Google neemt afscheid van de Android-menuknopIn een uitgebreide blogpost heeft Google haar ontwikkelaars aangeraden om de menu-knop niet meer te gebruiken. Sinds Android 3.0 Honeycomb heeft Google afscheid genomen van fysieke menuknoppen. Deze knoppen zijn nu vervangen door een action bar, de menuknop door drie kleine punten aan de rechterkant op het bovenstaande plaatje. Deze drie knopjes zijn echter een tijdelijke oplossing, het liefste ziet Google deze helemaal verdwijnen.

Google Action BarDe action bar is als het ware de vervanger van de fysieke knoppen. Aangezien ruim 95 procent van het aantal Android-apparaten nog gebruik maakt van fysieke knoppen zijn de meeste apps ook nog niet geoptimaliseerd voor alleen virtuele knoppen. Google raadt aan om de action bar vanaf nu zoveel mogelijk te vermijden en als er keuze-opties nodig zijn deze als daadwerkelijke knoppen in de action bar te implementeren.

De blogpost maakt indirect ook duidelijk waarom die menuknop zo klein is ten opzichte van de andere virtuele knoppen. Google ziet de knop duidelijk als een noodoplossing die hopelijk spoedig helemaal zal verdwijnen. Het lijkt echter nog een hele tijd te duren voordat deze knop daadwerkelijk verdwenen zal zijn. Eerst moeten heel wat apps opnieuw worden ontworpen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.