De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Samsung Galaxy A40 en A70 preview: betaalbaar met scherpe prijs-kwaliteitsverhouding

Rens Blom
10 april 2019, 19:12
5 min leestijd
Samsung Galaxy A40 en A70 preview: betaalbaar met scherpe prijs-kwaliteitsverhouding

Samsung breidt zijn Galaxy A-serie uit met nieuwe modellen, waaronder de A40 en A70. Deze midrangers hebben betaalbare adviesprijzen en interessante specificaties, waaronder grote oled-schermen. In deze Samsung Galaxy A40 preview nemen we de A40 en A70 onder de loep.

Lees verder na de advertentie.

Eerste indruk van de nieuwe A-serie

Vorige maand bracht Samsung de Galaxy A50 uit, een midrange model met een grote accu en een vingerafdrukscanner onder het scherm. De fabrikant breidt zijn Galaxy A-reeks nu uit met de Galaxy A10 en A20e als goedkope vervangers van de Galaxy J-lijn, terwijl de dure A80 een voorkantvullend display en kantelende camera heeft.

De nieuwe A40 en A70 zijn echte midrangers en hebben adviesprijzen van respectievelijk 249 en 399 euro. De A40 is al te koop, de A70 volgt naar verwachting eind april. Beide toestellen zijn verkrijgbaar in hippe kleuren en draaien op Android 9.0 (Pie) met de OneUI-schil van Samsung. Deze softwareschil is geoptimaliseerd voor grote schermen en komt met twee vooraf geïnstalleerde apps (Netflix en Facebook).

Samsung Galaxy A40 en A70

Check onze Samsung Galaxy A40 preview

De Galaxy A40 bevindt zich qua specificaties en prijs tussen de Galaxy A20e en A50 en heeft een vergelijkbaar uiterlijk. De glimmende plastic behuizing voelt stevig aan maar is glad, dus een hoesje kan handig zijn. Geinig is dat de achterkant gekleurde effecten toont als er licht op valt. Achterop zit een vingerafdrukscanner en een nauwelijks uitstekende dubbele camera.

Het 5,9 inch oled-scherm heeft een notch en een smalle rand onderin. Het display oogt erg fraai, met levendige kleuren en een hoog contrast. De scherpte is dik in orde door de full-hd-resolutie. Waar de meeste Galaxy A-modellen beschikken over een fors scherm, is de A40 handzamer. Dat is fijn als je een smartphone zoekt die je (grotendeels) met één hand kan bedienen. Onderop het toestel zit een usb-c-aansluiting die de 3100 mAh accu snel oplaadt. De accucapaciteit lijkt voldoende voor een dag gebruik, al heb ik dit nog niet kunnen testen.

Samsung Galaxy A40

De dubbele camera op de achterkant bestaat uit een 16 megapixel lens en een 5 megapixel groothoeklens. Eerstgenoemde lijkt prima foto’s te maken, al vormt de belichting soms een probleem. Kijkend naar het prijspunt van het toestel kan je geen wonderen verwachten, maar de kiekjes zijn goed genoeg voor sociale media of een fotoboekje. De groothoeklens legt een wijder deel van de omgeving vast. Handig, maar de fotokwaliteit haalt het merkbaar niet bij de reguliere camera. De kleuren, juiste belichting en hoeveelheid detail zijn minder.

Voorop zit een 25 megapixel frontcamera. Die maakt scherpe selfies en heeft verschillende standen, waaronder een schoonheidsmodus. Of je gezicht daadwerkelijk mooier wordt, valt echter te betwisten.

De smartphone draait op een onbekende processor met 4GB werkgeheugen. In onze uitgebreide review gaan we dieper in op de prestaties, maar tijdens mijn eerste kennismaking had de A40 geen moeite met het opstarten, draaien en wisselen van apps. Het opslaggeheugen is met 64GB groot genoeg om heel wat apps en foto’s op te slaan. Er is ook een micro-sd-slot aanwezig.

Galaxy A70 heeft enorm scherm

Pak de Galaxy A70 op en je merkt meteen hoe groot een 6,7 inch scherm is. Het toestel is – net als de Galaxy A80 – aan de forse kant en voor velen niet met één hand te bedienen. De randen rond het scherm zijn vrij smal, met bovenin een kleine notch voor de 32 megapixel selfiecamera. Het display oogt scherp door de full-hd-resolutie. Het oled-paneel levert bovendien een kleurrijk beeld met een hoog contrast.

Samsung Galaxy A70

De plastic achterkant voelt degelijk maar wat goedkoop aan omdat hij glad is. De glimmende afwerking is bovendien een vingerafdrukmagneet. Bijzonder is het subtiele regenboog-effect op het zwarte model waar ik mee aan de slag kon. Valt er genoeg licht op de achterkant dan zie je allerlei kleuren, die bovendien veranderen als je het toestel draait. Niet iedereen zal er fan van zijn, maar persoonlijk vind ik het een fraai detail. Achterop zit een driedubbele cameramodule die nauwelijks uitsteekt – wel zo fijn.

Forse accu laadt rap op

Voor een 399 euro kostende smartphone heeft de Galaxy A70 opvallend indrukwekkende specificaties. Het werkgeheugen meet een royale 6GB en er is 128GB (uitbreidbare) opslagruimte aanwezig; allebei evenveel als op de veel duurdere Galaxy S10e. Ook interessant is de optische vingerafdrukscanner onder het scherm, al heb ik die nog niet goed kunnen testen. De A50 heeft dezelfde scanner en die kreeg onlangs een (broodnodige) update om de scanner te verbeteren. In onze Galaxy A70-review zullen we dan ook dieper ingaan op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de vingerafdrukscanner.

Samsung Galaxy A70

Opvallend aan de Galaxy A70 is zijn grote accu van 4500 mAh. Ter vergelijking: de bijna even grote iPhone Xs Max heeft een 3300 mAh accu. De verwachting is dat de Samsung-smartphone moeiteloos anderhalve dag meegaat, iets wat ik uiteraard niet heb kunnen testen tijdens mijn eerste indruk.

Minstens zo bijzonder is de snelheid waarmee de batterij oplaadt. Waar iPhones en de Samsung Galaxy S10-modellen met maximaal 15W opladen, ondersteunt de veel goedkopere Galaxy A70 opladen met 25W. Dit betekent dat de accu sneller vol zit. Draadloos opladen is helaas dan weer niet mogelijk. Overigens laadt de duurdere Galaxy A80 ook met 25W op.

Drie camera’s

Zoals gezegd heeft de A70 drie camera’s op de achterkant. De primaire camera heeft een resolutie van 32 megapixel en wordt vergezeld door een 5 megapixel dieptesensor en een 8 megapixel groothoeklens. De foto’s die ik maakte in mijn korte testperiode zagen er goed uit, al lijkt de portretmodus nog niet helemaal juist te werken. Samsung gaf aan dat de software nog verbeterd wordt voordat het toestel in de winkels verschijnt.

Samsung Galaxy A70

Conclusie Samsung Galaxy A40 en A70 preview

Met de Galaxy A40 en A70 betreedt Samsung het overvolle middensegment, waar het zelf al actief is met de Galaxy A50. De smartphones hebben veel concurrentie, maar weten zich vooralsnog te onderscheiden met hun prijs/kwaliteitsverhouding. De A40 (249 euro) is een handzaam en ‘gewoon goed’ toestel met een scherpe prijs. Dat maakt hem interessant voor een grote doelgroep. De A70 is vooral bedoeld voor wie op zoek is naar een enorme smartphone. Gecombineerd met de degelijke hardware en prijs van 399 euro is het een aantrekkelijk model voor phabletliefhebbers.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy A40
Samsung Galaxy A40

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu