De 17 beste Android tablet apps op een rijtje

Redactie
12 maart 2014, 12:57
10 min leestijd
De 17 beste Android tablet apps op een rijtje

Google Play stroomt bijna over van de Android-apps. Maar welke apps zijn geoptimaliseerd voor de grote schermen van tablets? AndroidPlanet kiest voor jou de beste Android tablet apps uit en zet de apps die echt niet op jouw tablet mogen ontbreken op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

1. Flipboard

flipboard icoon

Flipboard is een nieuwslezer die gericht is op het design van artikelen. De app geeft je favoriete websites en andere webfeeds in een soort van tijdschrift-achtige manier weer, waardoor lezen echt een genot wordt – vooral met een groot scherm. De artikelen zijn gemakkelijk te bewaren in bijvoorbeeld Pocket en te delen met verschillende sociale netwerken. Ook zijn er gave interactieve tijdschriften beschikbaar die veelal één onderwerp bespreken, zoals reizen of fotografie.

Download Flipboard in Google Play (gratis)

2. Netflix

netflix

De `Spotify voor video`-dienst Netflix is sinds de herfst van 2013 beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Voor 7,99 euro per maand kun je onbeperkt series en films kijken, en het aanbod is zeker niet mis. Denk alleen al aan de uitstekende politieke dramaserie House of Cards, de comedyserie Orange is the New Black en natuurlijk ook alle afleveringen van Breaking Bad. Alle content van Netflix is ook naar de Chromecast te streamen. De tablet of smartphone kan vervolgens als afstandsbediening worden gebruikt, om bijvoorbeeld een video te pauzeren of de Nederlandse ondertiteling in te schakelen. Lees meer over Netflix Android-app.

Download Netflix in Google Play (gratis)

3. NU.nl

nunl

NU.nl is de grootste nieuwswebsite van Nederland en het nieuws wordt voornamelijk gelezen via de apps. De Android-app van NU.nl heeft een speciale tablet-interface met een handige optie die absoluut voor het grote scherm is gemaakt: De Dag van NU. Deze feature geeft je een makkelijk en visueel overzicht van het belangrijkste nieuws van de dag, in artikelen, video, slideshows en zelfs relevante tweets. Speciaal door de redactie wordt er elke dag vanaf 17:00 uur een nieuwe versie van de Dag van NU in de app klaargezet. Enorm fijn om op zo’n groot scherm te bekijken.

Download NU.nl in Google Play (gratis)

4. Duolingo

duolingo

Duolingo – die bijna een spel maakt van talen leren – bevat lessen voor onder andere Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees en Engels, en sommige talen kun je direct vanuit het Nederlanders leren. Duolingo is opgedeeld in onderdelen, waarbij je elke keer maximaal 3 fouten mag maken. Naast het schrijven van woordjes en zinnen wordt ook je spreekvaardigheid getoetst middels de microfoon van je Android-smartphone of -tablet. Na afloop van elk onderdeel krijg je op basis van je prestaties een score. Deze kun je vervolgens vergelijken met vrienden en andere Duolingo-gebruikers. Zo kun je spelenderwijs vreemde talen leren: Duolingo laat namelijk zien dat leren echt niet saai hoeft te zijn.

Download Duolingo in Google Play (gratis)

5. Snapseed

snapseed

Snapseed laat je complexe fotobewerkingsopdrachten met simpele vingerbewegingen uitvoeren. Het grote scherm van een tablet zorgt ervoor dat je nog nauwkeuriger afbeeldingen kunt bewerken. Zo biedt Snapseed onder andere features als auto correct, selective adjust en tune image aan. Met auto correct analyseert Snapseed de foto en past de app automatisch de kleuren aan, selective adjust is om zelf aan de slag te gaan met verschillende aanpassingen en via tune image heb je de mogelijkheid om de diepte, verzadiging en witbalans te controleren. Snapseed beschikt ook over een reeks filters (denk aan Instagram) die je over elkaar heen kunt leggen. Hierdoor zijn verschillende combinaties mogelijk, zoals een zwart-witte filter met een drama-filter die de foto `artistieker` maakt.

Download Snapseed in Google Play (gratis)

6. Press

Press update

Press is één van onze favoriete RSS-lezers voor Android. En niet zonder reden, want de bloedmooie interface (ook voor tablets geoptimaliseerd!) van Press wordt gecombineerd met simpliciteit en gebruikersgemak. De app maakt gebruik van een externe partij, zoals Feedly, om RSS-feeds te importeren. Ook zijn er een reeks handige widgets aanwezig die e in verschillende formaten op je homescreen kunt plaatsen. Zo heb je de mogelijkheid om altijd het nieuws te blijven volgen. Je stelt daarbij zelf de ververs-interval in waardoor je batterij niet direct wordt leeggetrokken. Het is eveneens mogelijk om de widgets handmatig te refreshen. Daarmee is Press een uitstekende app om al je favoriete websites bij te houden.

Download Press in Google Play (betaald)

7. NPO

npo android-app

De officiële app van NPO, vroeger Uitzending Gemist, is voorzien van een fijne interface met grote overzichten voor uitgelichte uitzendingen. Met NPO kun je tv-programma`s van de publieke omroep op je Android toestel terugkijken. De programma`s verschijnen kort na afloop van de uitzending op Nederland 1, 2 en 3 en blijven tien dagen beschikbaar. Je hebt verschillende tabs als uitgelichte, nieuwe en populaire programma`s en kunt op zender, omroep en trefwoord zoeken. In de app stel je zelf de kwaliteit van de streams in, die op de grote schermen van tablets prima is.

Download NPO in Google Play (gratis)

8. Kobo

kobo

De Android-app van Kobo is veruit de mooiste ebook-lezer voor Android. De interface maakt gebruik van het Holo-design dat met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) werd geïntroduceerd en de app laat je naast boeken van Kobo ook eigen epub-formaten en pdf-formaten toevoegen. Hiermee kun je heel gemakkelijk een eigen uitgebreide bibliotheek voor je Android-toestel creëren. Daarnaast biedt Kobo een reeks aan handige opties, waaronder het aanpassen van het lettertype en de lettergrootte, een nachtmodus, bladeren via de volumeknoppen en het markeren van passages. Een zeer uitgebreide en daarnaast gratis ebook-lezer die ook voor tablets is geoptimaliseerd.

Download Kobo in Google Play (gratis)

9. RTL XL

rtlxl.jpg

Alle programma`s van RTL zijn terug te kijken met RTL XL. Mis nooit meer een aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden, RTL Boulevard, EditieNL, Voetbal International of zelfs Echte Meisjes Op Zoek Naar Zichzelf. Je kunt kiezen tussen fragmenten en gehele afleveringen en de beelden worden via de internetverbinding naar je toestel gestreamed. Een Wi-Fi-verbinding wordt aangeraden. De RTL XL-app is daarbij voorzien van een fris design dat je gemakkelijk door alle beschikbare uitzendingen laat navigeren, met een speciale tablet-interface.

Download RTL XL in Google Play (gratis)

10. Hangouts

Google Hangouts update

Hangouts is Googles eigen chatservice die op 15 mei 2013 officieel werd gelanceerd en de functionaliteiten van Google Talk, Google+ Messenger en Hangouts videochatten samenbrengt. Het is daarmee een alles-in-één dienst die je op allerhande manieren laat communiceren met je contactpersonen, ongeacht van welk apparaat je gebruikmaakt. Berichten of foto`s die je verstuurt via je smartphone komen zonder vertraging ook aan op je tablet, pc of Mac. Daarnaast kun je videobellen: een handige functie voor tablets. De app is logischerwijs ook van een speciale tablet-interface voorzien. Lees meer over de Hangouts Android-app.

→  Download Hangouts in Google Play (gratis)

11. Skype

Skype update

Het duurde even, maar de VoiP-dienst Skype heeft een speciale en zeer fijne tablet-interface. Met de app kunnen gebruikers met elkaar bellen, videobellen of chatten. Een leuke optie is het wisselen tussen de camera aan de voor- en achterzijde van de tablet, waardoor je tijdens het videobellen van beeld kunt wisselen. Ook kun je hele geinige videoberichten versturen: een soort kort opgenomen video’s die als kleine berichten dienen.

→  Download Skype in Google Play (gratis)

12. Pocket Casts

pocket casts

Podcastliefhebbers hebben het maar zwaar bij Android, want de kwalitatief hoogstaande podcast-apps heb je in Google Play niet voor het uitzoeken. Daar komt met Pocket Casts, een app om al je podcast-abonnementen te beheren en naar podcasts te luisteren, gelukkig verandering in. Pocket Casts, dat voor zowel Android-smartphones als -tablets is geoptimaliseerd, werkt via RSS-feeds, synchroniseert over al je mobiele toestellen, houdt automatisch smart playlists bij met hetgeen dat jij nog moet luisteren en laat je snel wisselen tussen video (voor wifi) en enkel audio (voor onderweg). Daarnaast biedt de app tevens een handige controlebalk in het notificatiegedeelte van Android waardoor je snel de app kunt bedienen. Pocket Casts heeft wel een prijskaartje, maar komt ook écht pas tot zijn recht als de app op meerdere mobiele toestellen wordt gebruikt. Zijn prijskaartje is `ie daarmee dubbel en dwars waard.

Download Pocket Casts in Google Play (betaald)

13. QuickOffice

Quickoffice update

Quickoffice, een gratis office-app voor Android die inmiddels door Google is overgenomen, beschikt over een fijn Holo-design dat met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) is geïntroduceerd en voor tablets is geoptimaliseerd. Met de app kun je documenten, spreadsheets en presentaties voor Microsoft Office maken en bewerken. Het is ook mogelijk om pdf-documenten te openen en weergeven en kun je de bewerkte bestanden via verschillende kanalen delen, waaronder Gmail. De app heeft nauwe integratie met Google Drive en je kunt bestanden met de cloud van GOogle synchroniseren. Ideaal.

Download Quickoffice in Google Play (gratis)

14. Muzei Live Wallpaper

muzei

Muzei Live Wallpaper is een gratis wallpaper-app die elke dag jouw Android voorziet van een nieuw likje verf: ofwel de wallpaper verandert. maar dat doet de app niet zomaar. Muzei Live Wallpaper gebruikt bekende kunstwerken, vervaagt deze en zorgt dat de kleuren minder fel zijn en het resultaat is dat je elke dag een nieuwe betoverende wallpaper krijgt. Via de app kun je direct bekijken welk kunstwerk deze keer als achtergrond dient. De app is geheel opensource en ontwikkeld door Google-medewerker Roman Nurik. De kunstwerken worden elke dag door Nurik en zijn vrouw, die in het dagelijks leven een kunstdocente is, uitgekozen. Onder andere de Mona Lisa, De Sterrennacht van Vincent van Gogh en andere bekende kunstwerken zijn al voorbij gekomen. Het is eigenlijk gewoon zonde als je Muzei niet op je Android-tablet installeert.

Download Muzei Live Wallpaper in Google Play (gratis)

15. Pocket

pocket-app

Pocket, dat vroeger Read It Later heette, verzamelt artikelen, video`s en foto`s die je op een later moment wilt bekijken of lezen. Het meest handige aan Pocket is de synchronisatie met de browser. Als je geen tijd hebt om een artikel te lezen of video te bekijken, kun je deze content via een knop toevoegen aan je eigen lijst. Deze lijst synchroniseert met je smartphone of tablet en kun je een opgeslagen artikel bijvoorbeeld in de trein lezen. De artikelen die je bewaart, worden in een speciaal design opgeslagen dat alleen de belangrijkste foto`s laat zien en het lettertype goed leesbaar maakt. Ideaal voor tablets, dus. Ook is het mogelijk om tags aan de content toe te voegen en de lettergrootte en achtergrondkleur aan te passen.

Download Pocket in Google Play (gratis)

16. Google Newsstand

playnewsstand

De zeer mooie tablet-app Google Currents is vervangen door Google Newsstand, dat in het Nederlands Google Kiosk heet. Met Google Newsstand wil de internetgigant de concurrentie aangaan met onder andere Flipboard en Pocket, beide uitstekende apps die beide nieuws en artikelen op een eigenzinnige manier voor de gebruiker beschikbaar maken. Gebruikers kunnen zich middels de app abonneren op nieuws van diverse media, waaronder nieuwssites als The Verge, The New York Times, The Wall Street Journal en The Economist. Alle artikelen worden in een mooi overzicht weergegeven, dat voor tablets is geoptimaliseerd. Daarnaast zijn er thema`s beschikbaar waaruit de gebruiker kan kiezen, om zo een persoonlijke nieuwsselectie te maken. Artikelen kunnen ook opgeslagen worden zodat ze later offline leesbaar zijn. Daarnaast kunnen artikelen gemakkelijk worden gedeeld en verschillende media worden gevolgd.

Download Google Play Newsstand in Google Play (gratis)

17. Feedly

Feedly

Feedly is een populaire RSS-lezer die na de sluiting van Google Reader een stormachtige opmars en ontwikkeling heeft meegemaakt. Gebruikers kunnen zelf websites aan Feedly toevoegen die ze vervolgens middels de app of webinterface kunnen volgen. Ook biedt Feedly handige secties (met bijvoorbeeld `tech`) aan, waar allerlei interessante websites beschikbaar zijn om te volgen. Het design is minimalistisch en overzichtelijk, waarbij er ook rekening wordt gehouden met de grote schermen van tablets. Eén van de fijne features van Feedly is dat je vrijwel alles zelf in kunt stellen: van de manier waarop je door artikelen navigeert tot het design van de lijst met nieuwe artikelen.

→  Download Feedly in Google Play (gratis)

Wil je een tablet kopen? Check ons overzicht met handige tips!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu