Voor een pure Google-ervaring hoef je allang niet meer uit te wijken naar een Nexus- of Pixel-smartphone. In deze review bespreken we het nieuwste Android One-toestel, de General Mobile GM6.
Lees verder na de advertentie.
Check onze General Mobile GM6 review
General Mobile is geen nieuwe speler als het gaat om Android One-smartphones. Eerder bracht de Turkse fabrikant ook al de Android One en de GM5 naar Nederland, die een pure Android-ervaring voor een lage prijs boden. De GM6 is de opvolger van deze toestellen, met degelijke specificaties en een standaardversie van Android 7.0 (Nougat), tegen een lage prijs.
De General Mobile GM6 heeft een adviesprijs van 199 euro, wat het in theorie een interessante koop maakt voor portemonneebewuste fans van stock-Android. In deze review nemen we het toestel met je door.
Design en beeldscherm: utilitair en degelijk
Het ontwerp van de General Mobile GM6 is vooral utilitair te noemen. De (verwijderbare) achterkant van het toestel is gemaakt van geribbeld plastic, dat er niet erg luxe uitziet, maar wel veel grip biedt. Langs de rand loopt een metalen rand, die het toestel er stevig en modern uit laat zien.
Het scherm van de GM6 is vergelijkbaar met wat je op andere smartphones in deze prijsklasse tegenkomt. Het 5 inch-display heeft een hd-resolutie van 1280 bij 720 pixels, waardoor je lastig individuele pixels ziet. De kleurweergave is een beetje flets, maar voldoende om video’s op te bekijken. Ook de kijkhoeken zijn prima, al wordt zwart al gauw enigszins grijs als je het scherm al een klein beetje kantelt.
Wat de helderheid van het scherm betreft, viel de GM6 tegen in de volle zon. Het uitlezen van tekst is nog wel te doen, maar echte details gaan verloren wanneer je in de zomerzon zit. Voor het kijken van video’s of het bekijken van foto’s, kun je met de GM6 dus het beste even de schaduw opzoeken. De automatische helderheid werkte in iedere situatie naar behoren, al duurde het soms even voordat de helderheid correct was aangepast.
Hardware: snelle vingerafdrukscanner
General Mobile heeft de GM6 onder de motorkap voorzien van een quadcore-chipset van MediaTek. Voor alledaagse taken biedt deze chip meer dan genoeg rekenkracht. Apps als WhatsApp, Facebook en Snapchat liepen dan ook lekker soepel, net als de algehele interface en de meegeleverde Google-apps. Met zware games had de GM6 meer moeite, maar dat is in deze prijsklasse niet verrassend.
De MediaTek-processor wordt vergezeld door 3GB aan werkgeheugen, wat inmiddels standaard is. Hiermee kun je prima multitasken, en hoef je niet te wachten tot apps opnieuw ingeladen zijn als je gaat schakelen. Bovendien is er ruimte voor twee simkaarten, wat handig is als je veel naar het buitenland gaat of bijvoorbeeld een zakelijke simkaart hebt.
De GM6 is ook voorzien van een vingerafdrukscanner. Deze zit verwerkt in de fysieke homeknop, vergelijkbaar met hoe Samsung dit op de Galaxy S7 en eerdere vlaggenschepen deed. Het verschil is dat je de knop niet in hoeft te drukken: door alleen je vinger er op te leggen, gaat het scherm automatisch aan. In de praktijk werkte deze scanner razendsnel, en leek de telefoon al ontgrendeld te zijn voordat het scherm aan stond.
Software: welbekend standaard Android
De GM6 is onderdeel van het Android One-programma, wat betekent dat er een standaardversie van Android 7.0 (Nougat) op het toestel draait. Vrijwel alle apps op het toestel komen dan ook van Google zelf, op een handige bestandsbeheerder na. Op de GM6 stonden daarnaast twee apps van General Mobile zelf, maar volgens een bijgeleverd briefje werken deze apps niet in de Benelux. Deze zijn eenvoudig uit te schakelen, waarna ze nauwelijks ruimte innemen.
Waarom de GM6 niet op Android 7.1 loopt, is niet helemaal duidelijk. De verschillen tussen de twee versies zijn echter klein, en we misten tijdens het gebruik geen belangrijke features uit 7.1 die echt onmisbaar waren. Bovendien kun je app-snelkoppelingen of het vernieuwde toetsenbord ook via een andere launcher of de nieuwste versie van Gboard werkend krijgen.
Het toestel draait wel op de laatste beveiligingsupdate, en krijgt deze maandelijks aangeleverd, zoals ieder andere Android One-smartphone. Bovendien garandeert Google dat iedere Android One-smartphone tenminste één Android-upgrade mag verwachten. Dat betekent voor de GM6 dat Android O naar het toestel gebracht zal worden, zodra die versie op de markt is.
De interface van de GM6 is precies zoals je dat ook op een Nexus- of Pixel-smartphone terug zou zien. Door naar rechts te vegen op je homescreen komt Google Now in beeld, al is er nog wel een knop voor de app-drawer in de dock te vinden. De gebruikte launcher heeft dus niet dezelfde features als de Google Pixel, maar heeft meer weg van de Google Now-launcher van onder meer de Nexus 5X en Nexus 6P.
Wat opvalt is dat niet alle apps uit Googles assortiment op het toestel gezet zijn. Zo is Allo, de WhatsApp-concurrent van Google, niet aanwezig, maar videobel-app Duo weer wel. Notitie-app Keep is inbegrepen, maar losse Drive-apps zoals Docs en Sheets zijn achterwege gelaten.
Camera: selfies in het donker
De camera van de General Mobile GM6 presteert eigenlijk zoals alle andere smartphones uit dit prijssegment. Foto’s komen in genoeg licht scherp uit de bus, maar zijn al gauw over- of onderbelicht. Om een goede foto te maken, moet je dus extra aandacht aan de belichting schenken.
De meegeleverde camera-app is een stuk uitgebreider dan die van Google zelf. De app laat je bijvoorbeeld in picture-in-picture-modus schieten, waarbij de camera een selfie combineert met een foto van de camera aan de achterkant. Daarnaast kun je foto’s in raw-formaat maken, al is er geen echte Pro-modus aanwezig die je volledige controle over instellingen als de belichting geeft.
Als je graag selfies in het donker maakt heeft de GM6 een interessante extra. De selfiecamera heeft namelijk een flitser rechts van de luidspreker zitten. Zo kun je dus zelfs in het pikkedonker selfies maken, al kan de flitser je flink verblinden. Selfies zelf ogen hierdoor altijd redelijk scherp.
Accu: genoeg vermogen
Met een 3000 mAh-accu hoef je je geen zorgen te maken dat je het eind van de dag niet haalt. Tijdens onze tests wisten we iedere dag met gemak tot in de avond met het toestel te werken. Dit komt niet alleen door de grote accu, maar ook doordat de energiezuinige processor. Bij gematigd gebruik zijn twee dagen ook haalbaar, al raden we je toch aan je toestel aan het eind van de dag even op te laden.
De GM6 is niet voorzien van een vorm van snelladen. In deze prijsklasse is dat ook niet vreemd, maar als je er aan gewend bent is het toch een klein gemis. De bijgeleverde oplader biedt 2 ampère, waardoor het toestel geen uren nodig heeft om vol te raken. Sommige fabrikanten bieden laders met minder vermogen dan dit aan, dus het is prettig dat General Mobile een krachtige adapter meelevert.
Inmiddels is de batterijbesparingmodus een standaardfunctie van Android geworden, en deze keert dan ook terug in de GM6. Je kunt instellen dat het toestel deze automatisch aanzet bij 5 of 15 procent van je accu, al staat deze niet standaard aan. Via de batterij-instellingen kun je deze aanzetten.
Conclusie General Mobile GM6 review
De General Mobile GM6 biedt een Pixel-achtige ervaring, maar dan honderden euro’s goedkoper dan een Google-vlaggenschip. De smartphone heeft het beste van Android aan boord, inclusief genoeg rekenkracht en accuduur voor alledaags gebruik. Fans van een standaardversie van Googles besturingssysteem halen hun hart op met het toestel. Fanatieke fotografen en enthousiaste gamers kunnen echter beter iets meer uitgeven aan een smartphone.
General Mobile GM6 kopen
Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor de General Mobile GM 6. Ook kun je de GM6 los kopen bij verschillende webwinkels. Het toestel heeft een adviesprijs van 199 euro.

General Mobile GM6 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen General Mobile GM6 prijzen. Bekijk alle General Mobile smartphones.
Alle General Mobile smartphones met prijzen