HTC U11 Plus en U11 Life preview: verbeterd vlaggenschip en stock-Android

Rick van der Veer
2 november 2017, 8:34
4 min leestijd
HTC U11 Plus en U11 Life preview: verbeterd vlaggenschip en stock-Android

Reviewscore

7,5

HTC kondigde onlangs aan een Plus-versie van zijn vlaggenschip uit te gaan brengen, tegelijk met het eerste Android One-toestel van de Taiwanese fabrikant, de HTC U11 Life. We hebben de smartphones alvast getest.

Lees verder na de advertentie.

HTC U11 Plus preview: verbeterd vlaggenschip

Tijdens een persevenement van HTC toonde het bedrijf twee nieuwe smartphones: de HTC U11 Plus en U11 Life. Dat eerste toestel is een verbeterde, grotere versie van HTC’s vlaggenschip. De U11 Plus behoudt dezelfde glazen, glimmende behuizing, maar voegt er een 6 inch-scherm, meer werkgeheugen en Android 8.0 (Oreo) aan toe.

In de korte tijd dat we het toestel mochten testen, hadden we weinig te klagen over de prestaties van het toestel. Dat is dan ook niet gek, want de U11 Plus is voorzien van dezelfde vlotte Snapdragon 835-processor als zijn ‘kleinere broer’, de HTC U11. HTC heeft met de U11 Plus nu ook een toestel met een randloos scherm, dat bovendien een beeldverhouding van 18 bij 9 heeft. Hierdoor is wel de vingerafdrukscanner naar de achterzijde verplaatst.

HTC U11 Plus hands-on

HTC introduceerde met de U11 ook Edge Sense, een techniek waarbij je acties uitvoert door in de smartphone te knijpen. Deze techniek is verder uitgebouwd op de U11 Plus, en laat je nu ook acties binnen apps uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld in WhatsApp een spraakbericht opnemen, of in Instagram een livestream starten. Vanaf je homescreen kun je ook apps als snelkoppeling instellen, die met een kneep geopend worden.

Wat opvalt is dat HTC het toestel in het transparant zwart uitbrengt. Dit betekent dat de achterkant gedeeltelijk doorzichtig is, waardoor je wat van de interne hardware ziet. Vooral de spoel die als nfc-antenne dient is goed zichtbaar, en geeft het toestel een futuristisch uiterlijk. Door de gladde, vingerafdrukgevoelige behuizing is een hoesje wel aan te raden, wat wel betekent dat je niet meer in het toestel kunt kijken.

De HTC U11 Plus wordt op de markt gebracht met een adviesprijs van 799 euro, wat 50 euro hoger is dan de adviesprijs van de HTC U11 toen dat toestel werd uitgebracht. Voor dat bedrag kun je kiezen uit vrijwel ieder ander vlaggenschip, waaronder de Nokia 8, Samsung Galaxy S8 Plus of Sony Xperia XZ Premium.

Tot dusver zijn we nog niet overtuigd dat de U11 Plus die hoge prijs waard is, aangezien het nog maar een paar maanden duurt tot de eerste vlaggenschepen van 2018 voor de deur staan. Die smartphones zijn voorzien van nieuwe chips en technieken, en het is maar de vraag of de U11 Plus daarmee kan concurreren.

HTC U11 Life: stock Android in HTC-jasje

De U11 Life is het eerste toestel van HTC met Googles Android One-programma aan boord. Dat betekent dat het toestel op een kale versie van Android draait, met de garantie voor twee jaar aan Android-updates. Daarnaast blijft Google tot drie jaar na de release nog beveiligingsupdates voor het toestel uitbrengen.

Aan de buitenkant lijkt de U11 Life behoorlijk op een gekrompen HTC U11. Het toestel is dan ook in dezelfde stijl vormgegeven, met een glazen behuizing die behoorlijk gevoelig is voor vingerafdrukken. Er is geen koptelefoonaansluiting aanwezig. Net zoals bij veel vlaggenschepen moet je het met een usb-c-adaptertje of draadloze headset doen.

HTC U11 Life hands-on

Wat camera’s betreft heeft de U11 Life op papier behoorlijke specs. Tijdens de hands-on was het nog niet mogelijk om deze uitgebreid te testen, maar met 16 megapixel-camera’s zowel aan de voor- als achterkant hebben we hoge verwachtingen. Het zal tijdens reviews moeten blijken of de camera’s hun hoge specificaties waar kunnen maken.

De U11 Life loopt op Android 8.0 (Oreo) uit de doos. De smartphone voelt dan ook aan als een Google Pixel, met HTC’s Edge Sense als grootste verschil. Sinds de overname van een gedeelte van HTC door Google is Edge Sense ook te gebruiken door dat bedrijf in eigen toestellen. De Pixel 2 is dan ook voorzien van de functie.

De adviesprijs van de HTC U11 Life bedraagt 349 euro, wat aardig aan de hoge kant is. Op dat prijspunt zit je niet ver meer van sommige vlaggenschepen af, terwijl de U11 Life wat specificaties betreft een echte middenklasser is. In de praktijk valt de U11 Life waarschijnlijk wat goedkoper ui, maar we zijn nog niet overtuigd van de adviesprijs die HTC voor het toestel vraagt.

Release en prijzen U11 Plus en U11 Life

HTC heeft ook al bekendgemaakt wanneer de U11 Plus en U11 Life in Nederland verschijnen. HTC’s Android One-smartphone ligt vanaf half november in de schappen, terwijl de U11 Plus een maand later te koop is. Bij de U11 Life kun je kiezen tussen een zwarte of blauwe versie, terwijl de U11 Plus alleen met een transparante, zwarte achterkant te krijgen is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC U11 Life
HTC U11 Life

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu