De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

LG G5 preview: metalen topper met interessante toevoegingen

Gijs Ettes
21 februari 2016, 16:46
6 min leestijd
LG G5 preview: metalen topper met interessante toevoegingen

Reviewscore

8,5

‘Life’s good when you play more’, was de slogan tijdens de officiële onthulling van de LG G5. Is het nieuwe vlaggenschip van LG speels en vernieuwend genoeg om de concurrentie met de Samsung Galaxy S7 aan te kunnen?

Lees verder na de advertentie.

De cijferscore voor deze preview is gebaseerd op onze eerste indruk.

Er gaat geen aankondiging van een nieuwe topsmartphone voorbij zonder de nodige gelekte foto’s en informatie. Dat was bij de LG G5 niet anders; al vóór de aankondiging wisten we dat het toestel zou beschikken over een metalen en deels modulaire behuizing, vingerafdrukscanner en high-end specs waaronder een 5,3 inch-scherm met een indrukwekkende QHD-resolutie. Toch wist LG ons tijdens de presentatie en de daarop volgende hands-on-sessie te verrassen. In deze LG G5 preview lees je onze eerste indruk.

Metalen, modulair design

Met de G5 slaat LG een nieuwe weg in wat betreft design. Het vele plastic en de verwijderbare achterklep hebben plaatsgemaakt voor een unibody behuizing van metaal en glas, die deels modulair is. Een groot voordeel ten opzichte van andere metalen smartphones is de verwijderbare accu; de onderkant van het toestel is uitschuifbaar en geeft je de mogelijkheid om de accu eruit te klikken en te vervangen. Daarnaast kun je er andere modules aan koppelen, zoals de cameragrip en audiomodule die LG gelijktijdig introduceerde.

lg g5 preview

Vergeleken met zijn voorganger voelt de LG G5 wat steviger en duurzamer aan. De smartphone meet 149,4 bij 73,9 bij 7,7 millimeter en weegt 159 gram, waarmee hij niet te zwaar is en lekker in hand ligt. Dat laatste komt ook dankzij de afgeronde hoeken en fijne, gladde afwerking. Dankzij het iets gekrompen schermformaat en de dunne bezels is de smartphone bovendien goed te hanteren.

lg g5 preview

De volumeknoppen zijn ditmaal verplaatst naar de zijkant, terwijl aan de achterkant nu alleen nog de camera en vingerafdrukscanner te vinden zijn. Laatstgenoemde is nieuw en zorgt ervoor dat je het toestel eindelijk kunt beveiligen en ontgrendelen met je vinger. De plaatsing aan de achterkant zorgt ervoor dat de scanner gemakkelijk is te bereiken als je de G5 vasthoudt. De scanner werkt accuraat en doet tevens dienst als powerknop.

Scherp display

Het display is iets gekrompen (van 5,5 naar 5,3 inch), maar de resolutie van 2560 bij 1440 pixels is ongewijzigd. Zoals we van LG gewend zijn, is de schermkwaliteit uitstekend, met goede kijkhoeken en een prima contrast en helderheid. De QHD-resolutie heeft in de praktijk niet zoveel meerwaarde, maar dat neemt niet weg dat het ips-scherm lekker scherp oogt. Met een 1080p-resolutie had het toestel waarschijnlijk wel een langere accuduur kunnen hebben.

lg g5 scherm

Net als Samsung heeft LG zijn vlaggenschip voorzien van een always on-display, wat inhoudt dat je de tijd, datum en notificaties ook kunt bekijken als het scherm is vergrendeld. Handig om even te checken of je nog nieuwe berichten hebt ontvangen, zonder dat je steeds het toestel hoeft aan te zetten. Dit spaart de accu, ook omdat het always on-display helaas niet heel fel is verlicht. Volgens LG kost de functie 0,8 procent aan accucapaciteit per uur.

lg g5 preview

Vernieuwde hardware en modules

Op het gebied van hardware vertoont de LG G5 veel gelijkenissen met de  Samsung Galaxy S7. Onder de motorkap vinden we een Snapdragon 820-chip, 4GB aan RAM, 32GB opslag met micro-sd-ondersteuning en een accu met een capaciteit van 2800 mAh. De accu is iets kleiner dan die van de LG G4, maar het is  lastig te zeggen of dit van negatieve invloed is op de accuduur. We kunnen ons niet voorstellen dat de verschillen dramatisch zijn, want de Snapdragon 820 is niet alleen krachtiger, maar ook energiezuiniger.

Als gezegd introduceerde LG gelijktijdig met de G5 twee apart verkrijgbare modules die je in het toestel kunt klikken. De LG Cam Plus is een cameragrip die een fysieke sluiter- en zoomknop met zich meebrengt en is voorzien van een ingebouwde accu. Die krikt de totale accucapaciteit op tot 4000 mAh, maar afgezien daarvan lijkt het accessoire weinig toe te voegen. Optische zoom ontbreekt bijvoorbeeld.

De aanvullende modules lijken niet heel veel toe te voegen

De LG Hi-Fi is een module, ontwikkeld door B&O, die de geluidskwaliteit van de smartphone moet verbeteren. De zogeheten dac (digitaal/analoogconverter) zet het digitale signaal om in een analoog signaal. De module is daarnaast in staat om het geluid van andere Androids of desktops te verbeteren, wanneer die zijn aangesloten op de LG G5.

En dan zijn er nog de LG Friends, enkele accessoires die je met de gelijknamige app kunt koppelen en bedienen. LG presenteerde de Rolling Bot, een kleine robot die al rollend foto`s en video`s kan maken. Daarnaast konden we tijdens de hands-on-sessie even spelen met de LG 360 VR, een lichte maar wat goedkoop aanvoelende vr-bril met een eigen scherm. Via usb-c is de bril met de G5 te verbinden. Een andere apart verkrijgbare gadget is de LG 360 Cam, een camera waarmee je foto`s en video`s in 360 graden kunt schieten en vervolgens met de LG 360 VR kunt bekijken. Over de prijs en beschikbaarheid in de Benelux is nog niets bekend.

Software, camera en accuduur

De G5 draait standaard op Android 6.0 Marshmallow en voelt lekker vlot aan. Dat is mede te danken aan de kleurrijke, maar lichte skin die LG over Android heeft gelegd. De skin bevat geen apart applicatie-overzicht, maar wel aanvullende apps die alleen uit te schakelen zijn. Naast de Google-apps vind je op het toestel onder meer Evernote, LG Friends Manager, Quickmemo+ en diverse tools geïnstalleerd. Ook levert LG een eigen gezondheids-app mee en een vrij complete camera-app met de nodige manuele opties.

lg g5 camera

De camera zelf konden we nog niet uitgebreid testen, maar op papier lijkt de 16 megapixel-camera een flinke verbetering te zijn. Dat is vooral te danken aan de wide-angle-lens van 135 graden die ervoor zorgt dat je veel bredere foto’s kunt schieten. Zogeheten wideshots hebben wel een maximale resolutie van 8 megapixels. Zoals we van LG gewend zijn, focust de camera ook nog eens bijzonder snel, zodat bewegende objecten scherp worden vastgelegd. Aan de voorzijde bevindt zich een 8 megapixel-frontcamera die prima voldoet voor selfies en videogesprekken in full-hd.

Tot slot de accu, die heeft ditmaal 2800 mAh en is via usb-c op te laden. De accu ondersteunt Quick Charge 3.0, waardoor hij in ongeveer een uurtje opgeladen moet zijn. Hoe lang de accu het uithoudt bij normaal gebruik, kunnen we pas na een uitgebreidere testperiode zeggen.

Conclusie LG G5 preview

Op het eerste gezicht voelt  de LG G5 als een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. We juichen het metalen en deels modulaire design toe; het geeft de smartphone een premium uitstraling, terwijl de accu nog steeds verwijderbaar is. Over de aanvullende modules hebben we zo onze twijfels, maar het is fijn dat de accu te verwisselen is als de capaciteit na verloop van tijd afneemt. Qua specs is de  G5 minstens zo krachtig als zijn belangrijkste concurrent, de Galaxy S7, en zo voelt hij in gebruik ook aan. De interface is soepel en het toestel wordt niet overmatig warm. Het zal echter op de prijs aankomen of LG de strijd van Samsung weet te winnen. Wat de G5 gaat kosten is op het moment van schrijven echter nog een raadsel.

LG brengt de G5 uit in de kleuren zilver, goud, roze en titan. De adviesprijs en beschikbaarheid zijn nog niet bekend. Naar verluidt brengt LG het toestel in april uit voor circa 599 dollar.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G5
LG G5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu