zendt een voor het menselijk oor onhoorbaar geluidssignaal uit dat kan worden opgepikt  door andere apparaten. Mede daardoor kan worden bepaald wie er zich bij je in de buurt is. De dienst wordt momenteel al gebruikt in de Guest Mode van de Chromecast, in Google Play Games en in Google Tone, een experimentele Chrome-extensie voor het delen van vanalles via geluid.

Ook in apps van derde partijen als Edjing (afspeellijsten delen met mensen in de buurt), Trello (gemakkelijk boards delen met mensen in de buurt), Pocket Casts (podcasts delen) en Trulia (boards voor het zoeken van huizen delen) is de functionaliteit te vinden.

Bovenstaande screenshots laten de functie zien. Gebruikers kunnen zelf instellen wanneer zij zichtbaar zijn. Om Google Nearby te gebruiken, is het wel noodzakelijk dat de locatiehistorie is ingeschakeld. De feature moet soms de locatie opslaan om goed te werken. De locatiehistorie is helaas wel één van de grootste energieslurpers van Android.

Update via Google Play Services

Google Nearby wordt uitgerold middels een  Google Play Services-update, en wordt beschikbaar voor zowel Android (Gingerbread en nieuwer) als iOS. We zullen de functionaliteit in meer apps terugzien naarmate meer ontwikkelaars met de API  aan de slag gaan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's