‘Google werkt aan nieuwe vr-bril die autonoom werkt’

Eerder deze week berichtten we dat Google werkt aan een opvolger van de Google Cardboard. De  Wall Street Journal  meldt vandaag dat Google aan een tweede, geavanceerdere vr-bril werkt. Dit zou de eerste bril worden die volledig autonoom werkt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


Producten zoals de Google Cardboard en de Samsung Gear VR zijn afhankelijk van een smartphone om te kunnen functioneren. Er is duidelijk een kwaliteitsverschil tussen de twee, maar het principe is hetzelfde; je plaatst  een smartphone in de vr-bril om een virtual reality ervaring te beleven. Als Google daadwerkelijk werkt aan  een autonome vr-bril, betekent dit dat  het toestel geen gebruikmaakt van bijvoorbeeld een smartphone of computer.

Facebook als concurrent

Met de geavanceerde vr-bril wil Google de concurrentie aangaan met onder meer Facebook, die volgende maand met de Oculus Rift de consumentenmarkt betreedt. Het grote verschil tussen de twee is dat de Oculus Rift alleen werkt door hem aan te sluiten op een  (enorm krachtige) computer. Ook is er veel kritiek op de prijs van de Oculus Rift, die in Europa voor 699 euro verkocht wordt, exlusief verzend- én importeerkosten.

Er zijn weinig details over het nieuwe project bekend, maar  Wall Street Journal meldt dat de Google vr-bril gebruikmaakt van een scherm dat aangedreven is op krachtige processors en meerdere camera’s. De processorchips en sensors worden naar verluidt geproduceerd door Movidius, een bedrijf dat zich specialiseert op het gebied van motion-control. Het bedrijf wil  in een reactie alleen kwijt dat het met meerdere bedrijven samenwerkt op het gebied van virtual reality.

De nieuwe Cardboard, die niet autonoom werkt, wordt naar verwachting  in mei gepresenteerd tijdens het Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Google. Op diezelfde conferentie doet het bedrijf waarschijnlijk Android N uit de doeken en een nieuw vr-platform dat hierin wordt geïmplementeerd.

Wat vind jij van het concept van de nieuwe Google vr-bril? Laat het weten in een reactie hieronder.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.