Uitleg: Wat is e-sim en wat kun je ermee?

Michel van 't Klaphek
15 juli 2022, 15:03
4 min leestijd
Uitleg: Wat is e-sim en wat kun je ermee?

Esim: je hebt er vast weleens van gehoord. Wat betekent de opvolger van de fysieke simkaart en wat hebben smartphonegebruikers eraan? Tijd voor een overzicht.

Lees verder na de advertentie.

Wat is esim?

Esim (of e-sim) is een afkorting van ’embedded sim’, en is in het leven geroepen om als opvolger te dienen voor de wereldwijd gebruikte plastic simkaart. Een e-sim doet in feite hetzelfde, maar zit ingebouwd in je telefoon. Het kaartje bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met een netwerk. De ingebouwde simkaart is gemaakt door GSMA, een overkoepelende organisatie voor smartphoneproviders wereldwijd.

Uit een rondvraag van Android Planet onder providers en smartphonemakers (uit 2019) bleek eerst dat de meeste partijen nog geen concrete plannen voor e-sim hadden. Gelukkig kun je inmiddels in Nederland bij verschillende providers terecht om virtueel te bellen.

Wil je e-sim gebruiken? Dan kun je kiezen voor een abonnement bij T-Mobile, Simyo, KPN en Vodafone. Niet iedere provider biedt e-sim dus aan. En zelfs als je hier klant bent is het opletten geblazen. Je smartphone moet namelijk e-sim ondersteunen, en het aantal geschikte toestellen is nog relatief beperkt.

Youfone sim only

150 min of 150 sms

500MB (5G)

1 maanden

€ 5,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Youfone
Youfone

Lebara sim only

150 min en 150 sms

1000MB (4G)

1 maanden

€ 7,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Mobiel.nl
Lebara

Simyo sim only

200 min of 200 sms

0MB (4G)

1 maanden

€ 8,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Belsimpel
Simyo

Ben sim only

200 min of 200 sms

0MB (4G)

1 maanden

€ 8,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Mobiel.nl
Ben

Hollandsnieuwe sim only

1000 min of 1000 sms óf

1000MB (4G)

1 maanden

€ 9,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Hollandsnieuwe
Hollandsnieuwe
Bekijk alle deals

Geschikte smartphones

Samsung biedt e-sim aan op bijvoorbeeld de Galaxy S22, S22 Plus, S22 Ultra en Galaxy Z Fold 3. De klaptelefoon Galaxy Z Flip 3 is ook geschikt. Google Pixel-smartphones ook, maar die zijn officieel niet in Nederland te koop. Sinds de iPhone 11 ondersteunen ook Apples iPhones e-sim. Sony’s nieuwste toestellen, de Xperia 1 IV en Xperia 10 IV, kunnen ook overweg met e-sim. Er verschijnen dus steeds meer smartphones met e-sim ingebouwd.

google pixel 5 review

Waarschijnlijk moeten er eerst meer smartphones met e-sim-ondersteuning uitkomen voordat de opvolger van het fysieke kaartje gemeengoed wordt. Aan de andere kant nemen fabrikanten misschien juist een afwachtende houding aan, omdat niet alle providers concrete plannen hebben. Hoe dan ook: e-sim is nog geen gemeengoed in ons landje, zowel onder fabrikanten als providers. Maar, er zijn inmiddels wel meer providers ie e-sim aanbieden.

→ Bekijk en bestel e-sim bij T-Mobile via onze prijsvergelijker

→ Bekijk en bestel e-sim bij Simyo via onze prijsvergelijker

→ Bekijk en bestel e-sim bij KPN via onze prijsvergelijker

→ Bekijk en bestel e-sim bij Vodafone via onze prijsvergelijker

Dit kun je ermee

De nieuwe simkaart heeft diverse voordelen. Ten eerste hoef je nooit meer op zoek naar een paperclip of ander tooltje om je kaart te verwisselen. Bovendien maakt e-sim een einde aan dualsim-smartphones, want dankzij het virtuele kaartje kun je meerdere abonnementen gebruiken zonder over een tweede simkaart te hoeven beschikken. Hierdoor wordt ook overstappen naar een andere aanbieder doodeenvoudig.

Het is dan immers niet langer nodig om een andere kaart in je smartphone te steken. Je sluit simpelweg een abonnement af en laat de providers de rest doen. E-sim is dan ook met name uitstekend voor mensen die nu nog een privé- en zakelijk abonnement naast elkaar hebben. Ook wanneer je momenteel met twee telefoons rondloopt is het virtuele kaartje handig, want dan passen de twee telefoonnummers op één smartphone.

Verschillende soorten sim kaarten

Daarnaast is de virtuele kaart sneller en veiliger dan een fysieke variant. Een e-sim kan immers niet gestolen worden en is gebonden aan een smartphone. Bovendien kunnen fabrikanten de ruimte die nu nog nodig is voor de fysieke simkaart voor iets anders gaan gebruiken, zoals een grotere accu. Ook komt dit de stof- en waterdichtheid van smartphones mogelijk ten goede.

E-sim is dus handig voor smartphones, maar ook nuttig voor Internet of Things-toepassingen. Denk aan slimme brandmelders, koelkasten en lampen die straks via het mobiele netwerk te bedienen zijn. En laten we ook slimme horloges met Wear OS niet uitsluiten. Indien e-sim doorzet hebben we straks geen losse simkaarten nodig voor al deze ontwikkelingen, maar kun je gewoon virtueel verbinding maken.

Sim only vergelijken

Ben je op zoek naar de beste sim only deals? Of het nu gaat om sim only onbeperkt internet, sim only met onbeperkt bellen of een ander smaakje – je kunt terecht in onze eigen onafhankelijke sim only prijsvergelijker.

Meer over e-sim

Wil je verder lezen over de nieuwe simkaart? Check dan onze rondvraag van een tijdje geleden. We hebben onder meer KPN, T-Mobile, Tele2 en fabrikanten als Samsung, Huawei en OnePlus naar hun plannen gevraagd. Uit deze rondvraag blijkt dat de meningen over de opvolger van de fysieke simkaart behoorlijk uiteenlopen. Samsung ziet e-sim vooral als kanshebber voor wearables, zoals haar eigen Galaxy Watch-horloges. Anderen, zoals LG, kijken vooralsnog de kat uit de boom.

Lees verder: Rondvraag: zo denken providers en smartphonemakers over e-sim in Nederland

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu