Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

LG G5 review: modulair vlaggenschip is niet perfect

Wouter Nijsen
15 april 2016, 20:38
13 min leestijd
LG G5 review: modulair vlaggenschip is niet perfect

Reviewscore

8

Het modulaire design van de LG G5 is een interessant en vernieuwend idee. Maar is het toestel goed genoeg om zich te onderscheiden van andere vlaggenschepen? Je leest het in deze LG G5 review.

Vernieuwing

Waar de vlaggenschepen van Samsung en HTC het veilig spelen door voort te borduren op hun voorganger, zoekt LG met de G5 de vernieuwing. Met de LG G4 introduceerde het bedrijf de leren achterkant en bracht het de micro-sd-slot en verwisselbare accu terug. De nieuwe G5 is weer iets compleet anders: een toestel  met een deels modulair design dat diverse mogelijkheden biedt, en een metalen behuizing. Dit maakt voor een uitstekende smartphone, die wel een aantal minpuntjes heeft.

Design: metalen behuizing voelt goedkoop

Een belangrijk minpunt van voorgaande LG-toestellen was de goedkope, plastic behuizing. Met de leren achterkant van de G4 loste LG dit probleem gedeeltelijk op. Door de volledig metalen behuizing moet de G5 pas echt als een high-end toestel aanvoelen. Helaas valt dat in de praktijk nogal tegen.  De LG G5 heeft een aluminium chassis dat met een laagje verf is bedekt, waarbij een laag primer ervoor zorgt dat beide materialen aan elkaar worden gehecht en de antennestrepen verborgen blijven.

LG G5 review

Hierdoor voelt de LG G5 goedkoper aan dan de vlaggenschepen van Samsung , HTC en Huawei. Het premiumgevoel ontbreekt een beetje wanneer je de G5 vasthoudt, en dat is jammer. Dit wilt echter niet zeggen dat de smartphone niet lekker in de hand ligt. Het toestel voelt stevig aan en  biedt genoeg grip, maar het metalen randje dat de behuizing omhelst had wel iets minder scherp gemogen. Aan de linkerkant vinden we de volumeknoppen en aan de achterkant de homeknop om de G5 in- en uit te schakelen.

Het modulaire ontwerp

De grootste trekpleister van de LG G5 is het modulaire design. Aan de linkerkant van het toestel zit een knopje om de sleuf aan de onderkant los te koppelen. Hierdoor kun je de accu gemakkelijk vervangen of een losse module plaatsen, die je dan weer in de opening stopt. De Cam Plus en Hi-Fi Plus zijn momenteel twee verkrijgbare modules die je op deze manier in het toestel kunt klikken. Voor deze review hebben we de modules helaas nog niet kunnen testen.

De Cam Plus is een cameragrip die een fysieke sluiter- en zoomknop toevoegt aan de LG G5, evenals een draaiwieltje om in en uit te zoomen. Doordat de Cam Plus veel dikker is dan de reguliere behuizing, ligt de G5 steviger in de hand, terwijl de fysieke knopjes ervoor zorgen dat je niet het scherm hoeft aan te raken om bepaalde functies te gebruiken. De Cam Plus heeft tevens een 1200 mAh-accu, die wordt gebruikt om beelden met de module te schieten. De module  verlengt echter niet de accuduur van de G5, tenzij dit bij de reguliere batterij nodig is.

lg g5 review2

De Hi-Fi Plus-module is ontwikkeld door B&O en verbetert de geluidskwaliteit van de smartphone. Het is een dac (digitaal/analoogconverter), die het digitale geluidssignaal omzet in een analoog signaal. De Hifi Plus vervangt het standaard onderkantje van de LG G5 en heeft een usb-c- en koptelefoon-aansluiting. De module oogt simpel en is (gelukkig) minder lomp dan de Cam Plus. Tijdens de presentatie op het MWC deed LG ook de H3 B&O Play uit de doeken, een setje oordopjes die met de Hi-Fi Plus-module werken.

Friends

In de praktijk is de Cam Plus vooral handig voor gebruikers die fotografie serieus nemen, al is de module verassend simpel te installeren en gebruiken. Aan de onderkant is een schuifknopje aanwezig, waarmee je snel de camera-app kunt opstart of afsluit. Het draaiknopje aan de rechterkant gebruik je om in- en uit te zoomen, en met de twee knopjes schakel je naar de videomodus of leg je beelden vast.

LG G5 review

De Cam Plus werkt opvallend goed, al kunnen we ons maar weinig situaties voorstellen wanneer je de module echt nodig hebt. Het zoomen, schakelen van modus en vastleggen van een foto gaat even goed met de knoppen op het touchscreen. Bovendien heeft de camera-app het zichtbaar moeilijk wanneer je de zoomknop gebruikt, met frequente haperingen en een enkele vastloper als gevolg.

Toch is het schieten van foto`s en video`s met de Cam Plus best een bijzondere ervaring. Het extra gewicht zorgt ervoor dat de LG G5 fijner vasthoudt, vooral als je één hand gebruikt. Daarnaast kun je de camera razendsnel activeren en wordt het scherm niet met je vingers bedekt; iets wat wel gebeurt wanneer je op de normale manier een foto maakt. Een andere fijne eigenschap is de 1200 mAh-accu, die de reguliere accu oplaadt met de energie die tijdens het maken van foto`s en video`s verbruikt werd. Helaas is het niet zo dat de accuduur wordt verlengd. Voor de 99 euro die je voor de Cam Plus betaalt, hadden we dat stiekem wel gehoopt.

LG 360 Cam

De LG 360 Cam is een andere `vriend` van de LG G5 en kan worden gebruikt om 360-graden-beelden op te nemen. Het apparaatje is uitgerust met een 13 megapixel-camera aan zowel de voor- als achterkant, elk met een groothoeklens van 200 graden. De camera verbindt draadloos via wifi of bluetooth en wordt met de 360 Cam Manager-app bediend. Je hebt verschillende modi om mee te spelen, die elk hun eigenschappen hebben, wat vrij unieke beelden oplevert.

lg g5 review

Foto`s en video`s die je maakt kunnen worden geüpload naar Google Street View, of worden bekeken met de 360 VR. Een andere fijne eigenschap van de LG 360 Cam is het compacte formaat en gewicht van slechts 72 gram. Hiermee is het een van de meest compacte 360-graden-camera`s op de markt, wat handig is als je het apparaatje overal mee naartoe neemt.

De fotokwaliteit is niet heel bijzonder, maar voor de meeste gebruikers meer dan voldoende. Video`s zien er iets korreliger uit, al wordt dit verholpen als je naar de 180-graden-stand schakelt. Een ander probleem is de hoge adviesprijs van 279 euro, waardoor de LG 360 Cam  maar voor weinig mensen interessant is.

LG 360 VR

Tot slot de LG 360 VR, een virtual reality-bril die middels een usb-c-kabeltje wordt aangesloten op de LG G5. Zet je de vr-bril aan, dan wordt het scherm van de G5 uitgeschakeld, al gebruik je het dan nog wel om de interface te bedienen. Standaard zijn er virtual reality-beelden van LG aanwezig, maar je kunt de bril ook gebruiken met de Google Cardboard-app en 360-graden-content op YouTube. Dit werkt prima, maar helaas is de 360 VR verre van een perfect product.

LG G5 review

De LG 360 VR valt in zowel positieve als negatieve zin op door zijn compacte formaat. Enerzijds is de vr-bril enorm compact en licht, wat de draagbaarheid ten goede komt. Anderzijds is de 360 VR niet heel comfortabel om te dragen, wat vooral komt door de brilpootjes die al snel knellen achter je oren. Daarnaast rust de neusbrug niet lekker op je neus, wat al vrij snel pijnlijk wordt. We hadden liever gezien dat LG had gekozen voor een comfortabeler  ontwerp.

Ook moet je niet te veel verwachten van de beeldkwaliteit van de 360 VR. De twee displays hebben elk een relatief lage resolutie van 960 bij 720 pixels, waardoor beelden korreliger ogen dan bij bijvoorbeeld de Samsung Gear VR. Bovendien wordt de virtual reality-ervaring verstoort door de hoeveelheid omgevingslicht die de bril doorlaat. Dit alles zorgt ervoor dat het lastig is om de LG 360 VR aan te raden, wat ook deels komt door de adviesprijs van 279 euro waarmee het apparaat lanceert.

Scherm

LG voorziet haar vlaggenschepen doorgaans van een QHD-scherm, en dit is bij de LG G5 niet anders. Het scherm meet 5,3 inch, waarmee het qua formaat net tussen de Galaxy S7 en Nexus 6P valt. Door de resolutie van 2560 bij 1440 pixels ogen beelden enorm scherp, waarbij de schermhelderheid behoorlijk kan worden opgeschroefd.

lg g5 review3

Het IPS LCD-scherm zorgt voor een prima kleurreproductie, mooi contrast en goede kijkhoeken. De beeldkwaliteit is dus dik in orde, al kan het display zich niet helemaal meten met het super-amoled-scherm van de Galaxy S7 (Edge). In vergelijking met dit vlaggenschip zien kleuren er op de LG G5 iets minder helder uit.

Always on-display

Nieuw bij de LG G5 is het always on-display. Deze functie kennen we ook van de Galaxy S7 en laat gebruikers de tijd en gemiste notificaties checken, zonder dat het scherm hiervoor ingeschakeld hoeft te zijn. In de praktijk betekent dit dat je niet op de homeknop hoeft te drukken om te checken hoe laat het is, of als je nog een berichtje hebt ontvangen.

galaxy s7 vs lg g5

Met kleine icoontjes zie je van welke apps je meldingen hebt ontvangen, al wordt het accupercentage niet getoond. Helaas is het donkere scherm soms wat moeilijk leesbaar, omdat LG de helderheid omlaag heeft moeten schroeven om het energieverbruik te beperken. Toch vinden we het always on-display vooral erg handig.

Hardware: enorm krachtig

De LG G5 is voorzien van het neusje van de zalm wat mobiele hardware betreft. De smartphone wordt aangedreven door de Snapdragon 820-chip, die sneller en energiezuiniger is en bovendien geen last heeft van de overhittingsproblemen van de Snapdragon 810. Met een quadcore-processor, 4GB RAM en Adreno 530-gpu is de LG G5 een stuk krachtiger dan zijn voorganger, en dat merk je direct.

Het is een genot om door de interface te navigeren en te surfen met Chrome. Ook met zware applicaties en grafisch intensieve games heeft de G5 geen problemen. Bovendien wordt de smartphone nauwelijks bovengemiddeld warm: iets wat alleen voorkomt als je het toestel oplaadt.

LG G5 review

Net als zijn voorganger kan de LG G5 worden uitgebreid met een micro-sd-kaartje van maximaal 200GB. Van de 32GB aan interne opslagruimte is ongeveer 20GB beschikbaar voor de gebruiker, aangezien een fors gedeelte wordt ingenomen door de systeemsoftware en geïnstalleerde apps. Bij normaal gebruik is 20GB vaak voldoende: je kunt genoeg apps en games op het spel kwijt, al is een geheugenkaartje wel handig als je veel muziek en video`s op het toestel opslaat. Helaas ondersteunt de LG G5 niet het adoptable storage van Android 6.0, waardoor je geen apps op de micro-sd-kaartje kunt installeren.

Vingerafdrukscanner aan de achterkant

De nieuwe vingerafdrukscanner zorgt ervoor dat je de LG G5 razendsnel kunt ontgrendelen. De scanner zit in de homeknop aan de achterkant verwerkt en is een stukje kleiner dan die van bijvoorbeeld de Nexus 6P. Hierdoor moet je je wijsvinger nauwkeuriger op de scanner leggen. De vingerafdrukscanner werkt echter uitstekend en is lekker snel. Een fijne toevoeging.

De vingerafdrukscanner van de G5 werkt uitstekend

Software: soepel en snel met Marshmallow

Zoals je van een nieuw vlaggenschip zou verwachten, draait de LG G5 standaard op Android 6.0 (Marshmallow). Marshmallow is sneller en energiezuiniger dan eerdere Android-versies en de skin die LG meelevert, UX 5.0, doet hier weinig aan af. De visuele veranderingen die UX 5.0 doorvoert blijven (gelukkig) beperkt. De schil werkt lekker vlot, voelt afgewerkt aan en steekt logisch in elkaar. Met Marshmallow heb je de optie om afzonderlijke app-permissies te beheren en Google Now on Tap, al moet je voor laatstgenoemde wel de G5 in het Engels zetten.

LG G5 review

Een minpunt is de afwezigheid van een app-drawer. Apps worden daarentegen allemaal op het homescreen geplaatst, wat er al gauw onoverzichtelijk uitziet. Applicaties kunnen wel op alfabetische volgorde worden gesorteerd, maar een apart overzicht is beduidend beter. Via de LG Smartworld-app krijg je alsnog een applicatieoverzicht op de G5. Open hiervoor de app, tik in de zoekbalk `LG Home 4.0` en download de software. Heb je liever een pure Android-ervaring, dan kun je natuurlijk ook de Google Now Launcher installeren.

LG levert wel wat bloatware mee. Naast een backup-, gezondheids- en muziek-app staan ook Instagram, Evernote en Facebook standaard op de G5 geïnstalleerd. Dit scheelt je wat zoekwerk in Google Play, maar gek genoeg zijn de applicaties niet te verwijderen. De Friends Manager-app, die bedoeld is om LG Friends te koppelen, is vooralsnog weinig functioneel omdat de apparaten nog niet in Nederland beschikbaar zijn. Handig is QuickRemote, een app die de infraroodblaster van je smartphone gebruikt om afstandsbiedingen in huis te vervangen.

Camera: uitstekend en vol met opties

Met de G5 zet LG ook groots in op smartphonefotografie. Aan de achterkant zijn niet één, maar twee cameralenzen te vinden. Het gaat om een reguliere 16 megapixel-camera en een 8 megapixel-camera met een groothoeklens van 135 gram. Hoewel laatstgenoemde foto`s in een lagere resolutie schiet, zijn er genoeg opties die dit te compenseren.

lg g5 review

Door de groothoeklens is het enorm simpel om wijde omgevingen te fotograferen, wat bijvoorbeeld handig is op een concert of als je van een grote groep mensen een foto wilt maken. Bovendien ogen plaatjes erg scherp, focust de camera lekker snel en zorgt de led-flitser in donkere situaties voor genoeg licht. Door het lagere diafragma van f/1.8 maakt de G5 minder mooie foto`s in het donker dan bijvoorbeeld de Galaxy S7, maar het verschil is niet enorm groot.

Zoals we inmiddels van LG gewend zijn, biedt de camera-app de nodige manuele opties om het perfecte shot te maken. De applicatie staat standaard op de Basis-modus, maar wanneer je naar `Handmatig` schakelt verschijnen  opties als de witbalans, manuele focus en iso-waarde in beeld. Ook is het mogelijk om bepaalde onderdelen van een foto uit het beeld te laten springen en beelden in het RAW-formaat op te slaan.

Ook over de reguliere 16 megapixel-camera zijn we te spreken. De camera presteert vooral goed bij close-ups, waar enorm veel detail te zien is en er gemakkelijk een fraai schermdiepte-effect wordt gecreëerd. Video`s schiet de LG G5 in 4K-video`s met 30 fps, waarbij beeldstabilisatie ervoor zorgt dat filmpjes scherp ogen. De 8 megapixel-frontcamera voldoet prima voor selfies en heeft een optie waarbij een gedeelte van het scherm wit kleurt, zodat er tijdelijk meer licht beschikbaar is.

Accuduur: middelmatig

Het modulaire design heeft ervoor gezorgd dat LG de accu van de G5 iets heeft moeten verkleinen. De accucapaciteit bedraagt 2800 mAh, waarmee de accu een stukje kleiner is dan die van  de LG G4, Galaxy S7 of Huawei P9 (allemaal 3000 mAh). We haalden gemiddeld een scherm-aan-tijd van ongeveer drie en een half uur, wat niet slecht maar ook niet bijzonder goed is. Bij normaal gebruik gaat de G5 een volle dag mee, maar dan moet de smartphone wel aan het stroom. Daar kan het always on-display, dat de meeste energie bespaart, vrij weinig aan doen.

Gelukkig is de LG G5 door de usb-c-poort en Quick Charge 3.0 razendsnel op te laden. In iets meer dan een uur laad je het toestel volledig op, en binnen een halfuur krijg je al ruim 60 procent tot je beschikking. Handig als je snel de deur uit moet, maar niet de tijd hebt om het toestel volledig op te laden.

Met de spaarstand, die wordt ingeschakeld als het accupercentage onder de 15 procent duikt, kun je wat extra uurtjes uit de LG G5 persen. De modus beperkt het gebruik van apps op de achtergrond en kan het always on-display tijdelijk uitschakelen. De zogeheten `Game-optimalisator` past de videokwaliteit bij  games aan om stroom te besparen.

Conclusie LG G5 review

Met de G5 zet LG op veel vlakken een flinke stap vooruit. Het modulaire design heeft potentie en zorgt er daarnaast voor dat je gemakkelijk de accu kunt verwisselen: iets wat niet veel meer voorkomt. De camera biedt met de groothoeklens iets nieuws en produceert mooie beelden, die je naar eigen smaak kunt bijschaven dankzij de nodige manuele opties. Ook op de prestaties, software en het scherm mag LG trots zijn, al vinden we het jammer dat de accuduur niet is verbeterd. Ook de metalen behuizing stelt wat teleur, terwijl de schermkwaliteit het net niet haalt bij die van zijn grootste concurrent: de Galaxy S7. Niettemin heeft de LG G5 voldoende in huis om een succes te worden.

De LG G5 is vanaf 29 april in de Benelux verkrijgbaar. Hieronder vind je de beste aanbiedingen om de LG G5 met abonnement of los te bestellen.

LG G5

LG G5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen LG G5 prijzen. Bekijk alle LG smartphones.

Alle LG smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G5
LG G5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu