Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 8.0 update

Wouter Nijsen
11 oktober 2018, 7:00
8 min leestijd
Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 8.0 update

De definitieve versie van Android 8.0 (Oreo) is nu beschikbaar. Het is echter maar de vraag of en wanneer jouw smartphone met de software aan de slag mag. In dit overzicht zie je welke smartphones een update kunnen verwachten.

Lees verder na de advertentie.

Het grote Android 8.0 update-overzicht

Hieronder zetten we op een rijtje welke apparaten de Android 8.0-update ontvangen. Voor sommige toestellen is deze informatie al bevestigd, terwijl het bij andere om een verwachting of gerucht gaat. We werken dit overzicht regelmatig bij, naarmate we meer weten over de uitrol van Android Oreo naar de toestellen. Zo weet je precies welke toestellen geüpdatet worden naar de nieuwste versie.

Tussen haakjes zie je wanneer de update naar verwachting wordt uitgerold. Houd er rekening mee dat fabrikanten zich lang niet altijd houden aan hun beloften. Vaak duurt het (veel) langer voordat updates worden uitgerold en voor iedereen beschikbaar zijn. Bovendien is het zo dat wanneer een update in één land wordt uitgerold, het vaak lang duurt voordat we er in de Benelux mee aan de slag kunnen. Bovendien moeten providers de updates ook nog goedkeuren, waarvoor bezitters van een branded toestel (van een provider) langer moeten wachten.

Aan de slag met Oreo

Google heeft de afgelopen maanden verschillende testversies van Android 8.0 uitgebracht. De definitieve lancering van Android Oreo, zoals de naam luidt, volgde op 21 augustus. De update is al beschikbaar voor de diverse Pixel- en Nexus-toestellen. Daarnaast werkt Google samen met andere fabrikanten (zoals Samsung, LG, HTC en Huawei) om Oreo voor het einde van 2017 naar de belangrijkste Android-telefoons te brengen.

Dit Android 8.0 update-overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 11 oktober 2018.

Google

Met een Pixel- of Nexus-toestel ben je als eerste verzekerd van Android-updates. Deze smartphones kunnen dan ook als eerste met de update aan de slag. Helaas worden niet alle Google-apparaten direct van een Oreo-update voorzien.

Samsung

Heb je een vlaggenschip van Samsung, dan mag je vaak meerdere jaren rekenen op updates. Midrange- en budgettoestellen vallen gauw buiten de boot, al probeert Samsung deze toestellen steeds langer van updates te voorzien. De fabrikant heeft nog niet officieel aangekondigd welke smartphones Android 8.0 krijgen.

Motorola/Lenovo

Motorola stond geruime tijd bekend om zijn goede updatebeleid, maar sinds de overname door Lenovo is dit een stuk minder geworden. Het tempo ligt lager en vaak duurt het lang voordat nieuwe Android-versies te downloaden zijn. Dit jaar krijgen alleen recente, duurdere smartphones een update en vallen goedkope toestellen buiten de boot.

LG

LG werkt doorgaans alleen zijn duurste smartphones bij, waardoor je als gebruiker van een midrange- of budgettoestel pech hebt. De fabrikant maakt later dit jaar bekend welke toestellen precies een update naar Android 8.0 krijgen.

Sony

In tegenstelling tot veel andere fabrikanten heeft Sony een strak updatebeleid, al is nog weinig bekend over de plannen voor Android 8.0. Ga er maar vanuit dat de toptoestellen worden bijgewerkt, en een aantal goedkopere smartphones een Android-update krijgen.

HTC

Het huidige topmodel van HTC krijgt een update naar Android 8.0, zo heeft de fabrikant aangegeven. Verder is veel nog onduidelijk, al zit je met een duurder toestel vaak wel goed. De lijst wordt later dit jaar uitgebreid, wanneer HTC al zijn plannen voor Oreo onthult.

Huawei en Honor

Huawei en dochterbedrijf Honor staan er niet om bekend snel updates uit te rollen, maar topmodellen worden vaak wel van een update voorzien. Toestellen die een jaar oud zijn, lijken wel pech te hebben. Huawei moet nog bekendmaken welke smartphones precies een Android 8.0-update krijgen.

Honor volgt grotendeels hetzelfde beleid van het moederbedrijf: steeds vaker updates, maar nog lang niet voor elk toestel en vaak ook niet zo heel snel.

OnePlus

OnePlus heeft een twijfelachtige geschiedenis op het gebied van updates. Hoewel het bedrijf uitgebreide ondersteuning belooft, kan deze ook zomaar stopgezet worden. Volgens de fabrikant worden de meest recente toestellen bijgewerkt. Waarschijnlijk is Android 8.0 de laatste update voor de 3(T), terwijl de OnePlus 5 langer op ondersteuning kan rekenen.

Nokia

Nokia pakt zijn terugkeer op de smartphonemarkt groots aan en belooft al zijn nieuwe Android-smartphones een update naar Android 8.0 te geven. Het lijkt er zelfs op dat de nieuwe telefoons niet veel later dan de Pixel- en Nexus-toestellen op de nieuwe versie draaien.

Wileyfox

De toestellen van Wileyfox draaiden voorheen CyanogenOS, een aangepaste versie van Android. Omdat Cyanogen inmiddels is gestopt, hebben alle Wileyfox-smartphones een standaardversie van Android gekregen. Het bedrijf heeft ons onlangs een update gegeven van alle smartphones die bijgewerkt worden

Xiaomi

Xiaomi staat niet bekend om zijn updatebeleid, maar maakt wel interessante toestellen. Eén daarvan is de Mi A1, een toestel met goede specs, Android One en een schappelijk prijskaartje.

BlackBerry

Hoewel BlackBerry zich veel bezighoudt met de software van zijn Android-toestellen en de beveiliging hiervan, is het nog maar de vraag of huidige toestellen een update krijgen. Het Canadese bedrijf heeft tot nu toe enkel een update voor de KeyOne bevestigd en is doorgaans wel snel met de maandelijkse beveiligingsupdates van Google.

General Mobile

De Turkse fabrikant General Mobile belooft dat zijn smartphones direct worden geüpdatet naar Android 8.0. De toestellen maken onderdeel uit van het Android One-programma, waardoor zij updates veel sneller ontvangen.

Dit brengt de Android 8.0-update

Android 8.0 voegt op het eerste gezicht geen grote nieuwe features toe, maar is ingrijpender dan je zou denken. Zo wordt het besturingssysteem flink verbeterd en sneller en soepeler gemaakt. Hieronder lichten we de belangrijke vernieuwingen uit.

  • Gemakkelijker notificaties filteren met notificatiekanalen
  • Notification dots tonen een bolletje bij apps met nieuwe meldingen
  • Beperk je accuverbruik verder met background limits op stand-by
  • Google Play Protect voorkomt dat malware en foute apps schade aanrichten
  • Android O maakt het opstarten van je smartphone dubbel zo snel
  • Picture-in-picture-modus om nog beter te multitasken
  • Slimmer selecteren, kopiëren, zoeken en automatisch aanvullen
  • Android Go: speciale software voor minder krachtige smartphones
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu