Colin Baak

Om met Google Maps te navigeren heb je niet per se een internetverbinding nodig. Android Planet laat je in vier stappen zien hoe je offline je weg vindt met Googles kaarten-app.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Zo kun je Google Maps offline gebruiken om te navigeren

Als je op vakantie of op reis bent, kan het een uitkomst zijn om offline kaarten tot je beschikking te hebben. Buiten de EU is dataverkeer behoorlijk kostbaar en in sommige gebieden heb je misschien wel helemaal geen bereik. Natuurlijk kan het ook zijn dat je databundel niet zo groot is. Waar Google Maps vroeger altijd een verbinding nodig had om kaarten te downloaden, kun je deze tegenwoordig gewoon van tevoren op je toestel opslaan.

Je toestel gebruikt namelijk gps om je locatie te bepalen. Deze techniek verbruikt geen data, maar stelt je smartphone in staat om via satellieten je huidige locatie te bepalen. Gebruik je Google Maps zonder internet, dan verlies je wel toegang tot live informatie over files, wegwerkzaamheden of de algehele drukte op de weg. Volg onderstaand stappenplan om offline kaarten op je toestel te krijgen.

Zo download je offline Google Maps-kaarten

  1. Open Google Maps op je smartphone;
  2. Open het hamburgermenu aan de linkerkant en tik op ‘Offline kaarten’;
  3. Tik op ‘Selecteer je eigen kaart’ bovenin, waarna het kader verschijnt om je gebied af te bakenen.
  4. Breng het gebied in beeld dat je offline beschikbaar wil maken. Het is aan te raden om een iets groter gebied te pakken dan wat je eigenlijk nodig hebt, voor het geval dat je iets afwijkt van je route. Let op: het gebied dat je maximaal kunt downloaden beslaat iets meer dan de oppervlakte van Nederland;
  5. Druk op ‘Downloaden’, waarna Google Maps het gebied voor je downloadt. Onderin zie je hoeveel van je interne opslagruimte door de kaart gebruikt zal worden. Vervolgens kun je offline Maps gebruiken in het hele gebied dat je hebt gedownload.

Het verwijderen van je offline kaarten is net zo makkelijk als het downloaden. In het menu ‘Offline gebieden’ zie je altijd een lijst van de kaarten die op het moment gedownload zijn. Door op de drie puntjes naast een van deze kaarten te tikken, verschijnen er verschillende opties. Daar kun je ook kiezen om de kaart te verwijderen.

Het is daarnaast goed om te onthouden dat je een gedownloade kaart een jaar zonder verbinding kunt gebruiken. Update je hem tussentijds, dan wordt de periode automatisch weer verlengd naar één jaar. Leg je tijdens de periode van offline navigatie verbinding met een wifi-netwerk, dan werkt Google Maps automatisch de kaart bij, zodat je weer een maand vooruit kunt. Handig!

Lees meer over Google Maps

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.