De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Nokia 5 review: oude bekende maakt overtuigende comeback

Thomas Haenen
5 juli 2017, 21:11
6 min leestijd
Nokia 5 review: oude bekende maakt overtuigende comeback

Reviewscore

8,5

Nokia is terug, en hoe. De teruggekeerde Finse fabrikant leunt niet alleen op naamsherkenning, maar levert ook een uitstekende budgetsmartphone af, zoals je ontdekt in onze Nokia 5 review.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Nokia 5 review

Als er één fabrikant is die een roerige geschiedenis heeft gehad, dan is het wel Nokia. Het Finse bedrijf domineerde ooit de mobiele markt, met succesnummers als de Nokia 3310. Toen concurrenten Apple en Google hun eigen smartphones en software introduceerden, ging het echter al gauw bergaf. De fabrikant besloot met Microsoft en Windows Phone in zee te gaan, maar dat besturingssysteem sloeg nooit aan. Microsoft nam de mobiele divisie over, maar ontsloeg al binnen een paar jaar duizenden medewerkers.

Toen bekend werd dat het onbekende HMD Global de merknaam overnam, waren we daar dan ook licht achterdochtig over. Werd Nokia in ere hersteld, of hoopte HMD alleen te profiteren van een bekende naam? De Nokia 5 biedt hoop. Qua degelijkheid, betrouwbaarheid en prijs-kwaliteitsverhouding is dit een Nokia zoals we het gewend zijn.

Design: lang leve degelijkheid

Het oude Nokia wist als geen ander dat degelijkheid geen vies woord hoeft te zijn, en dit toestel onderstreept dat. Met een adviesprijs van 199 euro is de Nokia 5 goedkoop, maar dat merk je niet aan de bouwkwaliteit. Geen goedkoop plastic of vervelende randjes, maar een stuk aluminium met een aflopende achterkant die heerlijk aan voelt. Mooi en modern, maar vooral degelijk.

De camera en led-flitser achterop steken een klein beetje uit, waardoor het toestel niet plat op zijn rug ligt. Onder het scherm vinden we de vingerafdrukscanner en deze werkt goed. In deze prijsklasse zijn vingerafdrukscannerscanners nog altijd vrij zeldzaam, maar die van de Nokia 5 doet zijn werk goed. Aan de onderkant zit een micro-usb-poort (helaas nog geen usb-c), de aan/uit- en volumeknoppen zijn rechts te vinden. De achterkant is niet verwijderbaar, dus de verwisselbare accu’s van weleer ontbreken helaas.

Scherm en hardware: solide basis

Het 5,2 inch-scherm heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels, wat voor behoorlijk scherp beeld zorgt. In deze prijsklasse zien we tegenwoordig vooral full-hd-displays, maar die extra scherpte is geen groot gemis. Het beeld zelf is lekker helder en zelfs in het volle zonlicht goed afleesbaar.

De Snapdragon 430-chip die Nokia gebruikt is niet de allerkrachtigste, maar in het dagelijks gebruik meer dan voldoende. Dat komt deels omdat Nokia stock-Android gebruikt. Daardoor blijft het aantal apps op de achtergrond beperkt. Zo vlot als een vlaggenschip is de Nokia 5 natuurlijk niet, en apps als WhatsApp, Chrome en de camera hebben dan ook een zichtbare seconde nodig om op te starten. Eenmaal geopend heb je echter geen last meer van haperingen.

Er is 16GB opslagruimte aanwezig, waarvan ongeveer 8GB al gebruikt wordt door meegeleverde apps en software. De overgebleven ruimte is wat krap als je graag veel muziek en foto’s op je toestel zet, maar kan gelukkig uitgebreid worden met een micro-sd-kaartje. De specificaties krijgen al met al een ruime voldoende: niets opzienbarends, maar meer dan genoeg om goed mee uit de voeten te kunnen.

Software: opgeruimd staat netjes

Nokia zegt dat het voor de software intensief samenwerkt met Google, en dat we het toestel daarom kunnen zien als een goedkope Google Pixel. Dat klinkt als een marketingclaim, maar wordt in de praktijk vooralsnog waargemaakt. De Nokia 5 loopt namelijk op een nagenoeg onaangepaste versie van Android 7.1. Daardoor oogt het besturingssysteem opgeruimder dan op andere smartphones. De interface is modern, gebruiksvriendelijk en bevat geen overbodige extra features.

