Met de introductie van de OnePlus 3T zet de Chinese fabrikant enkele opvallende stappen. Wat kunnen we verwachten van de OnePlus toekomst, en wat betekent de 3T voor de OnePlus 4? Android Planet blikt vooruit.
Lees verder na de advertentie.
OnePlus toekomst
De OnePlus 3T is meer een tussenstap dan een volledig nieuw model. De smartphone beschikt over aangepaste hardware, met onder andere nieuwe camera’s en een krachtigere chip. Aan de buitenkant is echter weinig gewijzigd. De metalen behuizing van de OnePlus 3 is ook op dit model weer te vinden. Het is een opvallende stap van de fabrikant, in meerdere opzichten. Dit is wat de OnePlus 3T aankondiging kan betekenen voor de OnePlus toekomst.
1. Een aankondiging zonder fratsen
Lange tijd deed OnePlus er alles aan om aandacht te trekken. De ene na de andere marketingstunt passeerde de revue. Van invites tot drones tot ingewikkelde 1-april-grappen, OnePlus zocht zoveel mogelijk de media op. Iedere keer werden fans weer massaal opgehitst voor een marginaal nieuwtje van de fabrikant. Soms werkte dat averechts, zoals toen het bedrijf eindeloze teasers vrijgaf voor wat uiteindelijk niet meer dan een hoesje bleek.

Het voorlopige hoogtepunt kwam eerder dit jaar met de aankondiging van de OnePlus 3. Deze werd namelijk in virtual reality gedaan. Gebruikers konden voor de aankondiging een vr-headset bestellen om de aankondiging in een virtuele wereld mee te maken. Aandacht trokken ze er wel mee, maar niet altijd even positief: de virtual reality-app had aardig wat kuren.
OnePlus lijkt inmiddels te hebben geleerd dat niet de hype, maar het product centraal moet staan. We zagen in de voorbij dagen verschillende teasers voor de OnePlus 3T, maar het bleef beperkt tot enkele relatief duidelijke tweets. Geen ongekend grootse beloftes, geen verwarrende uitspraken, maar slechts wat suggesties naar de naam van het toestel. Prima, wat ons betreft: we zien liever dat een fabrikant aandacht trekt met een goed toestel dan met vage beloftes.
2. Prijs geen prioriteit meer
OnePlus werd in 2014 gelanceerd als een prijsvechter. De OnePlus One kostte oorspronkelijk minder dan 300 dollar, maar beschikte wel over de nieuwste hardware. Voor een toestel van de Chinese fabrikant betaalde je al gauw honderden euro’s minder dan voor concurrenten met vergelijkbare hardware. De OnePlus One wist dan misschien net niet helemaal dezelfde schermresolutie of indrukwekkende camera te bieden, maar het verschil in hardware was zo klein dat het prijsverschil (heel) veel goedmaakte.
Echter, met ieder nieuw model steeg de prijs met een paar tientjes. Zo zijn we uiteindelijk aangekomen bij de OnePlus 3T, die voor 439 euro in de markt wordt gezet. Inmiddels is het prijsverschil met de concurrentie nog maar minimaal. Zo haal je de LG G5 op moment van schrijven in huis voor 450 euro, terwijl de Galaxy S7 inclusief cashback nog maar 500 euro kost. Dat zijn smartphones die bovendien extra’s bieden zoals een modulair (G5) of waterdicht (Galaxy S7) design. Ook beschikken ze over een hogere beeldresolutie. Zo lijkt OnePlus de strijd op prijsgebied te hebben opgegeven.

3. Specs staan wel centraal
Wat nog wel belangrijk is voor OnePlus: pure paardenkracht. Dat lijkt de aankondiging van de OnePlus 3T alleen maar te onderstrepen. Het bedrijf komt nu al met een opvolger voor de OnePlus 3, terwijl dat toestel pas enkele maanden oud is. Het grote verschil is de chip die gebruikt wordt: de Snapdragon 820 is verruild voor een Snapdragon 821. Die biedt net wat meer kracht, maar de gemiddelde gebruiker zal het verschil eigenlijk niet merken.
Oorspronkelijk ging het gerucht dat OnePlus met een nieuw model kwam om het moeilijk leverbare amoled-scherm te vervangen voor een lcd-scherm. Dat is uiteindelijk niet gebeurd: ook de OnePlus 3T is van amoled voorzien. Dat komt goed uit, want amoled-schermen bieden beter contrast en zijn energiezuiniger.
Het leidt echter wel tot de vraag waarom OnePlus dan nog zo snel met een nieuw model komt. De enige verklaring die wij kunnen bedenken: om voorop te kunnen lopen met hardware. De Snapdragon 821 is de grootste verbetering en dus lijkt pure kracht steeds meer het speerpunt te worden van de fabrikant. Dat er bovendien ruimte is voor een grotere accu met ruim 10% meer capaciteit is helemaal mooi meegenomen.
4. Moeilijk verkrijgbaar, maar gelukkig geen invites
Met de OnePlus 3T lijkt de fabrikant ook definitief afscheid te nemen van het vermadelijde invitesysteem van zijn eerdere smartphones. Tot vorig jaar had je nog een uitnodiging van de fabrikant nodig om uberhaupt een bestelling te plaatsen voor een toestel. Dat werd afgeschaft met de OnePlus 3, maar even leek dat slecht uit te pakken. De vraag was stukken groter dan het aanbod, terwijl de productie niet snel genoeg opgevoerd kon worden. In september konden er zelfs tijdelijk helemaal geen toestellen besteld worden zodat de fabrikant zijn voorraad weer op orde kon krijgen.
Nog altijd zijn de levertijden van OnePlus niet optimaal. De gouden variant van de OnePlus 3 was in de voorbije weken consistent uitverkocht, terwijl je bij de zwarte versie al gauw enkel weken moest wachten op de uitlevering van je order. Even waren we dan ook bang dat de invites terug zouden keren voor de 3T. Dat is gelukkig niet gebeurd: het toestel kan direct besteld worden door iedereen.
Twee jaar geleden was OnePlus in nevelen gehuld. Een onbekende fabrikant die de telecomwereld hoopte te veroveren met goedkope, maar ontzettend krachtige smartphones die helaas ontzettend moeilijk te leveren waren. Inmiddels is de mist wat weggetrokken en verrast OnePlus wat minder. De OnePlus 3T is niet zo goedkoop als zijn voorgangers en kent maar weinig verrassingen. Zo wordt OnePlus stiekem steeds meer als andere fabrikanten. Echt erg is dat niet: met een focus op goede hardware en een kort lijntje naar de consumenten is het een bedrijf dat razend interessant is om op de voet te volgen.
Lees het laatste nieuws over OnePlus
- Waarom we erg uitkijken naar de camera’s van de OnePlus 12 (29-11)
- OnePlus 12 te zien op officiĂ«le foto’s, komt in drie kleuren (27-11)
- ‘OnePlus 12 vanaf januari te koop in Nederland’ (22-11)
- Officieel: OnePlus 12 wordt op 4 december gepresenteerd (20-11)
- OnePlus 11 krijgt nu Android 14-update: dit is er nieuw (16-11)