Google heeft de Pixel 9a officieel uit de doeken gedaan. De goedkopere Pixel beschikt over flinke verbeteringen, maar is niet duurder geworden.
Lees verder na de advertentie.
Google Pixel 9a officieel onthuld
Er gingen de nodige geruchten rond, maar Google heeft toch vrij onverwacht zijn nieuwste Pixel-telefoon aangekondigd. De Google Pixel 9a volgt de Pixel 8a van vorig jaar op en is binnenkort te bestellen in Nederland. Het toestel heeft dezelfde adviesprijs als zijn voorganger: 549 euro. De variant met meer opslag is wel duurder geworden en kost 649 euro.
Google verkoopt de nieuwe Pixel-smartphone in vier kleuren: paars, roze, zwart en wit. Begin april ligt de nieuwe Google-telefoon in de winkels.

Nieuw, platter design
Ten opzichte van de Pixel 8a van vorig jaar beschikt de Pixel 9a over de nodige verbeteringen. Zo heeft de smartphone een compleet nieuw design, waarbij de randen en achterkant plat zijn. De bekende camerabalk is verdwenen en het ‘eiland’ steekt nu nauwelijks uit de behuizing. De telefoon is door het 6,3 inch-scherm groter dan zijn voorganger en even groot als dat van de Pixel 9.
Het display heeft een hogere maximale helderheid van 2700 nits, net als de Pixel 9 van eind vorig jaar. De resolutie van 2424 bij 1080 pixels moet voor scherpe beelden zorgen en de ververssnelheid ligt op 120Hz. Volgens Google is de ververssnelheid adaptief, wat betekent dat ‘ie tussen 60 en 120Hz kan schakelen om de accu te sparen.
Verbeterde camera’s
Google heeft ook de camera’s onder handen genomen. De Pixel 9a is uitgerust met een nieuwe 48 megapixel-hoofdcamera, met optische beeldstabilisatie. De lens is lichtsterker en moet daarom betere foto’s in het donker maken.
Ook aanwezig is een 13 megapixel-groothoeklens met een beeldhoek van 120 graden. Nieuw is de Macro Focus-modus, waarmee je foto’s van heel dichtbij schiet. Hoewel er geen telelens aanwezig is, kan de Pixel 9a met de Super Res Zoom-functie het beeld toch 8x dichterbij halen.

Veel bekende Google-camerafuncties zijn aanwezig op de Pixel 9a. Zo kun je aan de slag met de Night Sight-nachtmodus en is het dankzij de astrofotografiemodus mogelijk om foto’s van de sterren te maken. De Magische editor laat je objecten uit kiekjes verwijderen of ze op een andere plek zetten.
Uiteraard is Gemini, de AI-assistent van Google, aanwezig op de Pixel 9a. Je roept Gemini op door de aan/uit-knop kort in te drukken, waarna je informatie kunt opzoeken, afspraken in je agenda zet of een tekst opstelt.
Gemini Live, waarmee je op een menselijke manier een gesprek kan voeren met de AI, is ook aanwezig. Circle to Search, waarmee je naar iets op het scherm zoekt door het te omcirkelen, is ook op de 9a te vinden.
Tensor G4 en zeven jaar updates
De Google Pixel 9a heeft een Tensor G4-chip, die we kennen van de Pixel 9-smartphones van eind vorig jaar. Hierdoor is de telefoon net zo snel als de veel duurdere Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL. De processor wordt bijgestaan door 8GB aan werkgeheugen en minstens 128GB opslagruimte.
De batterij van de Pixel 9a is aanzienlijk groter dan die van de Pixel 8a. Google heeft een 5100 mAh-accu in de telefoon gestopt, terwijl de 8a het nog moest doen met een 4492 mAh-exemplaar. Het opladen gaat ietsjes sneller (23 watt), maar in vergelijking met veel concurrerende toestellen alsnog traag. Draadloos opladen is ook mogelijk.

De nieuwe Google Pixel draait uit de doos op Android 15 en krijgt zeven jaar lang de nieuwste Android-versies, beveiligingspatches en Feature Drops. De telefoon ontvangt daarmee gegarandeerd updates tot en met Android 22. Met de Feature Drop brengt Google een paar keer per jaar tussentijds nieuwe functies uit.
Google Pixel 9a bestellen
De Google Pixel 9a is vanaf begin april verkrijgbaar. Het nieuwe toestel heeft een adviesprijs van 549 euro voor het instapmodel met 128GB aan opslagruimte. Ga je voor de versie met 256GB opslag, dan ben je 649 euro kwijt. De telefoon verschijnt in vier kleuren: zwart, wit, paars en roze.
Lees meer Google-nieuwtjes:
- Overzicht: deze telefoons krijgen (waarschijnlijk) Android 16 (18 jun)
- ‘Google Pixel 10 krijgt speciale macro-telelens voor close-ups’ (17 jun)
- Opinie: Google had Android 16 later moeten uitbrengen (16 jun)
- Deze Android-functie verdwijnt (maar je zult hem waarschijnlijk niet missen) (13 jun)
- Gemini-modellen: alle verschillen en mogelijkheden uitgelegd (12 jun)