Want hoewel ouderwetse Nokia-fans wellicht teleurgesteld zijn dat apps als Snake ontbreken, is het voor velen een verademing. De Nokia 5 heeft geen enkele meegeleverde app van de fabrikant, op een digitale handleiding na. Bovendien zijn Googles eigen apps en design onaangetast gebleven, behalve de camera-app. Nokia heeft het design daarvan licht aangepast. Ook zijn er een paar extra features, zoals een kompas of richtlijnen die je in het beeldveld kunt plaatsen. Filters, maskers en andere geinige features ontbreken: ook hier houden de Finnen het opgeruimd.

Fabrikant HMD belooft bovendien snelle en volledige software-ondersteuning voor de komende twee jaar. Dat betekent dat je tot halverwege 2019 nog de laatste Android-updates en beveiligingsupdates krijgt. Het bedrijf hoopt binnen een maand na Googles release van Android 8.0 al een update voor de Nokia 5 uit te rollen.

Omdat Nokia een ‘nieuw’ merk is, is het afwachten of die belofte waargemaakt wordt. De Finnen zien snelle updates in ieder geval wel als een speerpunt. Dat kunnen we over andere fabrikanten namelijk niet zeggen. De smartphones die Huawei, Samsung en Alcatel dit jaar in deze prijsklasse uitbrengen, hoeven de komende tijd geen updates te verwachten, laat staan in 2019.

Camera vereist inspanning

De 13 megapixel-camera achterop stelt helaas teleur. Foto’s die je schiet zijn al heel snel overbelicht. Staat er een lamp in beeld, komt de zon binnen of is er een andere lichtbron, dan staat er niet alleen een felle witte vlek in beeld, maar heeft de hele foto een lichte tint. Ook beweging is al gauw funest voor het beeld.

Met de juiste lichtomstandigheden zien foto’s er gelukkig wel relatief scherp en kleurecht uit. Je kunt dus prima foto’s maken met de Nokia 5, al moet je er alleen wat meer moeite voor doen. De 8 megapixel-camera voorop is voldoende voor de meeste selfies: scherp genoeg en rijk in detail.

Accu: lange levensduur, lange oplaadtijd

Nee, deze telefoon haalt het natuurlijk niet bij de accuduur van de Nokia’s van weleer. Weken zonder opladen, zoals met de 3310 mogelijk was, zit er niet in. Toch is de accucapaciteit van 3000 mAh genoeg om moeiteloos het einde van de dag te halen. Vaak hadden we in de avond nog zo’n 30 procent over, zelfs bij intensief gebruik. Ook het geringe accuverbruik op stand-by valt op: ‘s nachts wordt er slechts 1 á 2 procent accu verbruikt.

nokia 5 review

Helaas ondersteunt het toestel geen Quick Charge. Sterker nog: het duurt enorm lang voordat de smartphone is opgeladen. Ons testexemplaar had ruim drie uur nodig om van 10 naar 100 procent te komen. Natuurlijk is een budgettoestel nooit zo snel als bijvoorbeeld de OnePlus 5, die in een half uur 60 procent erbij krijgt. Maar Nokia haalt het zelfs niet bij andere toestellen in deze prijsklasse. De Moto G5, die ook voor 199 euro verschijnt, laadt veel sneller op.

Conclusie Nokia 5 review

Met de Nokia 5 maakt de Finse fabrikant een overtuigende comeback op de mobiele markt. Het is echter niet het strakke design of de puike hardware dat de spotlights verdient. Nee, de ster op deze smartphone, dat is Android zelf. Nokia laat de fratsen achterwege met lekker uitgeklede software. Dat zorgt voor snelheid en gebruiksvriendelijkheid die we doorgaans zelden zien in deze prijsklasse.

Nokia belooft bovendien twee jaar lang ondersteuning te bieden in de vorm van updates. De ‘nieuwkomer’ moet zich op dat gebied nog bewijzen, maar als het die belofte waarmaakt, dan streeft men vrijwel alle concurrenten voorbij. Het is alsof Nokia nooit is weggeweest: met dit toestel pakken de Finnen in één keer vrijwel alle goodwill en vertrouwen van het oude Nokia terug.

Nokia 5 kopen

De Nokia 5 is los te koop voor 199 euro. Daarbij heb je de keuze uit verschillende kleuren, waaronder zwart, zilver en blauw. De Nokia 5 is met abonnement verkrijgbaar bij vrijwel alle Nederlandse providers.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 5
Nokia 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu