Met een moderne versie van Android kun je eenvoudig je internetverbinding delen via een mobiele hotspot. In dit artikel laten we je zien hoe je in vier stappen een Android wifi-hotspot opzet.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Zo stel je een wifi-hotspot in op Android-smartphones

Een wifi-hotspot biedt in veel situaties uitkomst. Vooral nu databundels van mobiele abonnementen steeds groter worden, kun je met andere apparaten veel profijt hebben van je abonnement. Maar ook als een wifi-netwerk langzaam is of gewoonweg weigert, kun je gebruikmaken van een hotspot. Volg hiervoor onderstaand stappenplan.

  1. Ga naar ‘Instellingen > Netwerk en internet > Hotspot en tethering.’ Het kan zijn dat jouw toestel deze opties een net wat andere naam geeft;
  2. Druk op ‘Wifi-hotspot instellen’ of ‘Mobiele hotspot’ om hem in te stellen. Geef ‘m hier een naam waarmee je de hotspot makkelijk terug kunt vinden;
  3. Zorg voor een sterk wachtwoord. Hiervoor kun je het beste hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen combineren. Kies wel een wachtwoord dat je redelijk makkelijk kunt onthouden;
  4. Na het activeren van je hotspot verschijnt er een icoontje in het notificatiescherm. Hier zie je in één oogopslag hoeveel apparaten met jouw toestel verbonden zijn.

Let op: de stappen kunnen soms iets anders werken afhankelijk van welke smartphone je gebruikt. Wil je bijvoorbeeld een hotspot maken op een Samsung-telefoon, zoals de Samsung S10, dan vind je de optie onder ‘Verbindingen’. Je hoeft dan alleen op ‘mobiele hotspot’ te zoeken om de juiste instellingen in te voeren.

Hotspot automatisch uitschakelen

Handig is dat je er ook voor kunt kiezen dat je wifi-hotspot automatisch weer uitschakelt. Hierdoor blijft de feature niet op de achtergrond aan staan en verbruikt niet ‘ie onnodig energie, wat natuurlijk ongunstig is voor de accuduur van je toestel.

  1. Ga naar de instellingen van je Android-telefoon en kies ‘Netwerk en internet’;
  2. Selecteer ‘Hotspot en tethering’ en dan ‘Wifi-hotspot’;
  3. Tik op ‘Geavanceerd’ en zet de optie ‘Hotspot automatisch uitschakelen’ aan.

Check je dataverbruik

Let goed op het dataverbruik van je hotspot. Een tablet of laptop kan al gauw honderden MB’s verbruiken, door bijvoorbeeld automatisch app-updates te downloaden. Dat kun je uitschakelen via de instellingen van de Play Store. Ook surfen over het web kan flink aantikken. Je laptop downloadt immers geen mobielvriendelijke websites, maar de volledige desktopversie. Dit geldt ook voor apps als Netflix of YouTube.

In de instellingen van je Android-smartphone kun je onder ‘Dataverbruik’ terugzien hoeveel je hotspot verbruikt heeft. Hier kun je ook een datalimiet of een waarschuwing instellen. Zo blijf je op de hoogte van hoe het met jouw dataverbruik gesteld is.

Onbeperkte databundels

Heb je nog niet zo’n grote databundel maar zou je die wel willen? In onze vergelijker vergelijk je eenvoudig alle sim only’s met onbeperkt internet. Wil je je toestel beschermen zodat je niet onverwachts malware binnenhaalt? Check dan onze beveiligingsgids voor Android-smartphones met tips voor vpn’s, veilige wifi-netwerken en meer.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.