De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Wat de nieuwe Europese auteursrechtwet mogelijk voor Google (en jou) betekent

Thomas Haenen
27 maart 2019, 11:36
3 min leestijd
Wat de nieuwe Europese auteursrechtwet mogelijk voor Google (en jou) betekent

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een nieuwe auteursrechtwet. Die heeft mogelijk forse gevolgen voor YouTube, Google en andere online diensten.

Lees verder na de advertentie.

Wat is de nieuwe auteursrechtwet?

Met de auteursrechtwet worden de creaties en producten van jou en anderen beschermd. De huidige wet is echter jaren oud, en houdt niet goed rekening met het internet. Daarom was het hoog tijd voor een nieuwe wet, iets waar de Europese Unie al geruime tijd mee bezig is. Gisteren heeft het Europees Parlement met de nieuwe wet ingestemd, ondanks flinke protesten van sommige organisaties en bedrijven.

1. Waarom wordt er geklaagd over de nieuwe wet?

Critici van de wet wijzen vooral naar twee problematische aspecten. De eerste, artikel 11, verplicht websites om toestemming te vragen en rechten aan te kopen voor het linken naar andere sites. Nu mag er nog vrijuit worden gelinkt, maar straks kan een uitgever bijvoorbeeld geld vragen voor een verwijzing naar een artikel op een andere site. Dit wordt ook wel de ‘linktaks’ genoemd.

Dan is er nog artikel 13, dat websites verplicht om alle materialen met mogelijk auteursrecht vooraf te filteren. Doen ze dat niet, dan kan dat forse boetes opleveren. Nu zijn sites nog verplicht om copyrightmaterialen te verwijderen zodra het gemeld wordt door de eigenaar van het auteursrecht, maar straks mag het überhaupt niet zonder toestemming online vindbaar zijn.

google nieuws-update

2. Hoe raakt de nieuwe auteursrechtwet Google?

Met de linktaks wordt Google mogelijk verplicht om veel sites die in de zoekresultaten getoond worden een vergoeding te geven. Bij elk resultaat worden namelijk enkele regels tekst van die site getoond en daar mag een uitgever straks geld voor vragen.

In Spanje gebeurde zoiets al eerder: nieuwe regels zorgden ervoor dat uitgevers Google om geld konden vragen voor elk artikel in Google Nieuws. De reactie van het zoekbedrijf was simpel: het haalde Google Nieuws direct offline in Spanje. Nadat de nieuwssites plots veel minder verkeer binnenhaalden, werd de wet toch weer aangepast. Daarom is het nog maar de vraag of uitgevers straks daadwerkelijk Google om een vergoeding durven te vragen.

3. Wat betekent artikel 13 voor YouTube en andere sites?

Artikel 13 heeft dan weer vooral gevolgen voor YouTube, Instagram en andere diensten waar gebruikers zelf mogen uploaden. YouTube past al automatische audiodetectie toe, zodat video’s die in strijd zijn met het auteursrecht direct geblokkeerd worden. Gebruik je bijvoorbeeld een bekend muzieknummer in je vlog, dan worden er geen advertenties bij getoond of wordt de hele video zelfs geblokkeerd.

Die automatische detectie werkt vooralsnog echter vooral met audio, en minder met video. Als iemand besluit een slechte kopie van een bekende film of populaire muziekclip te uploaden, dan detecteert YouTube dat vaak pas nadat de video online staat. Google is met artikel 13 echter verplicht dat vooraf te detecteren. Hoe dat in de praktijk precies werkt is onduidelijk: iedere seconde worden er duizenden video’s geüpload. Met zo’n kwantiteit aan video’s is het haast onmogelijk om de nieuwe auteursrechtwet te handhaven voor YouTube.

Ook voor jou als gewone internetgebruiker heeft artikel 13 mogelijk gevolgen. Als de wet heel precies wordt geïnterpreteerd, kan auteursrecht namelijk ook toegepast worden op memes en andere grappige internetplaatjes. Upload je op Facebook of Twitter een meme waar iemand anders auteursrecht op zegt te hebben, dan is zo’n sociaal netwerk mogelijk verplicht dat direct te blokkeren.

4. Gaat deze wet er nu sowieso komen?

Het is nu aan individuele lidstaten om te bepalen of de nieuwe wet ook in zijn geheel wordt toegepast in dat land. In theorie kan Nederland bijvoorbeeld bepalen de links grotendeels naast zich neer te liggen. Als andere landen de wet echter wél overnemen, heeft dat alsnog gevolgen voor ons. Eventuele aanpassingen die grote internetbedrijven als Google en Facebook moeten maken door de nieuwe wet, worden waarschijnlijk voor de hele Europese Unie doorgevoerd.

Lees ook dit nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu