Eerste indruk: aan de slag met de Huawei P9 Lite

Jarno Stinissen
13 mei 2016, 20:00
4 min leestijd
Eerste indruk: aan de slag met de Huawei P9 Lite

Reviewscore

8

Waar de Huawei P9 en P9 Plus in volle glorie op een Huawei-evenement in Londen onthuld werden, is  de Huawei P9 Lite met minder bombarie op de markt verschenen. In deze preview lees je onze eerste indruk van de  midranger.

Lees verder na de advertentie.

De cijferscore hiernaast is gebaseerd op onze eerste indruk.

Huawei P9 Lite preview

Huawei heeft met de P9 een prima vlaggenschip in handen voor 2016. De goedkopere Lite-versie moet, net als de P8 Lite vorig jaar, met een relatief laag prijskaartje hoge ogen gooien in het middensegment. We hebben het toestel even in gebruik gehad, en hieronder lees je onze eerste indrukken.

Identiek design met full-hd-scherm

Tijdens het openmaken van de verpakking moesten we een paar keer  knipperen met onze ogen. De P9 Lite lijkt op het eerste gezicht namelijk sprekend op de reguliere P9. Pas wanneer je het toestel vastpakt, merk je dat het hier om de Lite-versie gaat. De afgeslankte versie is voorzien van een plastic behuizing in plaats van een metalen  en voelt hierdoor goedkoper aan. Het plastic design maakt ook dat de smartphone wat minder stevig is.

huawei p9 lite preview

Desondanks ligt de P9 Lite fijn in de hand. Mede door zijn  afgeronde hoeken en lage gewicht (147 gram) is het toestel makkelijk met één hand te bedienen. Wel steken de zijkanten iets uit en voelen deze ietwat scherp aan. Het toestel heeft daarnaast iets grotere bezels dan de reguliere P9, maar beschikt wel over hetzelfde 5,2 inch-full-hd-scherm.

Laatstgenoemde is een welkome verbetering ten opzichte van de P8 Lite, die het moest doen met een 5 inch-scherm met 1280 bij 720 pixels. Beelden zien er dan ook scherper en helderder uit op de P9 Lite. De kleurentemperatuur is standaard wat koel, maar dit kun je iets aanpassen  via  het instellingenscherm.

Hard- en software: boost in specs

De Huawei P9 Lite heeft een flinke upgrade gekregen wat specificaties betreft. Waar de P8 Lite gebruikmaakt van een 1,2GHz octacore-processor en 2GB RAM, heeft de nieuwe telefoon  een snellere 2,0GHz quadcore-processor met 3GB aan werkgeheugen. De 16GB aan opslagcapaciteit is echter hetzelfde gebleven, waardoor je niet bijzonder veel apps en media op het toestel kwijt kunt. Gelukkig is het geheugen wel uit te breiden middels  een micro-sd-kaartje tot 128GB.

De boost in hardware zorgt ervoor dat het  swipen door de menu’s erg soepel verloopt. De P9 Lite kan ook goed overweg met multitasken, maar we moeten het toestel langer  testen om een volledig oordeel te kunnen voordeel. Houd  Android Planet daarom volgende week in de gaten voor de uitgebreide review.

De Huawei P9 Lite draait op Android 6.0  met daaroverheen de nieuwe EMUI 4.1-schil van Huawei. De skin van Huawei laat, zoals we gewend zijn, nauwelijks iets over van de visuele stijl van stock-Android. Het grootste nadeel is de afwezigheid van een app-drawer. Hierdoor moeten apps in mapjes geplaatst worden, wil je het overzicht behouden. Gelukkig is dit probleem op te lossen door bijvoorbeeld de Google Now Launcher of Nova Launcher te downloaden, maar we hadden liever gezien dat dit niet nodig is.

De Huawei P9 Lite beschikt als eerste Lite-toestel over een vingerafdrukscanner. Alhoewel de scanner goed werkt, is deze minder snel dan die van de gewone P9. Ook heeft  de P9 Lite geen usb-c-poort voor snelle doorvoer en stroom, maar dit mag je ook (nog) niet verwachten van een midranger. De verwachting is dat de 3000 mAh-accu het zeker anderhalve dag volhoudt. In onze review komen we hier uitgebreid op terug.

Prima camera, maar geen Leica

Waar de reguliere P9 zich onderscheidt door zijn uitstekende dubbele 12 megapixel-camera van Leica, moet de P9 Lite het doen met ‘slechts’ één 13 megapixel-camera aan de achterkant. De eerste geschoten foto’s zien er redelijk goed uit. In onze review behandelen we onder andere of de camera ook in situaties met weinig licht goed presteert en welke opties je als gebruiker allemaal hebt.

huawei p9 lite preview

De 8 megapixel frontcamera beschikt – net als bij voorgaande Huawei-toestellen – over enkele geinige  features, zoals een glimlach-detector en `Perfect Selfie`, waarmee je gezicht er net iets egaler uitziet. Deze functies doen het vooral goed op een avondje uit met vrienden of familie, omdat ze voor de nodige hilariteit kunnen zorgen.

Conclusie Huawei P9 Lite  preview

Onze eerste indruk van de Huawei P9 Lite is positief. Alhoewel er geen hoogwaardige Leica-camera aanwezig is, heeft de toestel prima specs voor een midranger én een vingerafdrukscanner. Ook heeft het toestel een mooi design, geeft het full-hd-display alles scherp weer en is de hardware flink verbeterd. Huawei heeft echter weinig verbeterd aan de EMUI-skin, die nog steeds weinig meerwaarde biedt. De komende week nemen we de Huawei P9 Lite uitgebreid onder handen, waarna we een volledig oordeel over de smartphone kunnen vormen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P9 Lite
Huawei P9 Lite

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu