Samsung Galaxy S5 Review: toptoestel met misschien wel té veel opties

Gijs Ettes
15 april 2014, 14:00
16 min leestijd
Samsung Galaxy S5 Review: toptoestel met misschien wel té veel opties

Reviewscore

8,5

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest omtrent de Samsung Galaxy S5. Niet zo gek natuurlijk, als je nagaat dat de Galaxy S4 de best verkopende smartphone ooit was. Zijn opvolger, die sinds kort verkrijgbaar is, hoopt dat succes minstens te evenaren en doet dat met snellere hardware en een aantal fijne hard- en softwarematige snufjes. Zo is het scherm groter, schiet de camera nog sneller scherpe kiekjes en is er een vingerafdrukscanner met diverse mogelijkheden. Ook het design is op de schop gegaan en mede daardoor is de S5 stof- en waterbestendig.

Lees verder na de advertentie.

De vraag die op ieders lippen brandt, is natuurlijk of deze nieuwe features genoeg zijn om tot aankoop over te gaan. De Galaxy S4 beschikt immers ook over een goed display, een prima camera en snelle hardware. In deze Samsung Galaxy S5 review  belichten we alle voor- en nadelen van het nieuwe Samsung-toestel en evalueren we hoe het het zich verhoudt ten opzichte van de concurrentie.

Design: waterdicht, maar niet echt premium

Een van de meest besproken aspecten van de Galaxy S5 is het ontwerp van de smartphone. Lang werd gedacht dat Samsung voor zijn nieuwe vlaggenschip zou kiezen voor een behuizing van metaal, in plaats van plastic. Tot teleurstelling van velen is de Galaxy S5 echter net zo plastic als zijn voorgangers. Dat heeft zo zijn voors en tegens. De Galaxy S5 is als een van de weinige Samsung-telefoons (de Galaxy S4 Active daargelaten) IP67-gecertificeerd, wat betekent dat het toestel stof- en waterbestendig is. De S5 kan een half uur onderwater gehouden worden, zonder dat er schade optreedt aan de hardware. Uit diverse praktijktests is gebleken dat de smartphone het zelfs nog langer ondergedompeld uithoudt.

Galaxy S5 review 3

Bovendien is de achterklep nog steeds te verwijderen, zodat je gemakkelijk de accu, simkaart en micro-sd-kaart kunt verwisselen. Een ander voordeel is dat het toestel met 145 gram relatief licht en dun is voor zijn grootte. De S5 meet 142 bij 72,5 bij 8,1 millimeter en is daarmee fors, maar toch nog wel in een gemiddelde broekzak te krijgen.

De achterklep is voorzien van een soort bolletjesreliëf en voelt zacht aan, maar kan niet verbloemen dat de Galaxy S5 voornamelijk uit plastic bestaat. En dat voelt gewoonweg niet zo ‘premium’ aan als het glimmende aluminium van de HTC One M8. Beide telefoons hebben een adviesprijs van 699 euro. Samsung probeert dit te rechtvaardigen middels de vingerafdrukscanner, hartslagmeter en 400 euro aan gratis apps en abonnementen (lees meer over deze Galaxy S5 goodies) die de M8 dan weer niet heeft. Die toevoegingen zijn mooi meegenomen, maar de vraag is natuurlijk of elke gebruiker er even veel aan heeft.

Galaxy S5 review

Toch is de Galaxy S5 echter een mooie smartphone om te zien. Het display is groot en kleurrijk, voorzien van dunne schermranden en de volumeknoppen en powerknop aan de zijkanten zijn gemakkelijk te bereiken. Daarnaast maakt de fysieke homeknop onder het scherm in combinatie met de capacitieve multitask- en terugknop het gemakkelijk om door Android te navigeren.

Verder geeft het een gerust gevoel dat de smartphone waterbestendig is en je de accu laat verwijderen. Je kunt de S5 dus in de toiletpot laten vallen of meenemen op een strandvakantie, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het toestel kapot gaat.

Scherm: dezelfde resolutie, maar bijzonder helder

Toen Samsung bekendmaakte dat de Galaxy S5 ‘maar’ een 1080p-scherm zou krijgen, konden we een gevoel van teleurstelling niet onderdrukken. Nu we de smartphone langdurig hebben getest, kunnen we stellen dat die teleurstelling ongegrond is. We zijn erg te spreken over de kwaliteit van het super-amoled-scherm van het toestel dat met 5,1 inch nét iets groter is dan dat van de Galaxy S4. De pixeldichtheid is met 432 ppi iets lager, maar de helderheid is wel opgeschroefd tot 450 nits. In de praktijk betekent de hoge resolutie dat afzonderlijke pixels niet zijn te onderscheiden en dat bijvoorbeeld teksten op uitgezoomde websites goed leesbaar zijn.

Galaxy S5 review

Bij zonlicht past het scherm zich automatisch aan, waardoor het vrijwel altijd goed afleesbaar is. Wil je juist ‘s avonds in het donker over het web surfen of een e-book lezen, dan kun je het display vrijwel volledig dimmen. Daarnaast zijn de kijkhoeken uitstekend. Het maakt niet uit vanuit welke hoek je het scherm bekijkt; kleuren spatten van het scherm. Dat maakt het bekijken van foto’s en video’s een waar genot. Bovendien is de krasbestendigheid van het display dankzij Gorilla Glass 3 toegenomen, waardoor de S5 in theorie een smartphone is waar je niet al te voorzichtig mee hoeft om te springen.

Vingerafdrukscanner

De Galaxy S5 is een van de weinige smartphones die is uitgerust met een vingerafdrukscanner. Deze is net als bij de iPhone 6  geïmplementeerd in de homeknop, maar verschilt qua werking. Om je vingerafdruk te registreren, moet je namelijk een veegbeweging maken in plaats van je vinger op de scanner houden. In totaal kun je drie afdrukken instellen om je toestel te ontgrendelen, betalingen te verrichten en afzonderlijke mappen te beveiligen. Probeert iemand anders in te loggen op je telefoon of gaat het scannen mis? Dan is er nog steeds een wachtwoord met letters en cijfers vereist om verder te komen dan het vergrendelscherm. Bovendien worden je vingerafdrukken versleuteld en lokaal opgeslagen en is het onmogelijk om de scanner te foppen met een nepafdruk.

Betalen met je vingerafdruk
Waar je met de vingerafdrukscanner van de iPhone 6 op dit moment  alleen kunt inloggen en iTunes aankopen goedkeuren, is er met de Galaxy S5 scanner meer mogelijk. De meest in het oog springende functie is de mogelijkheid om via PayPal betalingen te verrichten. Onlangs stelde PayPal vingerafdrukauthenticatie beschikbaar, waardoor je met een veegbeweging gemakkelijk en veilig online kunt betalen en in winkels die de app ondersteunen. Op het moment van schrijven vallen daaronder bijvoorbeeld winkels als V&D, Mediamarkt, Abercrombie, Sony en Philips. Bovendien heeft Samsung de SDK van de vingerafdrukscanner beschikbaar gesteld zodat ook banken en andere partijen er in de toekomst mee aan de slag kunnen.

Een andere handige feature is de privacystand die je via de instellingen kunt inschakelen. Hiermee kun je bepaalde bestanden verplaatsen naar een privé-map die alleen jij kunt inzien. Denk aan beschamende foto’s die je dus alleen kunt benaderen middels jouw vingerafdruk.

Nauwkeurigheid
De nauwkeurigheid van de vingerafdrukscanner is goed, al is het lastig om met één hand je toestel te ontgrendelen. Je duim zit namelijk schuin als je de S5 vasthoudt en wanneer je geen rechte veegbeweging maakt, wordt de afdruk niet herkend. Een tweede hand is daardoor noodzakelijk om het toestel vast te houden. Het is geen onoverkomelijk probleem, maar we hadden graag gezien dat het – net als bij de iPhone 6  – voldoende was om je vinger gewoon op de scanner te plaatsen.

De hartslagmeter en S Health

Samsung positioneert de S5 onder andere als een smartphone voor actieve gebruikers, en mede daarom is het toestel voorzien van een hartslagmeter. Deze bevindt zich aan de achterzijde van het toestel naast de flitser en werkt alleen in combinatie met de vernieuwde S Health-app. Deze staat standaard geïnstalleerd op de S5 en laat je je (sport-)activiteiten bijhouden en deze in een soort dagboek raadplegen. Zo kun je S Health activeren als je gaat hardlopen of fietsen, invoeren wat je hebt gegeten en checken hoe het is gesteld met je gewicht. Voor het tellen van je stappen werkt de S5 samen met de sportarmband Gear Fit die we apart bespreken. Het accessoire is echter niet noodzakelijk om gebruik te maken van Samsungs sport-app.

Vanuit S Health kun je direct je hartslag meten door de functie te activeren en enkele seconden je vinger op de sensor te houden. Vervolgens zie je hoeveel slagen per minuut je hart klopt. Door op gezette tijden je hartslag te meten, krijg je op die manier een indruk van je fysieke gesteldheid. Samsung benadrukt hierbij wel dat de sensor niet gezien moet worden als medisch instrument. De hartslagmeter geeft alleen een indicatie van je hartslag, maar voor echt accurate metingen ben je beter af met een meer professionele hartslagmeter. Het is dan ook een geinige toevoeging, maar niet een die consumenten zal overhalen om de Galaxy S5 aan te schaffen.

Hardware

Dat geldt gelukkig wel voor de overige hardware. De Galaxy S5 heeft momenteel – samen met de HTC One M8 – de snelste processor op de markt: een 2,5GHz Snapdragon 801-quadcore-processor. Deze wordt bijgestaan door een Adreno 330-gpu en 2GB aan werkgeheugen. In de praktijk laat de S5 je geen moment wachten. Het opstarten van de telefoon gaat snel, je vingerafdruk wordt direct gescand en bij het wisselen tussen homescreens zijn geen vertragingen merkbaar. Ook het starten en afsluiten van apps en het wegvegen van meldingen verloopt vlot.

Ook als je veel apps tegelijkertijd draait en een grafisch ingewikkelde game als Asphalt 8 start, geeft het toestel geen krimp. Op veel toestellen is de racegame vrijwel onspeelbaar, maar dat is niet het geval bij de Galaxy S5. De snelle hardware heeft ook een positief effect op de camera-app; deze is direct klaar voor gebruik en stelt snel scherp.

Galaxy S5 review

Als we dan toch iets negatiefs moeten zeggen over de hardware, dan is het wel dat het 16GB-model uit de doos wel erg weinig opslagruimte biedt. Standaard is er nog maar 8,7GB beschikbaar voor de gebruiker en dat hadden we graag anders gezien. Je kunt de opslag weliswaar met een micro-sd-kaart uitbreiden tot 128GB, maar niet alle apps laten zich installeren op de geheugenkaart. Op een gegeven moment is de ruimte dus op en zul je bestanden moeten verwijderen. Grootverbruikers zijn daarom beter af met de 32GB-versie, die helaas nog niet (breed) verkrijgbaar is.

Software

TouchWiz is altijd al de kleurrijkste skin voor Android geweest en dat is bij de Galaxy S5 niet anders. Het ontgrendelscherm toont al een rijk boeket aan kleuren en zodra je hebt ingelogd met je vingerafdruk of een code kom je terecht bij de net zo kleurrijke homescreens die standaard zijn voorzien van diverse widgets en apps. Het meest linkse homescreen is gereserveerd voor My Magazine, een soort grote widget die – net als BlinkFeed bij de HTC One – blokken informatie over sport, fotografie, nieuws, kunst en ga zo maar door. Je kunt ook je sociale netwerken (LinkedIn, Twitter en YouTube) koppelen, maar wat precies wordt getoond, is volledig willekeurig. Ook is het onmogelijk om bijvoorbeeld rss-feeds te importeren of te wisselen tussen berichten. Erg functioneel is My Magazine daarom niet.

Apps
Werpen we een blik op het applicatievenster, dan valt op dat TouchWiz er opgeruimder uitziet. Er zijn drie schermen aan apps en in principe is alles aanwezig; van een notitie-app en bestandsbeheerder tot fitness-app S Health en chat-app ChatOn.

Je kunt bovendien mappen aanmaken, apps verwijderen of uitschakelen en geoptimaliseerde apps downloaden uit de Samsung-store. Hier vind je bijvoorbeeld de Gear Fit Manager voor het koppelen en instellen van de sportarmband. Een office-app ontbreekt, maar deze desgewenst makkelijk uit de Play Store te halen.

Multi Window, Toolbox en Downloadbooster
Omdat de Galaxy S5 standaard op Android 4.4.2 draait, zijn de statusbalken doorzichtig. Veeg je de bovenste statusbalk naar beneden, dan krijg je toegang tot meldingen en diverse snelle opties voor het inschakelen van onder andere wifi, bluetooth, je dataverbinding en de extra energiebesparende stand die we hieronder bespreken. Ook kun je met een enkele tik Multi Window inschakelen, waarmee je twee apps tegelijkertijd kunt draaien. Er verschijnt dan een pijltje aan de linkerzijde van het scherm en als je daarop tikt, krijg je een menu waarin je de gewenste apps kunt activeren. Handig als je bijvoorbeeld een video op YouTube bekijkt en tegelijkertijd een mailtje of sms wilt beantwoorden.

Het snelmenu geeft ook toegang tot Toolbox, een kleine widget met snelkoppelingen naar de camera, browser, calculator, notitie-app en voicerecorder. Je kunt het zwevende menu plaatsen waar je wilt, zodat je snel toegang hebt tot veelgebruikte apps.

Verder kun je de Downloadbooster inschakelen om gebruik te maken van je mobiele én wifi-verbinding bij het downloaden van apps en bestanden. We merkten via 3G weinig verschil in snelheid, maar overschreden in korte tijd bijna onze databundel. De Downloadbooster daarom alleen geschikt voor wie de beschikking heeft over 4G en een grote databundel.

Instellingen en interface
De Galaxy S5 is een smartphone met veel, heel veel mogelijkheden. Dat blijkt vooral als je de instellingen opent. Je kunt dit menu als lijst weergeven, waarna je een overzicht van meer dan 60 (!) opties krijgt. De tabbladweergave maakt het instellingenvenster wat minder overweldigend door opties onder te verdelen in tabs als ‘Snelle instellingen’, ‘Verbindingen’ en ‘Apparaat’. Toch kost het soms moeite om specifieke instellingen terug te vinden – niet zo gek dus dat Samsung hier een zoekfunctie heeft geïmplementeerd.

Wil je de interface simpeler maken, dan kun je kiezen voor de eenvoudige stand die de homescreens voorziet van grote widgets en iconen met de belangrijkste functies. Handig voor oudere gebruikers dus. Daarnaast is er Kid Mode dat ideaal is als je kinderen ongestoord met je S5 wilt laten spelen. De modus biedt een veilige omgeving met games, apps en multimedia waarvoor jij toestemming hebt gegeven en is bovendien met een code te beveiligen. Heb je geen (jonge) kinderen, dan zul je de functie waarschijnlijk links laten liggen.

Camera

Net als de software is ook de camera door Samsung flink onder handen genomen. De camera-app is gemakkelijk in gebruik en heeft een opgeruimde interface. Via pictogrammen aan de linkerzijde schakel je snel tussen de hoofd- en frontcamera en start je de selectieve focus. Hiermee kun je objecten van dichtbij fotograferen en zorgen dat de achtergrond wordt vervaagd, zodat het object nog meer opvalt. Selectieve focus werkt het beste bij objecten die maximaal 50 centimeter van je zijn verwijderd en levert doorgaans goede resultaten op. Wel duurt de verwerkingstijd een aantal seconden, maar echt storend is dit niet.

Vanuit het hoofdscherm van de camera-app start je ook snel de hdr-functie. Deze werkt redelijk goed in het in balans brengen van de belichting van je kiekjes, maar daarbij is het wel van belang dat je je toestel stil houdt. De meeste hdr-foto’s die wij schoten waren ietwat bewogen, zelfs als we het idee hadden het toestel stil te hebben gehouden.

Galaxy S5 camera

Linksonder in de camera-app bevindt zich de knop om de instellingen te openen. Hier kun je de afmetingen van foto’s en video’s bepalen, de beeldstabilisatie inschakelen, de witbalans en belichtingswaarde tweaken, een timer bepalen en filters (sepia, visoog, cartoon etc.) kiezen. Filters worden realtime toegepast, zodat je precies ziet hoe de uiteindelijk foto wordt. Daarnaast kun je hulplijnen instellen die je helpen bij je compositie.

Naast een automatische stand, kun je ook kiezen voor de standen Panorama, Dubbele Camera en Gezichtscorrectie. Vooral de laatste twee zijn interessant; met de dubbele camera gebruik je zowel de hoofd- als frontcamera om je foto te schieten, terwijl je met gezichtscorrectie je subject er nog knapper uit kan laten zien. Het resultaat is nog het beste te vergelijken met een extra dikke laag make-up en ziet er – vooral bij mannen – wat nep uit.

Galaxy S5 review

Niettemin zijn de foto’s die de Galaxy S5 schiet bijzonder scherp. Details worden – ook op een druilerige ochtend in april – goed weergegeven en foto’s ogen kleurrijk. Daarnaast biedt de camera de optie in om full-hd (1920 bij 1090 pixels) én ultra-hd (3840 bij 2160 pixels) te filmen. In beide modi is het beeld vloeiend en scherp, al kun je in ultra-hd niet in hdr filmen, effecten toepassen en foto’s maken terwijl je opneemt. Scherpstellen gaat gelukkig wel vlot en bij het inzoomen valt op hoeveel detail er nog overblijft dankzij de hoge resolutie. Het afspelen van 4K-video kan uiteraard alleen op televisies die dit ondersteunen.

Accuduur en spaarstand

Screenshot_2014-04-15-13-52-02

Samsung heeft de Galaxy S5 voorzien van een 2800 mAh-accu; qua capaciteit dus geen enorme verbetering ten opzichte van de Galaxy S4. In theorie staat de accu van de S5 garant voor een langere beltijd van 21 uur. Bij gemiddeld gebruik moet het toestel na circa anderhalve dag weer aan de oplader, waarmee de S5 sowieso al bovengemiddeld scoort. Dat is mede te danken aan het feit dat het scherm zich slim aanpast, zodat je bij veel of weinig zonlicht altijd de juiste helderheid hebt. Bovendien springt Android sinds versie 4.4 efficiënter om met de beschikbare hardware, met een langere accuduur als gevolg.

Daarnaast beschikt de S5 over een extra energiebesparende stand die je gemakkelijk instelt via het notificatiescherm. Deze maakt het scherm zwart-wit, beperkt het applicatiegebruik tot alleen de apps die noodzakelijk zijn en door jou geselecteerd en schakelt de mobiele gegevens uit als je het scherm dimt. Ook wifi en bluetooth worden uitgeschakeld. Doordat alleen nog belangrijke processen draaien, kun je veel langer met de accu doen. Met een volle acculading beschik je in de spaarstand nog over een standby-tijd van circa dertig dagen, maar kun je wel nog steeds bellen, internetten, mailen en en sms`en. Bij een acculading van 10 procent of minder kun je nog steeds een dag met het toestel doen; ideaal dus voor noodsituaties waarin je bereikbaar moet zijn en een belangrijke stap voorwaarts.

Conclusie

Galaxy S5 kopen

De Samsung Galaxy S5 is een enorm veelzijdig toestel met een aantal fijne verbeteringen. Zo is het display helder en voorzien van betere kijkhoeken, is het design stof- en waterbestendig en de camera functioneler dan ooit. Ondanks dat het toestel grotendeels uit plastic bestaat, voelt het stevig en high-end aan. Daarbij hapert de smartphone nergens, zelfs niet als je veel apps, games en andere processen tegelijkertijd draait. Wat we in de praktijk echter het fijnste vinden is de opgeruimde interface. TouchWiz is nog steeds een kermis van kleuren, maar instellingen en apps rangschikken of de interface tweaken is zo gepiept. Er zijn nog steeds enorm veel functies die vast niet iedereen gaat gebruiken, maar je kunt ze nu in ieder geval verbergen of elders onderbrengen. Twee features die minder lekker uit de verf komen, zijn de vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Eerstgenoemde kun je weliswaar op veel verschillende manieren gebruiken, maar de scanner met één hand bedienen is vrijwel onmogelijk. De hartslagmeter is wat ons betreft een gimmick die weinig toevoegt aan de functionaliteit van de smartphone. Gelukkig onderscheidt het toestel zich met een uitstekende accuduur die dankzij de spaarstand flink is op te rekken. De Galaxy S5 scoort op de belangrijkste punten en is daarmee een toptoestel dat de strijd met de concurrentie gemakkelijk aankan.

Samsung Galaxy S5 videoreview

In de Galaxy S5 videoreview gaan we in op wat er nieuw is aan Samsungs vlaggenschip en checken we hoe die vernieuwingen bijdragen aan een betere gebruikerservaring. Check de video hieronder!

Samsung Galaxy S5 prijzen met abonnement

Je bent vast benieuwd voor welke prijs je de Galaxy S5 kunt bestellen. Hieronder vind je de beste aanbiedingen van dit moment en zorg je dat je de S5 het goedkoopst in huis haalt!

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy S5 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu