General Mobile

General Mobile

General Mobile is een Turkse smartphonemaker die de afgelopen jaren in Nederland actief was met Android One-toestellen. Die draaiden de standaard Android-versie en kregen vaak en jarenlang updates. Tegenwoordig is het bedrijf niet meer in Nederland te vinden en zijn de oudere smartphones hier niet meer te koop. In andere landen is General Mobile nog wel actief. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de fabrikant van plan is om zijn rentree te maken in Nederland. Lees verder

Laatste General Mobile reviews

General Mobile nieuws

General Mobile = Android One

General Mobile = Android One

Koos je voor een toestel van General Mobile dan kon je aan de slag met Android One, oftewel een kale versie van het besturingssysteem. Dat was het grote voordeel van toestellen van het Turkse merk, helemaal in die periode. Naast de fijne software-ervaring kregen die toestellen ook verplicht een periode updates. Zo wist je zeker dat je aan de slag kon met de nieuwste Androidversies en dat de beveiliging up-to-date was.

General Mobile is gestopt in 2018

Speerpunt: Android One

General Mobile startte als één van de eerste fabrikanten van Android-smartphones. De GM SDTL1 verscheen al in 2009 en vormde het startschot voor een jarenlang telefoonavontuur. General Mobile is een Turkse fabrikant die zich jarenlang vooral richtte op goedkope toestellen voor ontwikkelingslanden. Later is het merk zich ook op Europa gaan richten en kwamen General Mobile-toestellen ook in Nederland uit. Zo verschenen hier de GM5 en GM5 Plus, midrange-modellen met Android One-software. 

Android One is stock-Android, dus zonder aanpassingen van een merk en zonder extra apps. Bovendien moest General Mobile verplicht een bepaalde periode updates uitrollen zodat klanten verzekerd waren van een minimale periode softwareondersteuning. General Mobile zag Android One als een middel om zich te onderscheiden van andere smartphonemerken, die vaak een schil over Android heen legden. De keuze voor Android One leverde General Mobile een schare fans op, maar die bleek niet groot genoeg om door te breken in Europa. 

Stekker eruit in Europa in 2018

In de jaren erna is General Mobile zich minder gaan richten op Android One-smartphones, in ieder geval in Europa. In 2018 kwam hier nog de GM8 uit, een goedkoop model inclusief Android One-software. Daarna is General Mobile in Nederland gestopt en heeft het zijn aandacht definitief verlegd naar andere landen. Met name thuisland Turkije. Daar verkoopt het bedrijf anno 2021 nog steeds smartphones, vooral midrange-modellen die zo’n 300 euro kosten. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat General Mobile plannen heeft om terug te keren in Nederland. 

Wie interesse heeft in een Android One-smartphone, kan het beste kijken naar Nokia. Dit merk installeert Android One-software op al zijn toestellen. Daarbij heeft dat bedrijf ook de 3+3+3-strategie uitgerold in 2021. Dat betekent dat je drie jaar lang versie-updates krijgt. Koop je nu dus een toestel met Android 11, dan krijg je sowieso Android 12, 13 en Android 14. Ook worden toestellen van Nokia drie jaar lang voorzien van beveiligingsupdates en krijg je tot slot drie jaar garantie op het toestel.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu