De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Modulaire smartphones zijn niet de redding van de smartphonemarkt

Erwin Vogelaar
25 mei 2016, 13:36
4 min leestijd
Opinie: Modulaire smartphones zijn niet de redding van de smartphonemarkt

De modulaire smartphone lijkt de hardwaretrend voor het komende jaar te zijn, met Googles Project Ara als de meest interessante versie. Maar is dit wat de smartphonemarkt nodig heeft om weer sneller te groeien?

Lees verder na de advertentie.

Modulaire smartphones

Hoewel de smartphonemarkt nog steeds groeiende is, gaat deze groei wel een stuk langzamer. Die daling in groei gaat de komende jaren alleen maar doorzetten als er niets verandert. Dit komt deels omdat er steeds minder mensen in de Verenigde Staten, Europa en China voor het eerst een smartphone kopen. De groei zit dus voornamelijk in de opkomende markten.

De truc om de groei in de genoemde locaties weer aan te wakkeren, is om consumenten die al een smartphone hebben er toe te verleiden een nieuw toestel te kopen. Dit kan enkel door te innoveren. Door iets te maken wat een goede meerwaarde biedt. Meerdere fabrikanten denken dat modulaire smartphones de oplossing zijn, maar is dat wel zo?

Modulaire toestellen

Nederland loopt voorop qua modulaire smartphones. Nederlander Dave Hakkens kwam het het idee voor Phonebloks, een open source raamwerk waar je onderdelen in klikt. Dit concept wordt nu in Project Ara gebruikt. Daarnaast komt één van de eerste modulaire smartphones, die van Fairphone, ook uit Nederland. Omdat Fairphone alles doet om de schade aan mensen en de planeet bij de productie van het toestel te verlagen, is het een duur grapje geworden dat niet veel mensen zal aanspreken.

modulaire smartphones

De LG G5 doet het trucje voor het eerst commercieel. Het toestel heeft een lade waar modules in gestopt kunnen worden, maar de mogelijkheden zijn nog beperkt. Je voegt enkele extra functies toe, zoals betere audio en fysieke cameraknoppen, maar er kan naast de accu niets vervangen worden. Het toestel wordt veel interessanter  als veel andere partijen modules gaan maken, maar dat gaat waarschijnlijk nog wel even duren. Ook bij de komende Moto X  (of Moto Z) lijken andere bedrijven toegang te krijgen tot de aansluiting voor modules.

Project Ara

Echt spannend wordt het pas met Project Ara, inclusief de Phonebloks. De complete achterkant van het toestel bestaat uit een ruimte om blokjes in te stoppen. Het project is recentelijk nog aangepast, waardoor het scherm, de processor, het geheugen en werkgeheugen vast zitten in het frame. Dit is een teleurstellende gedachte, maar de mogelijkheden zijn alsnog groot. Er is nu al een e-ink-module, een standaard om de smartphone rechtop te zetten, een programmeerbare aanraakmodule, een vingerafdrukscanner, een betere accu, betere camera en luidere speaker. Met een groot genoeg aanbod kan iedereen zijn eigen toestel samenstellen.

modulaire smartphones

De voordelen van die vrijheid zijn groot. Zij die een grotere accu in hun toestel willen, kunnen dat krijgen. Zij die liever meer kracht in de camera of speaker willen stoppen, ten koste van de accu, kunnen dat ook krijgen. We houden van Android, onder andere omdat we de vrijheid krijgen om het toestel te gebruiken zoals wij willen. Die liefde kan ook doorgevoerd worden naar vrijheid in de hardware. Daarnaast zijn modulaire toestellen duurzaam, omdat er bij een upgrade niet een heel nieuw toestel gekocht hoeft te worden. Hoewel dit wellicht pas in de volgende versie van Project Ara echt het geval is, als we daadwerkelijk elk onderdeel kunnen vervangen.

Niet genoeg

De modulaire smartphone is nu nog teveel een gimmick. Het is voor fabrikanten een nieuwe manier om klanten te trekken en vooralsnog niet veel meer. De vraag is of Google deze fase weten te ontstijgen. Naast beperkt, zijn modulaire smartphones ook nog eens teveel gedoe. De meeste consumenten willen gewoon een vast toestel. Hoeveel mensen nemen bijvoorbeeld de moeite om hun pc open te schroeven en onderdelen te vervangen? Een nieuwe pc kopen is veel makkelijker, net als het kopen van een nieuwe smartphone.

modulaire smartphones

Project Ara heeft de meeste kans van slagen. Zeker als andere fabrikanten ook een basistoestel kunnen bouwen dat gebruikmaakt van de bestaande modules. Een compleet overkoepelend ecosysteem van Android-modules klinkt goed, maar is het de redding voor de smartphonemarkt? We hebben onze twijfels. Zelfs als blijkt dat de modulaire smartphone de manier is om mensen nieuwe toestellen te laten kopen, is de resulterende stijging in de markt maar tijdelijk. Mensen hebben daarna enkel maar minder reden om een upgrade te kopen. Wat de smartphonemarkt nodig heeft is echte innovatie, en niet hetzelfde in kleinere stukjes.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu