Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Android Go

Android Go

Android Go is een lichtere versie van het Android-besturingssysteem en bedoeld voor smartphones met minder krachtige hardware. Steeds meer telefoons van rond de 100 euro maken gebruik van dit systeem. Op deze pagina vertellen we je alles over Android Go.

Het laatste nieuws over Android Go

Lees verder na de advertentie.

Wat is Android Go?

Android Go is Android zoals je gewend bent, maar dan voor smartphones met minder krachtige hardware. Door het besturingssysteem minder veeleisend te maken is Google erin geslaagd om Android ook voor deze toestellen geschikt te maken. In de regel geldt dat Android Go geschikt is voor toestellen die om en nabij de 100 euro kosten.

Android Go werd samen met Android 8.0 (Oreo) aangekondigd. Sindsdien verschijnt ieder jaar een nieuwe versie. Go is dan ook geen vervanger van het Android-systeem, maar een aangepaste versie. Je hebt dus een Android Go-versie van Android 9.0 (Pie) en Android 10. En wanneer Android 11 later dit jaar verschijnt kun je er vanuit gaan dat er spoedig een Android Go-uitvoering wordt uitgebracht.

De voordelen van Android Go

Android Go is ‘lichter’ dan de normale versie van Android. Kort gezegd is het installatiebestand van eerstgenoemde flink kleiner, waardoor je meer opslagruimte over houdt. Een voorbeeld verduidelijkt de boel. De reguliere versie van Android 10 heeft zo’n 4.5GB opslagruimte nodig, terwijl de Go-versie met 1.5GB uit de voeten kan.

android go

Een Android Go-smartphone houdt dus meer opslagruimte over voor films, muziek, games en apps. Over apps gesproken; het besturingssysteem heeft zijn eigen programma’s. Android Go-apps hebben minder opslagruimte nodig dan reguliere versies, zijn dankzij Play Protect beveiligd en werken alsnog prettig.

Google heeft Go-versies van al haar populaire programma’s gemaakt. Denk aan een lichtgewicht-versie van Gmail, de Google Assistent of Maps. Maar ook YouTube en Galerij hebben een heuse Go-versie. En zoek je een betaalbare telefoon om contact met vrienden en familie te onderhouden? Geen zorgen. Ook Facebook en WhatsApp hebben een Android Go-versie.

Keurmerk voor goedkope smartphones

Android Go is een Google-merk. Dit klinkt wellicht als een triviaal feitje, maar dat is het niet. Fabrikanten als Nokia en Samsung moeten namelijk bij Google aankloppen wanneer ze een Go-smartphone willen maken. Vervolgens kijkt de zoekmachinegigant of hun toestel aan de voorwaarden voldoet.

Android Go is dus eigenlijk een kwaliteitskeurmerk. Google, de eigenaar van de populaire versie van Android, tackelt hiermee een belangrijk nadeel van haar besturingssysteem: fragmentatie. Wanneer je vroeger een goedkope Android-smartphone in huis moest je maar zien hoe goed het toestel was. Met Go is er een ondergrens gesteld waar toestellen minimaal aan moeten voldoen.

nokia 1.3 kopen 2

De nadelen van Android Go

Android Go is inmiddels op meer dan 1 miljard apparaten geïnstalleerd. De speciale versie van het besturingssysteem is vooral populair in opkomende markten, zoals bepaalde landen in Afrika en Zuid-Amerika. Maar ook in Nederland wint Go aan terrein. Dit betekent echter niet dat het besturingssysteem vrij van nadelen is.

Android Go is bedoeld voor smartphones met minder krachtige hardware. Over het algemeen presteert het besturingssysteem, maar verwacht er niet teveel van. Helemaal wanneer je verschillende apps tegelijkertijd gaat gebruiken kan je telefoon het lastig krijgen, of bijvoorbeeld vastlopen.

Bovendien zijn Go-versies van populaire Android-apps soms qua functies enigszins uitgekleed. Dit betekent dat de makers zo veel mogelijk terug naar de basis zijn gegaan. De Go-versie van de standaard camera-app maakt bijvoorbeeld prima foto’s, maar heeft niet zoveel verschillende instellingen als de reguliere versie.

google camera go

Android Go en Android One

Tot slot is het belangrijk om aan te stippen dat Android Go niet hetzelfde is als Android One. Laatstgenoemde heeft als doel om een ‘schone’ Android-ervaring te leveren, zonder verdere opsmuk. Fabrikanten als Samsung en Xiaomi leveren vaak aanvullende apps en instellingen mee bovenop de standaardversie van Android, en dat vindt niet iedereen prettig.

Met Android One haal je een Android-toestel in huis zoals Google het bedoeld heeft. Bovendien kun je rekenen op langdurige en snelle software-updates. Android Go probeert dit ook voor elkaar te krijgen, maar het is geen speerpunt. Go focust zich op goedkope smartphones met langzamere hardware.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu