De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Uitleg: Wat is sim only en waar moet je op letten?

Michel van 't Klaphek
11 november 2021, 16:45
5 min leestijd
Uitleg: Wat is sim only en waar moet je op letten?

Sim only: je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat betekent het eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen? Dit is alles wat je moet weten in één artikel.

Lees verder na de advertentie.

Wat is sim only?

De naam zegt het eigenlijk al. Bij het afsluiten van een sim only-abonnement krijg alleen (only) een sim(kaart). De telefoon moet je er nog bij kopen, of je gebruikt gewoon je huidige toestel. Bij een sim only-abonnement betaal je dus alleen voor de belminuten, sms’jes en data die je maandelijks verbruikt. Deze bundels worden maandelijks ververst.

Een voorbeeld maakt een hoop duidelijk. Wanneer je een abonnement met 200 belminuten, 100 sms’jes en 2GB mobiel internet aanschaft moet je het dus maandelijks met deze aantallen doen.

Verbruik je meer dan je bundels toelaten? Dan moet je bijbetalen en wie minder verbruikt krijgt geen geld terug. Je betaalt dus hetzelfde maandelijkse bedrag, of je nu 40 belminuten of de volledige bundel (van 200) verbruikt. Er zijn trouwens ook onbeperkte sim only-abonnementen. Hierbij zit je dus niet aan een maximum aantal belminuten, sms’jes en/of data vast.

Verschillende simkaarten op een tafel

Looptijden maken het verschil

Je kunt bij sim only altijd uit verschillende looptijden kiezen. Afhankelijk van de provider kun je een abonnement voor 1, 12 of 24 maanden afsluiten. Bij de eerste variant wordt je contract maandelijks verlengd en zit je dus nergens aan vast.

Een jaarabonnement sluit je voor een periode van 12 maanden af waarna het contract wordt omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. Vervolgens is je abonnement (bij de meeste providers) maandelijks opzegbaar. Dezelfde voorwaarden zijn van toepassing bij abonnementen voor 2 jaar (24 maanden).

Wie een 1- of 2-jarig abonnement afsluit en tussentijds wil opzeggen moet rekening houden met een afkoopsom. De provider doet dan een voorstel voor de resterende kosten.

Weet je niet helemaal wat voor abonnement je moet afsluiten? Dan is het verstandig om eerst een maandelijks opzegbaar pakket af te nemen. Je kunt dan even kijken hoeveel je maandelijks belt, sms’t en internet – zonder ergens aan vast te zitten. Zodra je duidelijk hebt wat je verbruik is kun je overschakelen naar een abonnement voor 1 of 2 jaar. Die zijn vrijwel altijd goedkoper.

Redacteur Colin belt met een blauwe telefoon

Wat zijn de voordelen?

Stiekem kwamen de voordelen van sim only al even voorbij. Kortweg komt het erop neer dat de ‘losse’ abonnementen soms goedkoper en altijd flexibeler zijn dan abonnementen mét toestel.

Te beginnen met het eerste punt: bij een sim only krijg je dus geen telefoon en daardoor ben je maandelijks goedkoper uit qua abonnementskosten. De telefoon moet je immers zelf regelen.

Dit zorgt ervoor dat je in een klap een grote smak geld op tafel moet leggen, maar wanneer je dit aankoopbedrag over een periode van pak ‘m beet twee jaar uitsmeert je wellicht goedkoper uit bent dan wanneer je een abonnement mét smartphone koopt. Een sim only-abonnement is dus altijd goedkoper dan een pakket met smartphone, maar bedenk dat de eenmalige telefoonkosten hier nog wel bij komen.

Daarnaast is een sim only flexibeler dan  een abonnement met telefoon. Je kunt namelijk gewoon een proefmaandje afsluiten om te kijken hoe het bevalt. Is sim only niets voor jou? Dan zeg je het pakket gewoon weer op, zonder gedoe. Dit is ideaal voor mensen die nog niet precies weten hoeveel data en belminuten ze daadwerkelijk verbruiken.

Lees ook: Minder hypotheek door dure telefoon? Zo zit het met BKR-registraties

Zijn er ook nadelen?

Jazeker, ieder voordeel heeft z’n nadeel. Deze vlieger gaat ook op als we het over sim only hebben.

Het is bijvoorbeeld vervelend dat je bundels niet kunt meenemen. Het maakt dus niet uit of je maandelijks 10 of 199 van de 200 belminuten verbruikt: je betaalt hetzelfde maandbedrag. De bundels worden maandelijks gereset en je neemt de overblijvende minuten en data dus niet mee. Sim only is dus niet hetzelfde als prepaid, waarbij je vooruitbetaalt.

Daarnaast moet je bij sim only dus zelf een smartphone aanschaffen. Niet iedereen wordt enthousiast van dit idee, of heeft het geld liggen om in één keer een telefoon te kopen.

oneplus 8 pro review

Bovendien is sim only in sommige gevallen duurder dan wanneer je een telefoonabonnement inclusief toestel afsluit. Dit komt omdat providers als KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone nieuwe telefoons soms goedkoper kunnen aanbieden dan losse verkopers.

Bovendien kun je bij abonnementen inclusief smartphone het toestel soms in één keer afkopen, in plaats van dat je maandelijks een aflossing doet. In dat geval geeft de provider je vaak korting op het aankoopbedrag, omdat zij zo minder risico lopen dat je het toestel nooit afbetaald. Het hangt natuurlijk van het toestel af, maar bij een dure smartphone kun je bij zo’n constructie soms wel 100 euro besparen ten opzichte van losse aanschaf.

Conclusie: Moet ik een sim only kopen?

Een sim only-abonnement afsluiten en zelf een telefoon kopen, is dus niet per definitie goedkoper dan een pakket met telefoon.

Wie voor deze keuze staat, doet er verstandig aan om op een kladblaadje de totale kosten van beide methoden uit te rekenen. Tel eerst de totale kosten van zowel een sim only + los toestel als abonnement inclusief telefoon uit, en verdeel deze kosten over een periode van bijvoorbeeld 24 maanden. Op die manier kom je er vanzelf achter welke optie voor jou het beste is.

Weet je genoeg en heb je besloten dat een sim only-abonnement iets voor jou is? Dan ben je bij Android Planet aan het juiste adres. In onze prijsvergelijker vind je namelijk alle sim only-abonnementen die je in Nederland kunt afsluiten. Je kunt hierbij zelf makkelijk filteren op belminuten, internet en bijvoorbeeld provider. Uiteraard kun je alles op prijs selecteren om zo de perfecte deal te vinden.

Sim only abonnementen vergelijken

Ben je op zoek naar een nieuw sim only abonnement of wil je jouw huidige abonnement verlengen? Je kunt de beste sim only deals vinden in onze eigen onafhankelijke sim only vergelijker.

Youfone sim only

200 min of 200 sms

2500MB (5G)

2 jaar

€ 5,75 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Belsimpel
Youfone

50Plus Mobiel sim only

onbeperkt min en onbeperkt sms

3000MB (4G)

2 jaar

€ 6,75 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Belsimpel
50Plus Mobiel

Simpel sim only

100 min en 500 sms

2000MB (4G)

2 jaar

€ 6,00 p/m

Eenmalig: € 20,00

Bekijk bij Simpel
Simpel

Lebara sim only

150 min en 150 sms

3000MB (4G)

2 jaar

€ 7,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Lebara
Lebara

Simyo sim only

200 min of 200 sms

2000MB (4G)

2 jaar

€ 7,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Belsimpel
Simyo

Ben sim only

200 min of 200 sms

2000MB (4G)

2 jaar

€ 7,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Mobiel.nl
Ben
Bekijk alle deals

Besparen met Android Planet

De hele maand november staat Android Planet in het teken van besparen. We leggen uit hoe je minder uitgeeft aan je telefoonrekening en geven tips om nog een jaartje langer met je telefoon te doen.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu