Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Gids: dit is er allemaal mogelijk met Google Foto’s

Erwin Vogelaar
21 maart 2018, 19:15
6 min leestijd
Gids: dit is er allemaal mogelijk met Google Foto’s

Google Foto’s is de ultieme foto-app voor Android, maar wat is er allemaal mogelijk? Met deze Google Foto’s-gids haal je alles uit de app.

Lees verder na de advertentie.

Google Foto’s gids: alle mogelijkheden op een rij

Denk je aan Android en foto’s, dan kom je al snel uit bij Google Foto’s. In de app worden al je gemaakt afbeeldingen opgeslagen en naar de cloud gestuurd, zodat je ze nooit meer kwijtraakt. De app heeft tevens een hoop handige functies, waarvan enkele best goed verstopt zitten. Daarom leggen we in deze Google Foto’s-gids uit wat er allemaal mogelijk is, zodat je alles uit je gemaakte foto’s en video’s haalt.

1. Beeldbewerking

Er staan een hoop apps in de Play Store voor het bewerken van foto’s en video’s, maar voor veel handelingen heb je niets meer dan Google Foto’s nodig. We leggen uit hoe je jouw foto’s en video’s zo mooi mogelijk maakt.

Foto’s bewerken

Druk op een foto en vervolgens op het bewerkicoontje (drie streepjes met knopjes) om de foto te bewerken. In het nieuwe scherm krijg je drie opties te zien. Door op de vierkantjes onder de foto te drukken kies je een filter uit. Tik een tweede keer op een filter, dan stel je de sterkte van het effect in.

Druk je op het icoontje met twee lijntjes die samen een vierkantje vormen met twee pijltjes er omheen, dan is het mogelijk om de foto te draaien en bij te snijden. Met het icoontje in het midden stel je het licht, de kleur en opvallendheid van de afbeelding in.

google foto's gids

Video’s bewerken

Druk je op een video om deze te bewerken, dan krijg je ook drie opties. Je snijdt de video bij door onder de video op de tijdlijn de zijkanten te verslepen. Door op ‘Draaien’ te drukken, draai je de video een kwartslag.

Het interessantst is de knop ‘Stabiliseren’. Druk je hierop, dan doet de app een poging om bibberend beeld recht te zetten. Het kan wel even duren totdat je het resultaat ziet. Bevalt het resultaat vervolgens niet, dan is het gelukkig mogelijk om de stabilisering terug te draaien. Dat is maar goed ook, want via software stabiliseren kan best rare effecten hebben.

2. Organiseren

Met al die foto’s is het soms lastig om het overzicht terug te vinden. Gelukkig helpt de app je op verschillende manieren. Het belangrijkste is het maken van albums. Druk hiervoor op de drie puntjes rechtsboven in het scherm en op ‘Album’, of kies in de Assistent-tab voor ‘Albums’. In het volgende scherm kies je de foto’s die je in jouw nieuwe album wil plaatsen.

Ook maakt de assistent soms vanzelf albums van gebeurtenissen of locaties. Deze vind je in de Assistent-tab en kun je opslaan. Sowieso is de Assistent-tab goed om in de gaten te houden als het overzicht belangrijk voor je is. De assistent stelt voor wanneer het tijd wordt om je foto’s te archiveren om ruimte vrij te maken, maakt soms filmpjes van je kiekjes en stelt dus albums voor. In dit scherm maak je ook zelf filmpjes, animaties en collages met de gekleurde knoppen bovenin.

google foto's gids

Wat je wellicht niet weet, is dat je in de Foto’s-tab kunt in- en uitzoomen. Hierdoor zorg je dat je meer of juist minder foto’s op het scherm ziet. Je kunt zelfs zover uitzoomen totdat je de foto’s van verschillende maanden tegelijk ziet.

3. Delen

Een belangrijk onderdeel van Google Foto’s is dat je bijzonder makkelijk foto’s deelt met anderen. Daar heeft de app zelfs een aparte tab voor. Onder deze tab wordt bijgehouden wat je hebt gedeeld, zodat je het ook weer ongedaan kunt maken. Druk je in deze tab op het plusje bovenin het scherm, dan kies je foto’s om te delen. Vervolgens druk je op volgende, vul je ontvangers in en mag je een berichtje toevoegen. Ontvangers hebben de app niet eens nodig om de foto’s te zien.

Je hoeft niet via deze tab te delen. Het is namelijk ook mogelijk om gewoon een foto, of meerdere foto’s, te selecteren en op de deelknop te tikken. Daar maak je een deelbare link van je selectie.

google foto's gids

Een interessante functie van de app is dat je een partner kunt toevoegen. Hiervoor ga je naar het hoofdmenu van Google Foto’s en kies je voor ‘Partneraccount toevoegen’. Doe je dit, dan hoef je niet al je nieuwe kiekjes te delen met je partner, want die kan ze automatisch bekijken. Je kiest zelf wat je wil delen. Dat kunnen alle foto’s zijn, maar ook enkel vanaf een specifieke dag. Zo hoef je jouw oude gevoelige foto’s niet op te ruimen voordat je iemand toegang geeft.

4. Zoeken

Google staat natuurlijk bekend om zijn goede zoekmachine en dat is in Google Foto’s niet anders. De zoekbalk is zelfs een van de meest interessante functies. Druk je hierop, dan krijg je direct opties om je foto’s te filteren. Bijvoorbeeld als je alleen video’s of selfies wil zien. Door zoekopdrachten in te vullen vind je foto’s van specifieke dingen. Googles kunstmatige intelligentie bekijkt je foto’s om te zien wat er op staat, dus als je bijvoorbeeld zoekt op ‘katten’, dan krijg je alleen maar foto’s die je hebt gemaakt waar katten op staan.

Je kunt deze zoekfunctie ook gebruiken om bijvoorbeeld te zoeken op plaatsen waar je foto’s hebt gemaakt, voorwerpen zoals ‘fietsen’, ‘bloemen’ of ‘paarden’, maar ook wat meer algemene termen zoals ‘yoga’ of ‘eten’.

5. Google Lens (alleen in Engels)

Met Google Lens is het mogelijk om meer informatie uit een afbeelding te halen. Bijvoorbeeld om meer te leren over wat een specifieke bloem is, wat er op een schilderij staat, recensies vinden van een boek, het opslaan van adresgegevens uit een visitekaartje enzovoort.

Om Lens te gebruiken moet je (vooralsnog) wel de systeemtaal van je Android-toestel in Engels zetten. Dat kan door naar het instellingenmenu te gaan en bij ‘Talen en invoer’ Engels als taal toe te voegen en bovenaan te zetten. Heb je de taal eenmaal ingesteld? Dan open je in Google Foto’s een afbeelding en druk je op de Google Lens-knop. Deze ziet eruit als een vierkantje met twee stippen.

google foto's gids

6. Chromecast

het is met Google Foto’s heel makkelijk om je gemaakte kiekjes aan een grotere groep te laten zien door ze te sturen naar een Chromecast in je televisie. Hiervoor druk je op de Chromecast-knop in de zoekbalk. Vervolgens kies je een Chromecast en wordt er verbinding gemaakt. Daarna kies je een foto of video om op het scherm te tonen. Druk nogmaals op de Chromecast-knop om het casten te stoppen.

7. Back-ups en ruimte vrijmaken

Van je foto’s en video’s wordt automatisch een back-up gemaakt en in de cloud opgeslagen. Deze functie staat echter niet standaard voor alle mappen op je toestel ingesteld. Ga dus naar het menu en vervolgens naar ‘Back-up en synchronisatie’. Hier stel je onder andere in welke mappen opgeslagen worden, in welke kwaliteit de foto’s naar de cloud worden gestuurd en of er mobiele data gebruikt mag worden. Ook kun je hier meer opslagruimte kopen.

Raakt je smartphone vol? Dan kun je heel handig met een druk op de knop ruimte vrijmaken. Hiervoor kijk je in het hoofdmenu van Google Foto’s en druk je op ‘Ruimte vrijmaken’.

Google Foto’s downloaden

De nieuwste versie van Google Foto’s vind je altijd in de Play Store via onderstaande link.

Download Google Foto’s in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu