De Xiaomi Mi A3 is alweer het derde Android One-toestel van de Chinese fabrikant en op papier biedt de smartphone opnieuw veel waar voor zijn geld. Toch voelt de telefoon wat minder compleet aan dan zijn voorganger. In deze review bespreken we waarom.
Lees verder na de advertentie.
Check de Xiaomi Mi A3 review
Xiaomi-smartphones onderscheiden zich door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar voor een groep gebruikers is de zware MIUI-skin van het bedrijf een reden om van de telefoons af te zien. Voor die mensen is er de Mi A-reeks, toestellen die in het Android One-programma vallen en dus beschikken over stock-Android. Daarnaast kun je rekenen op een lange software-ondersteuning.
Met de Mi A1 en Mi A2 gooide Xiaomi hoge ogen en het bedrijf hoopt met de Mi A3 hetzelfde te doen. Daarvoor heeft de Chinese fabrikant een aantal pijnpunten aangepakt, maar de A3 is niet op alle fronten een verbetering, en soms zelfs een achteruitgang. In deze review lees je er alles over.
Het testmodel voor deze Xiaomi Mi A3 review is ter beschikking gesteld door Belsimpel.
Handzaam design
De Xiaomi Mi A3 is de Europese variant van de Mi CC9e en beschikt daarom over exact hetzelfde ontwerp. Vooral fijn is dat de smartphone behoorlijk compact is, en daardoor relatief makkelijk met één hand te bedienen is. Met je duim reik je makkelijk naar de zijkanten en ook de bovenkant van het scherm lukt aardig.
Aan de onderkant zit een usb-c-poort en de speaker, waarbij laatstgenoemde goed klinkt. Rechts zitten de aan/uit- en volumeknoppen, links zit de sleuf voor een simkaart en micro-sd-kaartje. Aan de bovenkant vinden we een koptelefoonaansluiting, terwijl die bij de Mi A2 juist ontbrak. Dat is een fijne verbetering.
De Mi A3 komt in drie kleuren: blauw, grijs en wit. Ons testmodel is de blauwe variant en die ziet er tof uit. De achterkant heeft een soort ‘golfeffect’ en dat ziet er uniek uit. De camera steekt overigens iets uit de behuizing, maar hier je vrijwel niets van. Het toestel heeft helaas geen nfc, waardoor mobiel betalen niet mogelijk is.
Scherm is doorn in het oog
Er kleeft een groot nadeel aan de Xiaomi Mi A3, en dat is het scherm. Het display heeft namelijk een resolutie van 1560 bij 720 pixels en dat is op het schermformaat van 6,01 inch simpelweg niet goed genoeg. Beelden ogen korrelig, vooral bij video’s merk je het gebrek aan detail en als je tekst leest op een witte achtergrond, kun je de losse pixels tellen.
De keuze voor een 720p-scherm is helemaal raar als je bedenkt dat de Xiaomi Mi A1 en Mi A2 wél een full-hd-display hadden. Voor de prestaties en accuduur is een lagere resolutie natuurlijk gunstig, maar ik had liever gezien dat Xiaomi op iets anders had bezuinigd en de Mi A3 had uitgerust met een full-hd-scherm.
Het scherm van de smartphone is overigens wel een amoled-paneel, waardoor kleuren mooi ogen en de helderheid ook in orde is. Het is alleen jammer dat de resolutie het nogal verpest, omdat beelden er nooit echt scherp uit zien. Ook in deze prijsklasse verwachten we inmiddels beter.
De randen rondom het scherm zijn iets dunner dan bij de Mi A2, maar een randloos toestel is de A3 zeker niet. Aan de onderkant is een flinke bezel aanwezig en ook de randen aan de zijkanten en bovenkant zijn niet extreem dun. Bovenaan het scherm zit een waterdruppel-notch, die erg klein is en niet echt stoort.
Vlotte hardware en vingerafdrukscanner
De Xiaomi Mi A3 wordt aangedreven door de Snapdragon 665-chip en hoewel die niet veel sneller is dan de processor in de Mi A2, zijn de prestaties prima. Apps starten snel op, draaien vloeiend en ook flink multitasken is geen probleem. Bij intensief gebruik en grafische zware apps zie je wat haperingen, maar dat is logisch en verder niet heel storend.
Onder de motorkap zit ook 4GB aan werkgeheugen en 64 of 128GB aan opslagruimte, afhankelijk van welke variant je kiest. De smartphone heeft bovendien ondersteuning voor micro-sd-geheugenkaartjes, dus je kan de opslag altijd verder uitbreiden.
Opvallend is dat de Xiaomi Mi A3 beschikt over een optische vingerafdrukscanner onder het scherm. Dat zien we in het budgetsegment niet heel vaak en het is knap dat Xiaomi dit voor deze prijs voor elkaar heeft gekregen. Toch begrijp ik de keuze van de fabrikant niet helemaal, want een ‘ouderwetse’ vingerafdrukscanner aan de achterkant werkt een stuk vlotter dan de scanner van de Mi A3.
Zijn voorganger, de Mi A2, ontgrendelt dan ook beduidend sneller, en dat is jammer. De vingerafdrukscanner is echter niet slecht en werkt behoorlijk accuraat, maar is gewoon wat langzaam. De aanwezige gezichtsherkenning is een stukje sneller maar ook onveiliger, en zou ik daarom niet zo snel gebruiken.
Android One als grote troef
Natuurlijk draait het bij de Xiaomi Mi A3 vooral om de software, omdat de telefoon onderdeel is van het Android One-programma. Dat betekent dat Xiaomi minstens drie jaar lang beveiligingsupdates uitbrengt en ook twee grote Android-upgrades aan de Mi A3 geeft. De telefoon draait uit de doos op Android 9.0 (Pie) en krijgt dus updates naar Android Q en R.
Beveiligingsupdates verschijnen maandelijks en tijdens mijn testperiode kwam de patch van juli 2019 binnen. De beveiligingsupdate van augustus 2019 is op het moment van publicatie nog niet uitgebracht door Xiaomi.
De software van de Mi A3 is zoals je dat op bijvoorbeeld de Pixel-telefoons ziet, op een paar kleine visuele aanpassingen na. Daarnaast levert Xiaomi twee eigen apps mee en kun je tijdens de installatie kiezen voor een optionele AliExpress-app. Verder is de software helemaal ‘schoon’ en dat is waarschijnlijk hoe de meeste mensen Android het liefste zien.
Prima camera voor het geld
De Mi A2 had een opvallend goede camera en bij de Mi A3 is dit opnieuw zo. Op de achterkant zit een driedubbele camera: een primaire lens van 48 megapixel, een groothoeklens van 8 megapixel en een 2 megapixel-sensor die helpt bij het maken van portretfoto’s. De primaire camera maakt bij daglicht uitstekende foto’s, waarbij veel detail zichtbaar is en ook het contrast en dynamisch bereik dik in orde zijn.
De groothoeklens is een handige optie om te hebben, omdat je hiermee veel bredere foto’s kunt maken van bijvoorbeeld wijde omgevingen. De 8 megapixel-lens is echter aanzienlijk minder goed dan de primaire camera, en daardoor zien kleuren er minder mooi uit en is er ook minder detail zichtbaar. Zeker als het donker is, heb je daarom niet zoveel aan de lens.
De ‘normale’ camera maakt veel betere foto’s in de avonduren en dat komt ook door de nachtmodus, die Xiaomi aan de camera-app heeft toegevoegd. Gebruik je deze feature, dan neemt de Mi A3 een paar seconden de tijd om een foto te nemen, maar die ziet er dan wel een stukje helderder uit.
Verwacht niet hetzelfde effect als bij bijvoorbeeld de nachtmodus van de Pixel-telefoons, waarbij een hele donkere foto ineens compleet anders oogt. De nachtfeature van de Mi A3 is vooral bedoeld om foto’s iets te verbeteren, en dat doet ‘ie prima.
Uiteraard is ook een portretmodus aanwezig en die doet zijn werk goed. Bij genoeg daglicht komt het bokeh-effect mooi tot zijn recht en wordt de voorgrond netjes gescheiden van de achtergrond. Ook bij selfies, die worden genomen met de 32 megapixel-frontcamera, ziet de scherptediepte er goed uit.
Grote accu, trage oplader
De lagere schermresolutie is als gezegd gunstig voor de 4030 mAh-accu en dat merk je in de praktijk zeker. Tijdens mijn testperiode haalde ik vaak anderhalve dag op een volle lading en dat is erg goed. Xiaomi heeft het zelf over een accuduur van twee dagen en hoewel je dat met redelijk intensief gebruik niet haalt, is het wel mogelijk als je het iets rustiger aan doet.
De Mi A3 ondersteunt snelladen met Quick Charge 3.0 (18 Watt), maar Xiaomi stopt gek genoeg geen geschikte adapter in het doosje. De telefoon wordt geleverd met een 10 Watt-oplader en daarmee duurt het volledig opladen ruim twee uur. Dat is niet extreem traag, maar ook zeker niet snel.
Na een half uur opladen met de meegeleverde adapter zit het toestel voor zo’n 30 procent vol, en hoewel je daarmee weer een tijdje vooruit kan, is het jammer dat de snellader niet gewoon in de doos zit. De meeste andere fabrikanten bezuinigen daar – zelfs in dit prijssegment – niet meer op.
Conclusie Xiaomi Mi A3 review
Xiaomi doet met de Mi A3 veel dingen goed. Zo is het design fraai, maken de camera’s opvallend goede foto’s en is de accuduur dik in orde. Maar het is vooral de software die de smartphone zo fijn in gebruik maakt. Android One is simpel en snel en de garantie op veel en snel updates is enorm fijn.
De Mi A3 is echter geen perfecte smartphone, verre van zelfs. Het is jammer dat de prestaties niet echt vooruit zijn gegaan, Xiaomi nog steeds geen snellader meelevert en nfc opnieuw ontbreekt. Maar het is vooral het scherm dat erg tegenvalt, omdat de resolutie te laag is. Veel concurrenten hebben een scherper scherm en als je dat heel belangrijk vindt, dan kun je de Mi A3 beter links laten liggen.
Xiaomi Mi A3 kopen
Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden en wil je de Xiaomi Mi A3 kopen? De smartphone heeft een adviesprijs van 249 euro, maar is bij bijvoorbeeld Belsimpel voor minder te krijgen. Het is ook mogelijk om de Mi A3 met een abonnement in huis te halen.

Xiaomi Mi A3 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Xiaomi Mi A3 prijzen. Bekijk alle Xiaomi smartphones.
Alle Xiaomi smartphones met prijzen