Phishing op je Android-smartphone herkennen en voorkomen

Michel van 't Klaphek
9 september 2019, 19:22
3 min leestijd
Phishing op je Android-smartphone herkennen en voorkomen

Phishing gaat allang niet meer alleen per e-mail, maar ook via sms en malafide apps. Bovendien lijken de neppe berichten steeds echter. Dit is alles wat je moet weten om phishing op Android te herkennen, voorkomen en melden.

Lees verder na de advertentie.

3 vragen en antwoorden over phishing voor Android

Je hebt vast weleens een e-mail gekregen waarin staat dat je een grote geldprijs hebt gewonnen. Het enige wat je hoeft te doen om deze miljoenen te claimen, is even op de bijgesloten link te tikken. Dit is een overduidelijk voorbeeld van phishing, maar de tactieken worden steeds listiger. In drie vragen en antwoorden vertellen we je alles over phishing op Android.

1. Wat is phishing?

De naam verklapt het al een beetje. Bij phishing proberen kwaadwillenden jou ‘binnen te hengelen’ door een neppe e-mail, sms of ander bericht als aas te gebruiken. Zodra je ‘hapt’ door op het linkje of de uitnodiging te tikken, hebben de criminelen beet.

Phishing android herkennen

Wat er vervolgens gebeurt verschilt. Soms proberen de kwaadwillenden je identiteit te ontfutselen. Andere keren gaat het ze bijvoorbeeld om je creditcardgegevens of login-informatie van een website. Slachtoffers van phishing raken soms geld kwijt, of hun persoonlijke identiteit wordt voor kwalijke zaken misbruikt.

Lees ook: 6 tips om phishing-mails te herkennen

2. Hoe kun je phishing voorkomen?

Phishing-mails worden vaak zo nagemaakt dat het lijkt alsof ze van een officieel bedrijf afkomstig zijn, zoals een bank of telecomprovider. Het is daarom soms best lastig om phishing te herkennen. Kwaadwillenden gebruiken steeds betere trucs om gebruikers voor de gek te houden.

Let in ieder geval altijd op de afzender van het bericht. Zo gebruiken kwaadwillenden vaak adressen die lijken op dat van de originele instantie. Denk bijvoorbeeld aan incasso@kpnnederland in plaats van incasso@kpn.nl. Neem desnoods contact op met het bedrijf om te controleren of het bericht echt of nep is.

Ook is het belangrijk om op de toon van de sms, WhatsApp-bericht of e-mail te letten. ‘Phishers’ proberen vaak op je onderbuikgevoel in te spelen door een zogenaamd probleem met je aansluiting, abonnement of contract aan te stippen. Vervolgens overtuigen ze je om zo snel mogelijk contact op te nemen door op de link te tikken. Dit moet je dus nooit doen, want dan kom je op hun (nagemaakte) website terecht.

Bovendien zijn de phishing-berichten vaak niet persoonlijk. Je wordt dus meestal niet bij je naam aangesproken, maar bijvoorbeeld als ‘Beste klant’. Als het om belangrijke zaken gaat, nemen bedrijven de tijd om je juist aan te spreken, dus trap er niet in. Open tot slot nooit zomaar bijlagen, aangezien deze malware of ransomware kunnen bevatten.

Ook interessant: Google Agenda-phishing zet gevaarlijke links in je kalender: zo voorkom je het

Phishing android melden

3. Wat te doen tegen phishing?

Phishing is al zo oud als het internet. Zo lang deze manier van geld verdienen lonend is, kun je ervan uit gaan dat het blijft bestaan. Het is daarom niet realistisch om te verwachten dat phishing ooit stopt. Wel kun je het probleem iets minder erg maken door neppe berichten aan te kaarten.

Stuur het phishing-bericht daarom altijd door naar de organisatie waar vanuit het bericht zogenaamd wordt verzonden. Mogelijk is je bank, provider of energieleverancier slachtoffer van een grootschalige phishing-actie.

Vergeet daarnaast het bericht niet te melden bij de Fraudehelpdesk. Deze stichting is in 2011 in het leven geroepen om online fraude aan te pakken. Je kunt phishing melden via de website, chat of per telefoon. Wanneer er voldoende klachten binnenkomen wordt er een onderzoek ingesteld.

Android-smartphone beveiligen

Tegenwoordig doen we alles op onze smartphone, dus is het belangrijk dat je persoonlijke gegevens privé blijven. Neem daarom een kijkje in onze Android-beveiligingsgids. Hierin wordt uitgebreid uitgelegd hoe je de beveiliging van je toestel kunt opschroeven. Check ook de beveiliging-overzichtspagina waarin alle artikelen die we over dit onderwerp schrijven worden verzameld.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu